Vlakem s kojencem

Napsat příspěvek
Velikost písma:
14379
15.2.22 20:14

Kočárek je zdarma pouze v případě, že v něm vezeš dítě, na to pozor. Já jednou narazila na pana Chytrého průvodčího. Malého jsem měla ve vajíčku (vezla jsem ho s sebou, potřebovala jsem ho) a kočár měla extra v chodbičce. Prý kdyby byl zlý, mohl mě to nechat doplatit, naštěstí tedy nebyl. Jako matka s dítětem máš nárok sedět v kupé k tomu určeném, pokud máš místenku a nebo pokud je tam místo. Problém je, že jsou většinou obsazená puberťáky a lidmi dojíždějícími za prací, alespoň u nás. Jinak mi vždycky pomohl průvodčí, někdy to stihli dřív cestující.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25007
15.2.22 20:23
@Limi123 píše:
Navíc podle mě do toho invalidního kupé tě pustit musí. S kočárem jsi osoba s omezenou schopností pohybu a orientace. Ještě bych to nastudovala, ale myslím, že s kočárem nebo dítětem do 3 let máš přímo nárok. Každopádně jak říkám - nikdy nebyl problém. Pokud jsem někoho prosila o místo, tak vždycky s nabídkou jiného místa (z mé místenky).

Možná jo, za předpokladu, že tam nebudou potřebovat být opravdoví invalidé, třeba vozíčkáři. Každopádně bych si předem zjistila, zda oddíl s dětmi nebo invalidní kupé v tom vlaku vůbec bude. A ani tak to není jistota. U ČD je totiž možné všechno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44320
15.2.22 20:34

@Aduš8 Jj, takto je to v podmínkách. Dítě by mělo být v kočárku, jinak se za něj platí jako za zavazadlo.
Platí to i v autobusech většiny přepravních společností tady.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
118
15.2.22 20:36

@Pears206 to je zajímavé, v autobuse to ještě chápu, když tam člověk pohodlně nastoupí, je tam na to prostor, ale pokud jde o vlak, kde se s kočárkem vlastně ani jen tak nedostanu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44320
15.2.22 20:37

@lucad77 Mají určitý počet míst. Když se zaplní kapacita, vzít další kočár nemusí. Ale většinou je možnost ho složit a zaplatit za něj jako za zavazadlo.
Nám se to stalo jen v autobusu, že už nebylo místo pro kočárek. O prázdninách na oblíbené trase, kam se s dětmi jezdí. Ale řidič to může vyřešit výše zmíněným způsobem a neplatí, kdo dřív přijde, ten dřív jede. Řidič určil, že se složí kočárky batolatům, ne miminům. Jsou skladnější a dítě jde líp udržet na klíně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
15.2.22 20:41

Zasadni je znat řazení konkretniho vlaku, tj. jake tam jsou vagony a jak jdou za sebou.
Meli by to vedet na informacich nebo mozna i nekde na netu (pri objednavani mistenky..? Nevim ).
Pak si proste najdes sikovny vagon (kola, invalidi, matky s detmi) - podle toho, co tam je, a stoupnes si na nastupiste, kde budes vyhlizet konkretni vagon.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44320
15.2.22 20:44

@vejule08 Nikdy jsme neměli problém s nástupem do vlaku. Ani když jsme jeli mimo, kde to neznám.
Důležité je sledovat informace. Pokud spoj neprepřepravuje kočárky a invalidní vozíky, je to tam napsáno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
118
15.2.22 20:49

Díky všem, máme jet 4 dospělí+kočárek, takže mám spíš takové menší trauma z toho, jak se vůbec nalodit a pak jak a kam se vlastně usadit i s tím kočárkem…no holt to budem asi muset zkusit…

Jen kupuji vždy jízdenky předem přes net i s místenkami (na trasu cca 300 km bych už bez toho nejela), tak bych nerada, aby nám to třeba propadlo jen proto, že se nedostaneme vůbec dovnitř. Vím, asi nad tím až moc přemýšlím a komplikuju, ale člověku to nedá, vymýšlet ty katastrofické scénáře 😁

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44320
15.2.22 20:57
@vejule08 píše:
Díky všem, máme jet 4 dospělí+kočárek, takže mám spíš takové menší trauma z toho, jak se vůbec nalodit a pak jak a kam se vlastně usadit i s tím kočárkem…no holt to budem asi muset zkusit…Jen kupuji vždy jízdenky předem přes net i s místenkami (na trasu cca 300 km bych už bez toho nejela), tak bych nerada, aby nám to třeba propadlo jen proto, že se nedostaneme vůbec dovnitř. Vím, asi nad tím až moc přemýšlím a komplikuju, ale člověku to nedá, vymýšlet ty katastrofické scénáře 😁

Pokud si koupíš jízdenku přes net i s kočárkem, tak se dostaneš. Tím to místo máš rezervované a počítají s Tebou.

Jinak jízdenku koupenou přes net jde vrátit nejpozději 20 minut před jízdou, kdyby dítě třeba onemocnělo.

4 dospělí a jeden kočár je pohoda. To zvládnete :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29925
15.2.22 20:59

Starší s vložnou taškou do kočárku, jezdila jsem leo expressem, kde se dalo pohodlně nastoupit a mít kočárek u sebe. Popř u ČD oddíl pro cestující s dětmi, dítě s sebou, kočárek v uzamčeném prostoru, kde mi jej před cílem cesty vydal průvodčí. Za dítě v kočárku jsem nikdy nic neplatila :nevim: Mladší jsem většinou vezla v nosítku nebo golfkách, tam problém nebyl.

Cestujeme několikrát ročně cca 5 hodin vlakem tam a pak zas zpět. S miminem na pohodu, se starším trošku náročnější, ale dá se to zvládat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4596
15.2.22 22:09

@vejule08 kupuju si jizdenky pres aplikaci CD, jestli tedy jedes s nima. A tam mas moznost videt predpokladany slozeni vlaku. Ten muj obvykly rychlik miva vzdycky oddil pro rodiny s detmi do 10 let, davam si tam mistenky, kocar mi pruvodci ulozi do toho jejich prostoru - na moji trase jezdi stary typ (polovina vagonu kupe, polovina prostor na kola a kocarky). V modernejsich si to nakladas sama do prostoru v chodbe, tim jsem ale jela jen jednou. Jinak muze se stat, ze predpokladany slozeni neodpovida aktualnimu, ale pruvodci byli vzdycky velmi ochotni, omlouvali se a o mistenkach vzdycky vedeli. Kazdopadne na takhle maly dite jsem si brala satek. Ale je mozny, ze jsem mela vzdycky na pruvodci stesti, ale nikdy jsem s kocarkem nemela problem, ani kdyz jsem kvuli absenci toho vagonu pro rodiny s detmi mela kocar slozeny na podlaze v kupe.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
118
16.2.22 08:07

@bobulka88 Děkuju moc, krásný popis…uklidnila jste mě :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
79935
16.2.22 08:18
@vejule08 píše:
@bobulka88 Děkuju moc, krásný popis…uklidnila jste mě :wink:

já to jen čtu, s kočárem jsem vlakem jela asi 4× všeho všudy,
ale celou diskusi jsem si myslela, že jedeš ty sama a kočár s miminem, tak jsem chápala tvé obavy,
ale když jste 4 dospělí a kočár, tak si přece musíte poradit, i kdyby jste nastupovali do toho extrémně nepřívětivého vlaku s vysokými schůdky a kupéčky - jeden vezme dítě, jeden podvozek, jeden korbu a čtvrtý může těm třem pomáhat - není co řešit

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9374
16.2.22 09:33
@vejule08 píše:
Díky všem, máme jet 4 dospělí+kočárek, takže mám spíš takové menší trauma z toho, jak se vůbec nalodit a pak jak a kam se vlastně usadit i s tím kočárkem…no holt to budem asi muset zkusit…Jen kupuji vždy jízdenky předem přes net i s místenkami (na trasu cca 300 km bych už bez toho nejela), tak bych nerada, aby nám to třeba propadlo jen proto, že se nedostaneme vůbec dovnitř. Vím, asi nad tím až moc přemýšlím a komplikuju, ale člověku to nedá, vymýšlet ty katastrofické scénáře 😁

No super, tím odpadá nejhorší obava, jak nalodit kočár sama (často s pomocí cestujících nebo průvodčího) a aby se miminku nic nestalo. Když jsme jeli klasickým starým ryhlíkem nebo RegioJetem, průvodčí nás vyzval, ať kočárek složíme a necháme v chodbě hned u dveří, jak je to trochu širší. Jestli máš šátek na nošení, určitě by byl fajn, abys nemusela být celou dobu ve střehu, aby se miminko neskulilo ze sedačky nebo ho věčně držet na rukou.

Příspěvek upraven 16.02.22 v 09:34

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
118
16.2.22 09:34

@stinga já vím, zní to jako bych byla/bysme byli úplně tupí, ale člověk má prostě obavy z nových věcí a radši jsem vždy připravená. Bude se jednat o rychlík směr Praha, který bývá vždy dost plný, tak bych se tam nejde nerada motala, prodírala… navíc sice 4, ale každý zavazadla se svými věcmi atd.
Jet někam nalehko jen s kočárkem a pár km, tak to neřeším!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

CabrioFix

• (4.8) + 31 recenzí

Tario

• (4.1) + 16 recenzí