Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Prosím, co si myslíte o tomhle přístupu? Mám syna v první třídě, včera třídní schůzky a dozvěděla jsem se, že zaostává ve čtení. Přišlo mi to divné, protože syn čte krásně, uměl číst ještě než šel do školy… Tak se ptám na podrobnosti a paní učitelka mi vysvětlila, že čte sice dobře, ale potichu - spolužáci ho neslyší. Takže musíme doma trénovat hlasité čtení. Říkám jí, že ale syn čte doma vždycky nahlas, ze slabikáře čte přede mnou, a večer čte z knížky mladším sourozencům a to ho slyším i přes dvě místnosti. Takže nahlas číst umí a problém bude spíš v tom, že se před spolužáky stydí, má trému, a že my s manželem jsme byli úplně stejní, tiší, neprůbojní… Takže je prostě po nás. Na to mi řekla, že takhle to ale nejde, že takových dětí tam má několik a že prostě musí být průbojnější a číst hlasitě před třídou, aby se prý mohli posunout dál. A proto máme na doma ještě víc úkolů ze čtení, takže kromě toho, že musí každý den za úkol přečíst celou stránku ve slabikáři (A4) 5×(!), tak ještě k tomu má navíc i celou stránku z čítanky, plus něco ze své knížky. Nemůžu si pomoct, ale tohle mi připadá přehnané, čtení mu tím akorát znechutí a problém se tím přece nevyřeší. Jedná se o malotřídku, cca 15 dětí ve třídě, to snad není takový problém přistupovat ke každému individuálně, a nějak ho povzbudit, motivovat, aby se tolik nestyděl. Naznačila jsem jí, co si o tom myslím, ale nemám koule na to se s ní hádat. Ale prostě nesouhlasím s ní. Což samozřejmě neznamená že mám pravdu. Co si o tomhle myslíte vy a jak byste to řešily? Děkuji.
Já nechápu, jak by mu čtení doma mělo pomoct, aby se nestyděl ve škole před spolužáky. A stejně tak nechápu, kam a jak ho čtení před třídou má posunout. Tyhle otázky bych paní učitelce položila.
@sao No, v tom, že je potřeba se trémy zbavit (nebo se ji naučit překonávat) má učitelka pravdu, ale čtením doma to asi nepůjde… a jinak mám podobné dítko a musím říct, že učitelka ve školce na tom hodně pracovala a po 2 letech už dokonce zvládl říct básničku na vítání občánků před celým sálem ![]()
@j.a.n.i1 No syn právě ještě ve školce taky neměl problém vystupovat před celým sálem, a taky recitoval na vítání občánků… Až teď ve škole se najednou stydí, ale jak už jsem psala, my s manželem jsme nebyli jiní… Určitě je potřeba se trémy zbavovat a budu ráda když se s tím bude něco dělat, ale nemám pocit, že by si naše paní učitelka uměla poradit… Spíš se obávám, že s jejím přístupem to bude naopak čím dál horší ![]()
@Kassy No na tohle přesně jsem se jí chtěla zeptat, ale nějak mě to v tu chvíli nenapadlo. Až doma se mi to potom rozložilo v hlavě a teď už bych věděla co jí říct, ale nevím kdy s ní budu zase mluvit…
@sao: Mluvit s ní budeš tehdy, kdy si s ní dohodneš schůzku, ne? Jak že je to s tou neprůbojností ve vaší rodině? ![]()
@sao píše:
Prosím, co si myslíte o tomhle přístupu? Mám syna v první třídě, včera třídní schůzky a dozvěděla jsem se, že zaostává ve čtení. Přišlo mi to divné, protože syn čte krásně, uměl číst ještě než šel do školy… Tak se ptám na podrobnosti a paní učitelka mi vysvětlila, že čte sice dobře, ale potichu - spolužáci ho neslyší. Takže musíme doma trénovat hlasité čtení. Říkám jí, že ale syn čte doma vždycky nahlas, ze slabikáře čte přede mnou, a večer čte z knížky mladším sourozencům a to ho slyším i přes dvě místnosti. Takže nahlas číst umí a problém bude spíš v tom, že se před spolužáky stydí, má trému, a že my s manželem jsme byli úplně stejní, tiší, neprůbojní… Takže je prostě po nás. Na to mi řekla, že takhle to ale nejde, že takových dětí tam má několik a že prostě musí být průbojnější a číst hlasitě před třídou, aby se prý mohli posunout dál. A proto máme na doma ještě víc úkolů ze čtení, takže kromě toho, že musí každý den za úkol přečíst celou stránku ve slabikáři (A4) 5×(!), tak ještě k tomu má navíc i celou stránku z čítanky, plus něco ze své knížky. Nemůžu si pomoct, ale tohle mi připadá přehnané, čtení mu tím akorát znechutí a problém se tím přece nevyřeší. Jedná se o malotřídku, cca 15 dětí ve třídě, to snad není takový problém přistupovat ke každému individuálně, a nějak ho povzbudit, motivovat, aby se tolik nestyděl. Naznačila jsem jí, co si o tom myslím, ale nemám koule na to se s ní hádat. Ale prostě nesouhlasím s ní. Což samozřejmě neznamená že mám pravdu. Co si o tomhle myslíte vy a jak byste to řešily? Děkuji.
Me prekvapuje uz jen to, ze cte krasne v prvni tride…a prvnak a tolik stranek? ![]()
To mi spise prijde jako trest za to, ze cist umi…ptala ses jak cte zbytek tridy? taky dobre?
Hezký den. Určitě to s paní učitelkou běžte vyřešit… Takových problémů vám nastane ještě hodně. Pokud je paní učitelka rozumná, tak to jistě pochopí… A kromě jiného si i vy trénujete svoji neprůbojnou povahu ![]()
@Kassy No právě to je ten problém, že já takhle doma vím přesně co bych řekla, ale pak před ní budu stát zase jako tele…
Přemýšlela jsem že si s ní dohodnu schůzku, ale právě se bojím, že z toho nakonec vyjdu jako blbec já a navíc mi ani není příjemné se s ní bavit, protože ona je hrozně namyšlená a vždycky musí mít pravdu a poslední slovo… Děsím se té představy, že by ji syn měl mít celý první stupeň… Už jsme se bavili s manželem, že na schůzky půjde příště on, on už je na tom s tou průbojností trošku líp
A nezabírá si to tolik.
@sao píše:
@Kassy No právě to je ten problém, že já takhle doma vím přesně co bych řekla, ale pak před ní budu stát zase jako tele…Přemýšlela jsem že si s ní dohodnu schůzku, ale právě se bojím, že z toho nakonec vyjdu jako blbec já a navíc mi ani není příjemné se s ní bavit, protože ona je hrozně namyšlená a vždycky musí mít pravdu a poslední slovo… Děsím se té představy, že by ji syn měl mít celý první stupeň… Už jsme se bavili s manželem, že na schůzky půjde příště on, on už je na tom s tou průbojností trošku líp
A nezabírá si to tolik.
Tak co zkusit napsat mejlík? Úskalí je v tom, že si vaše slova může vyložit jinak, než jsou myšlená…
@Kralikcek Nevím jak čtou ostatní. On si z toho naštěstí nic nedělá, když toho musí číst tolik, jen někdy se mu nechce tu stránku přečíst 5× a mě to taky připadá na hlavu, tak mu vždycky řeknu, ať to přečte jen 2×… Vždyť i tak čte dost. On i jeho starší brácha uměli číst ještě před školou ![]()
@Eliška N. S tím určitě počítám, že těch problémů ještě bude… Právě si připadám jako blázen, že už se hroutím z tohoto a co budu dělat dál?
Mám 4 syny, to ještě budou radosti! ![]()
@Eliška N. No právě… Osobní schůzka bude lepší. Ale spíš bych tam zašla s manželem…
@sao neuveritelny,ze umi cist tak brzy a jeste v klidu a da se rict, ze i rad…
Mam taky prvaka a pismenka, stejne jako slova, psani jsou horor, oproti tomu rad pocita, mozna tedy bude spise matematicky typ. Ovsem predstava, ze cte 5× cokoliv s tim jeho pristupem je
prinejmensim napinava…
By me zajimalo co by ucitelka rekla nam
…
S prubojnosti Ti uplne rozumim, mam to stejne, jen si rikam, ze musim se pokusit domluvit, jelikoz dite by melo mit jeden rezim domluvy a ten respektovat, aby chapal hranice, autoritu
…a nedoslo to treba k slovam..blba uca…
Nepristupne ucitelky na jakoukoliv domluvu a jen jejich pravda je na nic, ovsem delat veci, ktere Ti pripadnou padly na hlavu, ale musis jen proto, ze ucitelka chce, je taky na nic… ![]()
@kdochcekam my meli taky starsi ucitelku, ktera jecela a chtela po vsech, at hlasite mluvi
Řeknu to slušně, aby mě nezablokovali. Paní učitelka je hloupá a poslala bych jí do hýždí.