Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Určitě povzbudí.
Když si přidáš i lžičku chio semínka, tak bys měla opravdu pozorovat příval energie
.
Já jsem závislá na hodně citrónu ve vodě
…Naučila jsem se to v těhotenství a teď jedu stále. Dobře se tak napiju, uklidňuje mě to. Možná to bude mít nějaký účinek na nervy.
O citronu nevím, ale mně ve stresu pomáhal meduňkový čaj, pila jsem ho večer, dobře se vyspala a cítila se uklidněná i odpočinutá. Energii ti to nedodá, ale díky dobrému spánku to bylo lepší. Tak kdyby nezabral citron…
Vodu s citrónem piju běžně, každý den, místo šťávy. Na nervy nevím, zda mi to pomáhá, jsem cholerik náturou. Ale mám cévní onemocnění, a tam je vitamín C osvědčený. Jinak, jak píše @radkka meduňka je dobrá. Já si dělám svůj meduňkový sirup za studena, takže nezničím účinné látky a to taky v létě popíjím s ledem. Moc dobré. Teplý čaj bych do sebe teď nedostala, tohle je v létě pro mě více osvěžující varianta. Navíc meduňka se mi rozrostla do jungle jako každý rok, tak jsem ji stihla použít dřív, než ji vedro zlikvidovalo. Jinak se dá koupit čerstvá meduňka v každém zahradnictví nebo marketu.
Edit: jo, a přidávám tam pro osvěžení i mátu.
@Apaji Mohla bych požádat o recept na sirup? Babičce se vždy na zahradě také rozroste, že nevíme, co s ní.
Mam rada i teplou i studenou vodu s citromem. Piju pravidelne uz par let, protoze samotnou kohoutkovou vodu nevypiju, tak davam citron na dochuceni.
Kdyz chci umim se rozcilit i tak
.
Příspěvek upraven 10.08.15 v 12:29
Ráda, je to úplně jednoduché:
Převař 5 litrů vody (potom si můžeš množství cukru a kys. citrónové upravit podle sebe) a nechej vychladnout. Přisypej 100 gr. kys. citrónové, zamíchej a přidej opláchnutou meduňku (čím více meduňky, tím silnější sirup bude, není třeba šetřit. Já to tam dávám i se stonkama, lépe se mi to potom loví). Můžeš přidat rovnou i mátu nebo mateřídoušku, pokud chceš mix. A necháš 24 hodin louhovat. Občas to pohňácej vařechou ať se všechno pěkně potopí. Já klidně nechala i 40 hodin. Meduňka bude blednout a sirup zežloutne. Pak vytáhnu ven meduňku, vyždímu co nejvíce do hrnce a vyhodím. Výluh cedím přes jemné síto do druhé hrnce. První hrnec vypláchnu a znovu použiju (budeš potřebovat velký hrnec, protože cukr začne zvedat hladinu, takže já už na louhování používám obr hrnec, ale začínám na 10 litrech). Z druhého hrnce si začnu výluh přelívat do odměrky, abych věděla, kolik tam příjde cukru. Z 10 litrů mám vesměs 8-9 litrů výluhu (takže to fakt změř) a vyliju do velkého prvního hrnce. Takhle si to změřím a všechno přeleju. A nakonec přidám cukr v poměru 1 litr výluhu = 1 kg cukru. Neprohřívám. nechám rozpustit volně jak to je. Bude to trvat třeba celé odpoledne. jak jdu kolem promíchnu, dokud není všechen cukr ode dna rozpuštěný. Někde se radí přidat v této fázi ještě sáček nebo 2 kyseliny sorbové, já ji tam ale nedávám a nic se mi nekazí. Stáčím do vymytých skleněných lahví, třeba od rumu, vodky a tak. Víčko a hrdlo láhve můžeš vymazat vatičkou namočenou do vodky nebo slívky, ale není to nezbytné. Vydrží mi to tak do další sezóny, skladuju tedy ve sklepě.
Takhle můžeš připravit sirup za studena i z petrklíče, lipového květu, mateřídoušky apod. Fantazii se meze nekladou.
@Apaji ja tak robim sirup z makkeho ovocia. Ale drzim v chladnicke, studeny sklep nemam
Ale babi ma hodne marockej maty na zahradke, zacina sa vo mne ozyvat krecek ![]()
@Bábi Zlopočasná
Tak zkus, udělej třeba jen těch 5 litrů a uvidíte s babičkou samy. Já v létě miluju tohle pití s ledem, občas zaprasím a naleju na to perlivou vodu, kterou jinak celý rok nepiju
![]()
@kdochcekam
Jo jo, je to jako bezový. Ale dá se to opravdu udělat i z máty, lipového květu, mateřídoušky, petrklíče…Fantazii se meze nekladou.
Chudák zakladatelka
Z tématu „voda s citrónem“ jsme ji udělaly „meduňkové a bylinné sirupy“
Ale zase je fajn zpracovat co příroda nabízí. Nu což, i centrální mozek lidstva (tak říká emiminu můj manžel
) může vygenerovat chybnou/nepřesnou odpověď ![]()
Ahoj jdu pro radu opravdu ma voda s citronem tak blahodarny ucinek na nervy a stres jak se pise nema to nekdo odskoousene..???Jsem silene vystresovana a unavena a jestli to funguje tak to budu pit po litrech…dekuji za odpovedi…mam radsi prirodni formu nez do sebe cpat leky na uklidneni…