Vítání občánků nebo křtiny?

3395
31.8.16 18:14

Vítání občánků nebo křtiny?

Bratrovi se narodilo miminko a uvažuje, jestli uspořádá jako rodinnou akci vítání občánků a nebo křest. Věřící je, ale nepraktikující aktivně. Na druhou stranu křest mu připadá slavnostnější než „vítání“? A taky - smí na vítání i zbytek rodiny, asi ne, že ano? Jak jste slavili narození vy?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
27704
31.8.16 18:17

@EmmaAnna na vítání může kdokoliv bývá to na obecním úřadě, slavnostnější je ten křest takže jsme to pojali jako rodinnou akci

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2480
31.8.16 18:21

My jsme narozeni oslavili v kruhu rodinnem, s jednou rodinnou casti doma, s druhou v restauraci (restaurace kamarada, meli jsme ji jen pro sebe). Vitani obcanku jsme byli jen my a deti, bxlo to ve vsedni den, v 15:00, kdy vetsina lidi je v praci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2916
31.8.16 18:24
@ka2ka píše:
@EmmaAnna na vítání může kdokoliv bývá to na obecním úřadě, slavnostnější je ten křest takže jsme to pojali jako rodinnou akci

moje řeč, taky bych spíš dala ten křest :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15430
31.8.16 18:25

U nás tedy vítání občánků není nic moc slavnostního. Sál nacpaný lidma, někteří rodiče přijdou v džínách a tričku :nevim:. Co jsem zažila křty, tak to bylo daleko důstojnější a slavnostnější okamžik i pro mě, jako nevěřící.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4062
31.8.16 18:30

Tak jestli chce dítě dát pokřtít nebo ne, to by se snad měl rozhodovat na základě něčeho jiného než co je větší „sláva“. Křest má nějaký význam, pokřtěním dítěte rodiče něco vyjadřují a k něčemu se zavazují. Já sice nejsem věřící, ale pořád křest bez hlubších důvodů, jen aby byla oslava pro rodinu, mi připadá dost nevhodné a neuctivé vůči těm, kteří opravdu věří.
Pokud jde čistě o oslavu, tak to se přece dá uspořádat párty kdekoliv a jakkoliv a slavnostní to může být přesně tak, jak si rodiče vymyslí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27704
31.8.16 18:42

@Kassy myslím, že jsi to nepochopila, oni budou křtít né kvůli tomu že je to větší sláva, ale protože chtějí křtít a ted přemýšlí co je slavnostnější a kam pozvat rodinu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6119
31.8.16 19:10
@ka2ka píše:
@Kassy myslím, že jsi to nepochopila, oni budou křtít né kvůli tomu že je to větší sláva, ale protože chtějí křtít a ted přemýšlí co je slavnostnější a kam pozvat rodinu

Já jsem to teda pochopila stejně jako @Kassy, že rozhodují, jestli udělají křest nebo vítání občánků na základě toho, co je slavnostnější, přičemž obojí má pro ně hodnotu rodinné oslavy :nevim: Ale třeba je to jen tak nejednoznačně formulováno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9394
31.8.16 19:11

My absolvovali oboji, krest byl pro nas ale dulezitejsi a slavnostnejsi, takze se rodinna oslava konala po nem… na vitani obcanku byli jen babicky, dokonce chybel i manzel/z prac. duvodu/…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1283
31.8.16 19:37

Rodinu bych pozvala jednoznacne na krest, civilni vitani obcanku mi prijde ve srovnani s krtem prilis ‚obycejne‘, pokud se rozhodujete mezi dvema moznostmi. V kostele byva jina atmosfera, i ja jako neverici bych radeji sla na krest.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mila.dka1
31.8.16 19:59

Určitě křest - tam jsme taky měli rodinu, s obědem apod. Na vítání jsme byli jen kvůli penězům od města ;-)

• Citovat
  • Upravit
5950
31.8.16 20:29

Vítání občánků mi připadá celkem uhozený, rozhodně ne slavnostní, křest slavnostní je, ale jen pokud má pro tu rodinu význam. Pak je ještě třetí možnost, sezvat rodinu na návštěvu domů, připravit pohoštění, nastrojit miminko i maminku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3395
2.9.16 07:32

@blobfish nakonec to tak dopadne, udělá se soukromý obřad s „naším“ knězem, ale mimo kostel, na zahradě :) a k tomu pohoštění, snad vyjde počasí

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí