Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@stinga píše:![]()
![]()
no obávám se, co nakreslí při zápisu moje dcera,
když měla nakreslit postavu na 5leté prohlídce u doktorky, nakreslila postav 5!celou naši rodinu a kluka od sousedů - doktorka teda na to neřekla nic, uvidíme, co učitelky
Dcera nakreslila princeznu. A když se učitelka ptala, kde má uši, hodila na ní hóóódně překvapený výraz a řekla, přece pod vlasama. ![]()
@Anonymní píše:
Měli kreslit sněhuláka, ale kreslil tučňáka, protože se mu nechtělo a místo vodovek si vzal voskovky.
Takze az bude starsi tak se vybodne na uceni geometrie a pujde na rovnice? Takhlevto ve skole nefunguje..
@lilith1 píše:
Takze az bude starsi tak se vybodne na uceni geometrie a pujde na rovnice? Takhlevto ve skole nefunguje..
Proto se ptám, jak byste to řešili vy a jak učitelka.
@Anonymní píše:
Proto se ptám, jak byste to řešili vy a jak učitelka.
Vysvetlila bych diteti at je kreativni doma, ale ve skole posloucha ucitelku..
@lilith1 píše:
Doufám, že nejsi učitelka.
Ve výtvarce mi to nevadí, naopak jsem ráda, když nejsou obrázky jeden jak druhý. Ale když zkoušíme novou techniku, tak chci, aby si ji dítě vyzkoušelo a jaký si pak vybere motiv, je na něm. Nabízím jim inspiraci, finální produkt je na nich. Hodnotím za snahu a nasazení. V AJ a zeměpise samozřejmě pokyny a zadání respektovat musí.
Obvykle dětem nechávám celkem prostor pro tvorbu, buď zadám techniku a ať si sami vymyslí, co chtějí na obrázku mít, nebo opačně - zadám téma, technika libovolná.
Ale čas od času chci, aby splnili zadání se vším všudy - např. když práce z jedné hodiny bude mít pokračování dále. Ale to oznámím předem.
K dotazu zakladatelky:
záleželo by na situaci, toto nelze jen tak od klábosnice rozstřelit.
@lilith1 píše:
Tak to mu samozřejmě vysvětluju od školky.
Už v PPP nakreslil místo postavy auto.
@hanka.br. píše:
Doufám, že nejsi učitelka.
A proc? Kdyby dite pouzivalo spravne ty tempery nebo vodovky nereknu ani n kdyz maluje co chce..ale tady jde o to, ze pouziva ninou techniku.
@lilith1 píše:
A proc? Kdyby dite pouzivalo spravne ty tempery nebo vodovky nereknu ani n kdyz maluje co chce..ale tady jde o to, ze pouziva ninou techniku.
Protože doby, kdy děti chodily do školy, aby poslouchaly paní učitelku a kreativitu si nechaly na doma, už jsou díky Bohu pryč.
@stinga píše:![]()
![]()
no obávám se, co nakreslí při zápisu moje dcera,
když měla nakreslit postavu na 5leté prohlídce u doktorky, nakreslila postav 5!celou naši rodinu a kluka od sousedů - doktorka teda na to neřekla nic, uvidíme, co učitelky
Dítě tenkrat dost jelo na Minecraftu, takže postavu sice nakreslilo, ale hranatě
Učitelka se jen zasmala. Mám pocit, ze to stejne tenkrat bylo i na pětileté prohlídce u dr.
@Anonymní píše:
Jak reaguješ?
Nevím, jak bych reagovala učitelka, ale já bych řekla ditku, ze má kreslit to co požaduje učitelka a čím požaduje. U nás učitelka střídá kreslili metody, tudíž to beru tak, ze má nějakou linii v učení. Ale nikdy jsem se od děti, potažmo od učitelky nedozvedela, ze by jim zasahovala do vykresu.
@Havlova píše:
Dcera nakreslila princeznu. A když se učitelka ptala, kde má uši, hodila na ní hóóódně překvapený výraz a řekla, přece pod vlasama.
@elen-ka píše:
Nevím, jak bych reagovala učitelka, ale já bych řekla ditku, ze má kreslit to co požaduje učitelka a čím požaduje. U nás učitelka střídá kreslili metody, tudíž to beru tak, ze má nějakou linii v učení. Ale nikdy jsem se od děti, potažmo od učitelky nedozvedela, ze by jim zasahovala do vykresu.
Mně psala učitelka, že to za 40 let nezažila. Prostě ji naprosto sabotoval.
@Anonymní píše:
Mně psala učitelka, že to za 40 let nezažila. Prostě ji naprosto sabotoval.
A jak spolupracuje v jiných předmětech? A má na ně stejnou učitelku?