Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojte,
prosím, jaké jsou Vaše zkušenosti z cestování vlakem s kojencem?
1. tuším, že kočárek normálními dveřmi do vlaku neprojde, nutno pravděpodobně naložit do nějakého speciálního vagónu - jak je popř. označen, je nutno zakoupit speciálně jízdenku pro kočárek a i pro miminko?
2. kočárek by mi pravděpodobně pomohl někdo naložit, pokud budu číhat před příslušným vagónem, ale co dál? Kočárek nechám v daném prostoru, vezmu prďolu a jdu na své místo (s místenkou)? Nebo je ve vlaku prostor, kde můžeme být i s kočárkem a sednout si na nějaké sklápěcí sedačky? Např. něco jako prostor pro kola, invalidy…
3. zkoušel jste případně někdo složit kočárek a korbičku v kupé položit na sedačky a použít jako postýlku?
4. popř. jak jinak mimčo během cesty uložit? Chovat celou cestu na rukou je trochu nereálné…
Přijímám i každé další praktické rady, postřehy, zkušenosti…
Díky všem předem ![]()
@vejule08 záleží, jaký vlak to bude. Pokud je oddíl pro cestující s dětmi, v klidu nalozis kočár dveřmi. Jízdenka vesměs jen pro kočár, mimco je zdarma. Chce to ideálně koupit jízdenku pro kočár předem, budou vědět, že pojedeš. Jinak ti pomůže vlakvedoucí nebo průvodčí, když ho předem pozadas
jo a vem si šátek a máš volné ruce. Může se ti stát, že bude kupé vyprodané a pak nemáš kam dát sviště ![]()
Každý vlak je jiný, do většiny z nich normálně nastoupíş s kočárkem jako do busu MHD, ale existují i takové, kde je to obr problém - takové ty staré vlaky s kupé. Zeptej se přímo v ČD na přímo konkrétní vlak.
Miminka jsem ve vlaku skutečně držívala v ruce, no, i když je fakt, že do roka jsem kočár moc neměla, nechtěly v něm být nikde, takže ani ve vlaku. Takže chvíli v ruce, chvíli v nositku, chvíli na klíně, chvíli na tygříka, chvíli na mých kolenou na bříšku, chvíli na dece na vedlejší sedačce (samozřejmě musíš jednou rukou furt držet)…
@martina.se píše:
@vejule08 záleží, jaký vlak to bude. Pokud je oddíl pro cestující s dětmi, v klidu nalozis kočár dveřmi. Jízdenka vesměs jen pro kočár, mimco je zdarma. Chce to ideálně koupit jízdenku pro kočár předem, budou vědět, že pojedeš. Jinak ti pomůže vlakvedoucí nebo průvodčí, když ho předem pozadasjo a vem si šátek a máš volné ruce. Může se ti stát, že bude kupé vyprodané a pak nemáš kam dát sviště
Na kočár se kupuje jízdenka? To jsem nikdy neměla, jenom nulovou pro dítě, a to jsem cestovala s kocarem vším (i vlakem) hodně.
Je tam označené místo pro sedadlo a kočárek, alespon co jsem před 11 lety jezdila bylo…
Do vlaku pomůžou cestující, když ne tak průvodčí.
Záleží na vlaku. Pokud je nízkopodlažní, tak tam je místo vyhrazené pro kočárky, kde si i sednes. Pokud je to obyč vlak, tak dítě do nosítka, rozložit kočár na korbu a podvozek, podvozek dáš průvodčímu, ať ti ho da do zavazadlového prostoru a vyloží v příslušné stanici. Vyjdes s nositkem nahoru, korbu ti někdo určitě podá a mimco může položit v korbě na sedačku, pokud tam bude volno. Taky jsme tak cestovali. Teď už jezdím bez partnera, malou mám v nositku, sporťák slozim, odevzdám a hotovo ![]()
V každém vlaku je kupé pro rodiče s dětmi, tam nemusíš mít místenku a když bude plno (ne rodiči s dětmi), tak že musí pustit. V tom samém voze bývá ten zavazadlový prostor
S korbičkou na sedadlech rozhodně nepočítej – mohou tam být prodané místenky… a i kdyby nebyly, tak pokud bude vlak obsazen, nemůžeš zabrat volné sedačky korbou kočárku, to ti průvodčí nedovolí.
Stejně tak, nespoléhej se na nějaké speciálně upravené dveře – úplně klidně se může stát, že vymění vlak nebo pár vagónů za jiné a máš smůlu, toto bohužel nikdo příliš neřeší. Sežeň si takový kočárek, který projde normálními dveřmi nebo jeď bez kočárku, pouze s nosítkem.
Příspěvek upraven 15.02.22 v 19:42
Ideálně koupit jízdenku s místenkou do oddílu pro rodiče s dětmi do deseti let, pokud ve vlaku je, a kočár nechat naložit jako zvláštní zavazadlo, postarají se vám o něj, naloží jej i vyloží. Ten oddíl pro děti bývá právě ve společném vagónu s těmi zavazadly. Platíte jen vy, dítě jede zdarma. Ovšem máte nárok pouze na jedno sedadlo, těžko položíte korbičku přes několik, leda by byl poloprázdný vlak a nikdo tam sedět nechtěl. Někdy jezdí tzv. velkoprostorové vozy, ty pak mívají z jedné strany větší vstupní prostor se sklopnými sedadly, kam se třeba umisťují v létě kola, kde by se asi s kočárkem být dalo, ale to byste si musela zjistit, zda takový vagón jede, a zabukovat si to místo předem asi nelze. Pokud víte přesně, kterým vlakem pojedete, zeptala bych se ČD předem, jak to co nejlépe udělat.
V rychlících ČD - rychlících a expresech, co jezdí k nám, žádné místo pro kočárek není, kupé pro rodiče s dětmi je normální kupé.
Já to dělala následovně:
Koupila jsem si místenku kamkoliv do vlaku. Pak jsem s kočárem nastoupila do té části, co je pro kola. V té části pro kola jsou i 2 sedačky, na které se místenka udělat nedá. Když na nich někdo seděl, odeslala jsem daného člověka na své místenkové místo a zůstala s dítětem i kočárem v části pro kola.
Pokud se jedná o modernější vlak (to poznáš na idos.cz podle toho, že má vagón s invalidním kupé), tak jsem se vždycky domluvila s průvodčím a nechal mě i s kočárem v invalidním kupé. Jsou tam 3 sedačky a místo pro kočár. Akorát kočár se někdy musel nakládat skrz dveře pro vozík (a já s dítětem normálními dveřmi), protože u některých vlaků se z normálních dveří s kočárem nevytočíš.
Úplně na začátku jsem dělala to, co popisuješ ty v bodě 3), tj. sundat korbičku a mít ho na sedačce - dělala jsem kvůli tomu vždycky 2 místenky, aby se mi vešlo… A je to nejhorší varianta, protože nést tu korbičku úzkou uličkou přes půl vlaku je šíleně těžké.
Příspěvek upraven 15.02.22 v 20:04
@Limi123 píše:
V rychlících ČD - rychlících a expresech, co jezdí k nám, žádné místo pro kočárek není, kupé pro rodiče s dětmi je normální kupé.Já to dělala následovně:
Koupila jsem si místenku kamkoliv do vlaku. Pak jsem s kočárem nastoupila do té části, co je pro kola. V té části pro kola jsou i 2 sedačky, na které se místenka udělat nedá. Když na nich někdo seděl, odeslala jsem daného člověka na své místenkové místo a zůstala s dítětem i kočárem v části pro kola.
Pokud se jedná o modernější vlak (to poznáš na idos.cz podle toho, že má vagón s invalidním kupé), tak jsem se vždycky domluvila s průvodčím a nechal mě i s kočárem v invalidním kupé. Jsou tam 3 sedačky a místo pro kočár. Akorát kočár se někdy musel nakládat skrz dveře pro vozík (a já s dítětem normálními dveřmi), protože u některých vlaků se z normálních dveří s kočárem nevytočíš.
Jasně, ale to je prostě o ochotě těch konkrétních lidí, spoléhat na to nelze.
@lucad77 píše:
Jela jsem asi 100× a nikdy jsem neměla problém.
Vždycky může zůstat s kočárem v té části pro kola a sednout si na zem, nebo stát. Ale fakt se mi nikdy nestalo, že bych se nedomluvila.
@lucad77 píše:
Jinak České dráhy jsou prostě na cestování s kočárem fakt hrozné. Taky přebalování je lahůdka, vetsina vlaku nemá přebalovací pult, takže když se dítě pokadí v přeplněném vlaku, to je taky lahůdka.
@vejule08 píše:
Ahojte,
prosím, jaké jsou Vaše zkušenosti z cestování vlakem s kojencem?
- miminko 4 měsíce
- kočárek klasika s hlubokou korbou
- vlak ČD - rychlík, cesta cca 3 hodiny
1. tuším, že kočárek normálními dveřmi do vlaku neprojde, nutno pravděpodobně naložit do nějakého speciálního vagónu - jak je popř. označen, je nutno zakoupit speciálně jízdenku pro kočárek a i pro miminko?
2. kočárek by mi pravděpodobně pomohl někdo naložit, pokud budu číhat před příslušným vagónem, ale co dál? Kočárek nechám v daném prostoru, vezmu prďolu a jdu na své místo (s místenkou)? Nebo je ve vlaku prostor, kde můžeme být i s kočárkem a sednout si na nějaké sklápěcí sedačky? Např. něco jako prostor pro kola, invalidy…
3. zkoušel jste případně někdo složit kočárek a korbičku v kupé položit na sedačky a použít jako postýlku?
4. popř. jak jinak mimčo během cesty uložit? Chovat celou cestu na rukou je trochu nereálné…Přijímám i každé další praktické rady, postřehy, zkušenosti…
Díky všem předem
S nejmladší dcerou jsem jezdila vlakem několikrát do měsíce cca 15 km. S doprovodem. Později jen s nejstaršími dětmi, nejstaršímu bylo v té době 11-12 let. Jezdil i nízkopodlažní vlak, ale i rychlíkem to šlo.
Rychlík má speciálně upravené dveře pro nástup kočárku nebo invalidního vozíku. Musíš si je najít, když nevíš nebo jedeš poprvé, poradí průvodčí. Jsou většinou jedny nebo dvoje v celé soupravě. Invalidní vozík tam nastoupí jen s asistenční službou, kočárek tam jde dostat v pohodě. Není to tak vysoko. Tento vagón má prostor se sklopnými sedačkami pro doprovod a dítě tam může normálně v kočárku spát.
Dítě v kočárku jezdí zdarma, je ale potřeba mu koupit jízdenku za 0 Kč, České dráhy si evidují všechny cestující. U pokladny řekneš, že máš kočárek s dítětem nebo to i zadáš přes internet, pokud si kupuješ jízdenku tímto způsobem.
Do klasického kupé vagonu s kočárkem projet nejde, má příliš úzké dveře a ta chodbička je velmi úzká. Skládat jsem to nezkoušela, byla jsem ráda, že dcera spí.
Nárazově vlakem jsem jezdila snad se všemi dětmi, když byly malé. Když měla dcera necelý rok, jeli jsme vlakem na delší cestu na výlet. To jsem nechala kočárek - už sporťák normálně stát v tom předkupé pro kočárky a invalidní vozíky a šli jsme s dětmi hned do prvního kupé. V tom předkupé s nízkopodlažním nástupem je i věšák na kole, ale na druhé straně.
Dále jsem viděla starou vlakovou soupravu na trase, kde většinou jezdí nízkopodlažní vlak, že po tom předkupé na kočárky a vozíky měli normální vagón, kde byly sedačky za sebou a tam šlo projet, dveře byly širší na začátku toho vagonu bylo místo na zavazadla.
S cestováním vlakem jsem spokojená, neviděla jsem v tom žádný problém.
Takto to funguje na určité trase. U vás se může lišit typ vlakové soupravy a taky to, jestli jedeš s Českými drahami nebo ne. Pokud si na České dráhy nebo jiného dopravce zavoláš, podají Ti informace.
U nás, pokud změní vůz, tak to jde vidět na internetu na idos, když si hledám jízdní řád, poznám, jestli s ČD jede nízkopodlažní spoj nebo ne.
@lucad77 píše:
Navíc podle mě do toho invalidního kupé tě pustit musí. S kočárem jsi osoba s omezenou schopností pohybu a orientace. Ještě bych to nastudovala, ale myslím, že s kočárem nebo dítětem do 3 let máš přímo nárok. Každopádně jak říkám - nikdy nebyl problém. Pokud jsem někoho prosila o místo, tak vždycky s nabídkou jiného místa (z mé místenky).