Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobrý den, chci se zeptat, jestli dáváte dětem školního věku vitamin D? Mám 10ti letého syna a chci mu ho začít dávat, ale nevím jaký vybrat? Máte zkušenosti že je některý výrobce je lepší nebo je to jedno jaký koupím?
Dceři je 5 let a dávám jí ho, sice ne úplně pravidelně, ale dávám. A rozhodně budu dávat pořád dál. Je neuroprotektivní a vzhledem k rodinné zdravotní zátěži jí ho budu dávat dokud mě s tím nepošle někam. Nechávám si předepisovat Vigantol.
Mně MUDr. doporučila dávat Vigantol všem dětem - nejstarší bylo 13 let, nejmladší má 14m.
Od jara do podzimu nedávám (max. občas rybí tuk), v zimě klasický vigantol - děti 5,5 a 8 let. Budu dávat ještě dlouho, v zimě obecně většina lidí našeho podnebného pásu trpí hypovitaminózou D.
Nedávám. Pokud nemá zdravotní problémy, způsobené nedostatkem tohoto vytaminu, připadá mi zbytečné do něj rvát chemické tablety.
Ja ho dávám i tříleté, protože trpí růstovými bolestmi kloubů a kostí v noze. Doporučila mi to Mudr.
Já ho dětem dávám celoročně (Vigantol) v zimě pravidelně, v létě občas. Dál se doporučuje nepoužívat opalovací krémy hned zpočátku při pobytu na slunci, nechat alespoň 15-20 min kůži bez ochrany. Jak dáš opalovací krém, tak se už se tolik vit D nevytvoří. Co se týká kostí, tak je ale naprosto nezbytný pohyb, je to alfa a omega toho, aby kosti byly pevné a uspořádané tak jak mají.
Dávám rybí tuk, od začátku října do konce května denne, zbytek tak dvakrat týdne. Lekarensky rybi tuk davam dětem od dvou let, do te doby vigantol.
@kolek my v našich podmínkách nepouzivame opalovací krémy téměř vůbec, u vody jen přes poledne a max. dvacitku faktor. Občas si připadám jak tyran, hodně lidí maže děti běžně i pri pobytu na hřišti, od jara az do podzimu ![]()
@Petruška2016 na co, proboha? stačí, aby dobře jedl a chodil ven.. nedávám ho ani mrněti a to od roka.. je to zbytečnost.
Děkuji za odpovědi
Asi je to teda teď už zbytečné na jaře, že
tak začneme až od podzimu. Takže Vigantol, ju ![]()
Já dávám dceři(4roky) Vigantol. Při kontrolním odběru krve se zjistilo, že má poloviční hodnoty než by měla mít a trpěla bolestmi noh. A přesně jak tady někdo psal, v létě to nepřehánět s mazáním krémy a ani hned nekoupat po příchodu z venku, jinak se ten vitamin D nevstřebá.
Dávám dětem od narození a rozhodně budu pokračovat. V létě ne, ale od podzimu do jara to smysl má. Slunečního svitu je tady málo. MUDr. mi psala Vigantol do cca 18M věku, pak jsem najela na volně prodejný preparát. Na značce nezáleží, jen bacha na koncentraci, někteří výrobci jsou takřka homeopaté. Mám ráda déčko od Walmark díky bezva pumpičce. Ale je to fakt jedno.