Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
V červnu jedeme s dcerou poprvé k moři. Autem do Chorvatska. Co nezapomenout vzít sebou tam i na cestu? Využijeme ještě ten plazovy stan, nebo už je na to velká?
My letos taky poprvé. Sice už šestiletá. Ale tipy si taky ráda poslechnu.
V Chorvatsku můžete v případě nouze (navíc s autem po ruce) v podstatě vše dokoupit, tak bych se nestresovala. Kvalitní opalovák, pokrývku hlavy, boty do vody, vybavenou lékárničku a hodně zábavy do auta. Nic moc víc potřebovat nebudete
Plážový stan tak jedině pokud by přes den spala, tak abyste měli stín, ale jinak mi to přijde zbytečné. To spíš víc blbostí do vody.
Stan nebo slunečník proti slunci určitě. Bytelné lopatičky na písek či kamínky. Krém s nejvyšším faktorem na opalování a klobouček. Po zkušenostech z Chorvatska beru všude strojek do elektriky proti komárům. Na teplotu čípek (nikdy nebyl potřeba).
Já jen k tomu stanu. Ten jsme brali i při starších dětech,,, za mě je fajn tam mít naházené věci a já osobně ráda schovám občas hlavu a třeba si čtu a tak…
My máme 5 letý dítě a 2× jsme letěli k moři (ve 2 a 4 letech) vždycky jsme si platili lehátka a slunečník, kam může dítě zalézt do stínu. Takže pokud nechceš nikde nic platit nebo brát slunečník, tak vem ten stan ať má kam zalézt. Kyblík a lopatku nebereme, chce kupovat místní a stojí to 3 euro. Ještě je brzo to řešit ale standardně balím to samé co nám+ navíc dětskou kosmetiku a léky. Na cestu hračky, knížky ale pokaždé byl vyjukany z letiště tak to nebylo zapotřebí. Z auta asi vyjukana nebude, nejspíš jedete na noc. Vzala bych nočník kdyby chtěla třeba na velkou, někdy jsou benzínky fakt neuklizený…
@Simi2019 hlavně pro všechny boty do vody, v Chorvatsku bývají kamenité pláže i kamenité dno,
stan podle toho, jestli je dítě klidný typ - moje ve stanu nevydrží ani vteřinu
Zalezi jak posedi… pokud nemáte na plazi moznost stinu vzala bych ho. Muze se tam posadit na svacu apod.
Urcite doporucim hlavne vybavit lekarnicku
(kapky do oci kuli pisku apod)
Zabavu do auta malovani, knizku nekdo dava tablet..
Zabavu na pláž, ale v chorvatsku se da vsude dobre nakoupit. Skoro kazdy obchodak ma vybaveni k mori.
Samozrejme opalovaci krémy, boty do vody, čepici. Obleceni odhadnete. Nebojte se to auto poradne vyuzit
treba i chladící taska na plaz je fajn, vyuzijete ji treba i na cestu zpet kdyz si koupite neco domu.
Nam se u more moc osvedcili takovety rucnikova ponca… sundam mokre plavky a navliknu ponco, kdyz fouka, je jim v tom teplo:-) uzijte si more
jo a pojisteni, taky jsme parkrat vyuzili mistni Dr. pro deti ci sebe ![]()
@Simi2019 My jeli pres den, protoze nemame radi rizeni v noci a uplne na pohodu. Taky triletak. Na cestu mel pohadky ( koukal tak hodiny z tech - co jsme jeli), chvilku spal, staveli jsme asi 4× a nejlepe nekde kde je mekac a hriste. Hrali jsme kdo uvidi jako prvni nejakou barvu, pak mel knizku s albi tuzkou a audiopohadky. Cesta utekla ani nevim jak. Stan jsme kvuli tomu kupovali a rozhodne brat. I v zari jsme byli u vody treba 3 hodiny a stin nikde nebyl a i ja si tam rada obcas zalezla. Super byl treba plovak z decathlonu, ze si na nej lehnul, ja za nej a ‚svezla jsem ho‘ okolo pobrezi. Pak bryle a snorchl - to jen koukal (kecal i s hlavou pod vodou, takze z trubky vychazel nejaky hluk jak mu nebylo rozumet
). Nejaka konyvka, sitka, kalisky na prelevani vody. Jemu stacila i mala petka. rozhodne boty do vody
Pas nebo občanku. Zbytek se dá v případě nouze vždycky koupit na místě.
Teda děkuju za rady, třeba ten nočník by mě asi nenapadl a je to skvelej nápad
ten stan teda pořídime aby mohla být ve stínu. A vykoupime lékárnu
ještě mě tak napadlo, mám pořídit kruh sedací nebo už normální?
zatím jsme ji všude ve vodě buď drželi nebo nebyla v hloubce, takže neměla nic a tak na to není vůbec zvyklá.
Kvalitní opalovák, plavky, pokrývku hlavy, boty do vody. Na cestu jsem dětem zabalila malé drobné dárečky na cestu a po určitých intervalech jsem jim je v autě dávala. Také tablet s pohádkou, pokud nemáte obrazovku přímo v autě.
@Simi2019 píše:
Teda děkuju za rady, třeba ten nočník by mě asi nenapadl a je to skvelej nápadten stan teda pořídime aby mohla být ve stínu. A vykoupime lékárnu
ještě mě tak napadlo, mám pořídit kruh sedací nebo už normální?
zatím jsme ji všude ve vodě buď drželi nebo nebyla v hloubce, takže neměla nic a tak na to není vůbec zvyklá.
Kruh bych nebrala vůbec, pokud by to znamenalo, že ho musíš kupovat. V tomto věku už jsou lepší rukávky nebo ještě lépe vesta s popruhem mezi nohama. Ale moje děti ve 3 letech stejně nejradši seděly na kraji vln a plácaly bábovičky, do vody lezly tak po kolena nebo se mnou v náruči
Ale to je dítě od dítěte - stejně jako ten stan/slunečník. Já pod tím děti neudržím, když vidí vodu ![]()