Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky,
dostala jsem jako dárek krásnou vodní dýmku s několika ovocnými tabáky.
Plně kojím a cigarety nekouřím, tak nevím, zda bych si mohla dát i tu dýmku. Zda to uškodí nebo neuškodí miminku, resp. mlíčku. ![]()
Díky za rady
ahoj, já bych do toho tedy rozhodně nešla - ovšem to je jen můj postoj - navíc,je velký mýtus, že vodní dýmka je oproti cigaretám ok, není, u vodní dýmky naopak těch svinstev šlukuješ víc, páč ten vzduch se chladí a tudíž máš pocit, že to je ok, ale prostě toho do sebe napereš víc, a zkrátka, tabák jako tabák, ochucenej neochucenej, čím víc přídavků („ovoce“), tím hůř, takže vodnici bych já určitě odložila až po kojení, ale jak říkám, jen můj názor, ahoj ![]()
vodní dýmka se nešlukuje, jen tu chut jakoby povaluješ na jazyku, ale jestli můžeš při kojení to nevím, asi bych to ho nešla ![]()
něco jsem našla, tak ted už vím že bych do toho nešla
Kouření vodní dýmky (různé názvy: šíša, shisha, waterpipe, narghile, hookah, goza, hubble bubble, argileh) nebylo doposud tak detailně studováno, jako kouření cigaret, avšak předběžné studie podporují hypotézu, že kouření vodní dýmky je spojováno se stejnými následky jako kouření cigaret (nemoci srdce a cév, plicní choroby a komplikace v těhotenství)
Kouř z vodní dýmky obsahuje vysoké hodnoty toxických látek: oxidu uhelnatého, těžkých kovů a karcinogenních látek. Voda kouř pouze ochlazuje a může odfiltrovat část nikotinu, ale obsah dehtu a CO však zůstává stejný. Při strojním napodobení „průměrného kuřáka“ bylo z jedné náplně vodní dýmky získáno téměř 3 mg nikotinu, 800 mg dehtu, 145 mg CO. Kuřáci tak mohou za jednu „seanci“ inhalovat objem kouře přesahující objem inhalace 100 cigaret.
snad ještě horší než normální cigáro
zuzka.mamka píše:
něco jsem našla, tak ted už vím že bych do toho nešlaKouření vodní dýmky (různé názvy: šíša, shisha, waterpipe, narghile, hookah, goza, hubble bubble, argileh) nebylo doposud tak detailně studováno, jako kouření cigaret, avšak předběžné studie podporují hypotézu, že kouření vodní dýmky je spojováno se stejnými následky jako kouření cigaret (nemoci srdce a cév, plicní choroby a komplikace v těhotenství)
Kouř z vodní dýmky obsahuje vysoké hodnoty toxických látek: oxidu uhelnatého, těžkých kovů a karcinogenních látek. Voda kouř pouze ochlazuje a může odfiltrovat část nikotinu, ale obsah dehtu a CO však zůstává stejný. Při strojním napodobení „průměrného kuřáka“ bylo z jedné náplně vodní dýmky získáno téměř 3 mg nikotinu, 800 mg dehtu, 145 mg CO. Kuřáci tak mohou za jednu „seanci“ inhalovat objem kouře přesahující objem inhalace 100 cigaret.
snad ještě horší než normální cigáro
týýýý jo, tak to je mazec teda
Tabáček a dýmečku schovávám do skříně ![]()
to jsem taky ani netušila, můj starší brácha chodil z holkou, a její tátat je izraelský ataše, a byly tam za ním na dovče, přivezl mi nádhernou ručně zdobenou vodnici,ještě před těhu jsem to párkrát vyzkoušela, ale jak koukám nic pěkného to není
No, taky bych se do toho ted nepoustela, i kdyz nevim,co je pravdy na vetsi skodlivosti nez u cigaret.. Prekvapuje me ale ta skodlivost koure, pac mi kour z dymek hrozne voni ![]()
No nechám ji prozatím ve vytrínce
Ale až zkončím kojit, jak si ji sem tam dám. Něco jsem taky o tom slyšela, že je to škodlivé, ale jeden řekne tak, druhý tak. Nebyla jsem si jista. Každopádně zatím vyčkám ![]()
Chci jen napsat své poznatky ke kouření dýmky. Jelikož i kouření dýmky se dá brát jako věcí návykovou a škodlivou.
I já jsem prošel obdobím, kdy jsem dělal přednášky o závislostech. Několik let jsem dělal v K-centru pro drogově závislé. Mám za sebou období, kdy jsem asi tři roky kouřil cigarety. Krabičku až dvě denně. S dýmkou je to jinak. Cigaretu člověk vytáhne z krabičky a bezmyšlenkovitě ji kouří. Dýmka je téměř obřad. Člověk si musí dýmku nachystat, nacpat, tak aby opravdu dobře kouřila. Dá si ji při nějakě příležitosti, nebo když má myšlenku. Dýmka je předmět téměř kultovní. Ve všech kulturách. Zdravotně je ovšem škodlivá. Dýmka z mladého chlapce mudrce neudělá. Ale to ani cigareta. Dýmka je možná symbol klidu, vyrovnanosti, ve společnosti dýmkařů dobré pohody a hlavně i možná nesení hodnot v dnešním uspěchaném světě. Pro dýmkaře je to zvláštní pocit sedět v noci za větru, pod hvězdama a pokuřovat si, myslet i na pana Tolkiena,toulat se po cestách. Tady je asi hodně i psychická závislost. Ale po prožitcích. Být ve víru nějaké akce, muziky, tance, hostiny, i tam si dáš třeba dýmku. Je to věc pohody. A zdravotní rizika jsou podstatně menší než u cigaeret. Prostě dýmka je fenomén. Na dýmku se těším celý den, až si ji večer dám. Buď sám, nebo s přáteli. Ale možná je to jen hloupé plácání. A ještě, k propagaci kouření dýmek u nás pan Tolkien určitě přispěl. Ale podívejme se na Krakonoše. Minulý týden jsem si koupil Krakonošův lidový tabák, který prý určitě kouřil. A to jen za 17 korun.
Je každého cesta, kterou zvolí. Není to vzduchu, který dýcháme. Ten dýcháme všichni. A dýmku, kuřme, kdo chce.
Já osobně rád potkávám lidi, kteří kouří dýmku.
Ahoj
taky plně kojím, dcera má 5 měsíců a vodnici jsem si od porodu dala cca 3×… nevidím na tom nic špatného, asi něco jiného je kouřit ji každý den, ale jednou za čas to těžko uškodí. A nezpozorovala jsem, že by to mělo jakýkoliv vliv na mlíčko. Naopak mi přišlo, že když já jsem byla dobře naladěná, tak malá byla taky hned klidnější
Vodnice je pro mě relaxace a když se udělá dobře, s kvalitním tabákem, nevidím na tom nic zlého.