Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Jestli dobře chápu, máš problem s koncentrací a prokrastinací? S tim se dá pracovat. Petr Ludwig o tom napsal knížku a má i psychologický podcast. Stojí za poslech. Napadá mě meditace, zklidnit mysl a obecně se vzdělávat v psychologii. Já jsem celoživotní samouk amatér ![]()
Ja bych, kromě psychoterapie - která rozhodně neuškodí - doporučila si uvědomit, že nic nemusíš. Prostě ty tlaky, co jsou kolem, ty odbourat tím, že si člověk uvědomí, že reálně fakt nic nemusíš. Fakt se svět nezboří, když se hodíš na čas víc do klidu a pohody, i když nestihneš některé věci dělat včas. Pokud ti na tom nestojí třeba závěr studia, nebo uzávěrka v práci, tak klid. A dělat věci postupně, v klidu, od té nejvíc akutní. A rozhodně terapii, ať se z toho ještě nezhroutíš
držím palce!
Jo a pokud to celé je o tom, jaká očekávání a požadavky má na tebe třeba rodina, tak tak už úplně klid, relax. Nikdo tě nevyloučí z rodiny jen proto, že si uděláš věci svým tempem.
Ježíš to jsem celá já
soucitim, budu čekat na rady, ale jsi dobrá, že umíš vystihnout co te trapi a že máš snahu s tím něco dělat!! A nejspíš jsi mladá a nemáš děti tak máš velkou šanci s tím bojovat!
Naprosto souhlasím s OpportunityNox. Nic nemusíš, protože dokud nejde o život jde o hovno. Já se tohle naučila, až když mi umřel táta a otěhotněla jsem.
Do té doby jsem nic nestíhala, brala jsem si toho na sebe neskutečně moc. Dělala jsem věci i za ostatní členy rodiny, pomáhala jim s jejich povinnostmi a do toho dělala v práci kolikrát 16ky. Ale i když sem měla volno všude sem jezdila pozdě a přišlo mi, že nic nestíhám a vše dělám na poslední chvíli.
Teď si většinou vše rozplánuju. Když to nestíhám, tak to posunu, pokud to pro me není důležité, tak to vypustím. Naučila sem se, že když je pro mě priorita lehnout si na zahradě do lehátka a poslouchat ptáky, tak přez to prostě nejede vlak a nic důležitějšího, než to co chci já není. Vlastně je, to co chce moje dvouměsíční dcera, ona je tu šéf.
![]()
Prosím anonym - chodí sem členové mojí rodiny.
Jsem odmala nervák. Všechno mě rozhodí. Nedokážu zachovat v situacích chladnou hlavu.
S tím souvisí i moje potíž, která spočívá v tom, že nedokážu dělat věci včas a dělám je na poslední chvíli. Stresuje mě to. V dětství jsem byla docela disciplinovaná, úkoly jsem dělala v pátek odpoledne s tím, že budu mít volno. Nyní fakt dělám pod stresem a pod tlakem a to mi absolutně nevyhovuje.
Když už něco dělám, odbíhám od toho, aniž bych danou věc dokončila. To je jedna věc.
A další - neustále cítím uvnitř sebe jakési vnitřní „napětí“. Říkala mi to i mamka. A já to v sobě cítím také. Nedokážu pracovat na budoucnosti. Vlastně ani pořádně nevím, jaké jsou mé sny a co doopravdy chci.
Rozhodla jsem se s tím něco udělat. Zatočit s tímto chaosem uvnitř mě. Chtěla bych to dát vše do pořádku. Ale nevím, co s tím mám pořádně dělat. Proto jsem se rozhodla napsat sem, abych se dozvěděla Vaše názory a zkušenosti a mohla si z nich něco vzít do začátku.
Moc Vám děkuji za odpověď. Příjemný večer.