Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahoj holky,
do kdy jste braly vitamín E? Já jsem ho začala brát hned jak jsme se začali snažit o miminko a nevím, do kdy je dobré ho brát v těhotenství. Ještě k tomu jím kyselinu listovou…
Děkuji za odpovědi ![]()
Tak to jsem nevěděla, že by se měl brát při snažení o mimi či v těhotenství. Vím jen, že patří mezi vitamíny rozpustné v tucích, takže pozor, člověk se jím může předávkovat. Pokud normálně jíš rozmanitou stravu tak asi není důvod ho brát. Jiné je to s kys. listovou, tu tělo víc v těhotenství potřebuje, je důležitá v procesech, kdy se tvoří DNA a bílkoviny, takže je potřebná hlavně v 1. 3 mesících těhot.
Ale ráda se o vit E víc poučím .
Ahoj,
já taky jedla jen listovku.
Ale protože nemám moc ráda ty tabletky, tohle jsem našla k vit. E:
Přírodní zdroje:
Nerafinované polynenasycené rostlinné oleje - hlavně z obilných klíčků a sójový
Mandle
Penatové ořechy
Semena
Avokádo
Celá zrna Špenát
(http://www.solgar.cz/vitamin-e.htm)
Mimochodem, ty mandle mají být i přírodní léčba na ranní nevolnosti - ale já žádné neměla ![]()
Nanka
Ahoj holky,
děkuji za odpovědi. Mě ho před minulém těhotenstvím doporučila doktorka, vitamín E se používá jako doplňková léčba při poruchách plodnosti ( já jsem sice neměla problém s otěhotněním, ale s udržením ) a pro předcházení vývojových poruch plodu. To jsem vyčetla v příbalovém letáku.
Asi ho tedy už přestanu brát a zůstanu jen u kiseliny listové a pak si koupím Mamavit.
Přeji hezký den