Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
ahojte, kdy začalo vaše dítko samo baštit lžičkou?
ještě pro upřesnění, mýmu synkovi je 16 měsíců a už by rád jedl sám, bohužel jeho pokusy většinou končej na zemi či v klíně!
Ahojky,
mému synovi je 11 měsíců a zatím samostatné jezení lžičkou nehrozí. Když se iniciativně sám chápe lžičky, tak s ní energicky mává na všechny strany, s výjimkou té, kde se nachází pusinka. Asi si ještě počkáme. Dobře, žes začala tuto diskuzi, trochu jsem si dělala starosti, někdě jsem četla, že už od 10 měsíců by dítě mělo jíst téměř samo.
Pa
Radka + Radimek 11 měs.
malej všechno co se nejí lžičkou baští dobře. Ale ta lžička je fakt problém
malej všechno co se nejí lžičkou baští dobře. Ale ta lžička je fakt problém
Přesně jak píšete.
Malé třeba dám na snídani do talířku kousky chlebíčka se žervé a malá se radostně živí sama, i když to žervé pak nacházím úplně všude v dosahu dvou metrů ![]()
Pak jí tam nachystám oběd a třeba si ještě dojdu pro lžičku a Adinka se do toho hned vrhá ručičkama, jak je zvyklá ze snídaně, což u jemnější konzistence samozřejmě nejde. Tak jí to chuděrce zakazuju, že do talířku ručičkama ne-e, že máma teď krmí lžičkou. Kdovíjestli z toho pak nemá v hlavičce chaos - někdy jí to ručkou dovolím a jindy ne ![]()
Lžička ji nezajímá, ani ji nechytá …
Ahojky,
o tom, že od 10 měsíců chce dítě samo, jsem taky četla. No tak jsem mu tu lžičku dala. Začátky byly fakt úmorný, jídlo bylo úplně všude, musela jsem mu dávat místo brynďáku svoje starý triko.
Téď už jsme se vrátili k brynďáku, ale je to spíš tim, že lžičku má momentálně spíš na okrasu. Hrozně ho baví napichovat brambory (má na to takovou dětskou vidličku), no spíš já je napichuju jeho ručkou, ale do pusinky se trefí sám.
Je to jednodušší než lžičkou. Tu si vždycky vyklopil před pusou. Hlavně to che klid a trpělivost. Kolikrát jsem měla chuť mu jednu plácnout, ale vím že by to bylo marný. ![]()
Mám známou a její holčička se v roce sama lžičkou najedla - třeba kaši. Ale je to hrozně individuální.
TAKŽE VYDRŽTE.
![]()
Papa Helča
Míša mi zas lžičku pořád bere! takže krmím se 2 lžičkama. jednu on, jednu já! docela blázinec
Matěj začal sám lžičkou kolem roku a půl, ale bylo lepší, když jsem u toho byla a hlavne hustý jídla, třeba hollandii už snědl. Jenže vždycky tak od půlky ho to přestalo bavit a dojedl rukama. Opravdu sám se najedl kolem 2. roku a to vše krom řídké polévky, tu zvládne sám až ted, dva a půl roku. A když to není zrovna oblíbené jídlo, tak i dneska to do něj šoupnu já.
Druhému synovi je 10 měsíců a sám jí akorát kukuřičné křupky a chlebíky. Ale rád by rád
i ostatní.
martina
tak u nás byli mrňata „nuceni“ jíst žičkou už v jejich 15 měsících - protože se narodil jejich sourozenec - takže sami se docela obstojeně v 18 měsích už najedli sami. I když museli dost často nosit plínku místo bryndáku.....
Věra
cauky,
myslim,ze to je u kazdeho ditete jinak(jako vsechno ostatni
)
Maly ma ted 19.mesicu,sam uz ji nejakou dobu,ale..
Misto bryndaku stale pouzivame plenu,bylo obdobi,kdy velice sam jist chtel,a kdy naopak ne(i kdyz uz to v te dobe „umel“).Uz dyl jsem mu vzdy zabodla jednu lzicku do jidla a krmila ho a on si delal ty sve pokusy.
Mame to tak,ze mu jidlo dam a necham se ho snazit a on se snazi,tak v pulce jidla prestane mit zajem,tak mu soupnu sem tam lzicku ja,nebo ho uz druhou dokrmim(hlavne vecere,o kterou nestoji..)
Myslim,ze kolem toho roku a pul prichazi obdobi Ja sam,takze ted uz mu ani moc do pusy soupnout nemuzu,protoze pak prichazi vztek…(pricemz dnes vztek byl,protoze mel polivku a vybiral si jen pismenka a ja mu chtela pomoct s tim vyvarem.....skoda mluvit ![]()
Hodne uspechu,privrene oci nad bordylkem kolem jidla
a pekne pokroky
Any
Ahoj holky, jelikož jsem matka, která se nemohla dívat na to, jak jídlo je všude možně, tak jsem dlouho se lžičkou odolávala.Teď je Alžbětce skoro 20 měsíců a teprve před 2 dny jsem si řekla, že by asi bylo na čase. A to mě k tomu donutil fakt, že bude mít v srpnu sourozence a chtěla bych, aby se už potom opravdu sama najedla. Takže až teď to začínáme zkoušet.A je to celkem dobrý, trefí se hezky, samozřejmě ne vždy. No mám z ní radost. A ona evidentně taky, že jsem ji k tomu konečně pustila. ![]()
Nedávno jsme to taky zkoušeli, prvních pár soust snědla, pěkně si je nacpala do pusinky, že jí nic nečouhalo. Pak ale zjistila, že když jí něco spadne na zem, tak se pes může umlátit o podlahu, aby to hned sežral, tak je větší zábava to co jí dám do ruky trhat a házet po psovi ![]()
Tak jsme to zatím odložili ![]()
díky za reakce. asi to taky ještě na nějakej čas odložim. budeme se sice s prckem prát o lžičku, ale zatím mám snad ještě větší sílu, tak to nějak zvládnu ![]()
Cantie
já to vyřešila dvěma lžičkama, yatím se o misku neperem, je rád, že má svou lžičku (ikdyž prázdnou) vyjma snídaně, to jí „zá:,–(ně sám“ jak píšou holky, pokud je to chleba je to ok, když je jogurt tak je to všude a i on se snaží lžičkou jídlo nabrat a já mám druhou, vždy ho nechám e mordit potom mu jich pár šoupnu a nechávám ho i se v jogurtu matlat, je to potom na zá:,–(ní úklid, ale máme prostě snídani po jeho ostatní chody po mém.
To jen zkušenost až se do toho pustíš
pa Mia