Volba RP přítele OSVČ

3337
24.1.11 09:47

Volba RP přítele OSVČ

Ahojky!
Mám dotaz - takže nejdřív bych vám vysvětlila situaci…

Mám 7 měsíční dceru, před nástupem na RD jsem byla na ÚP, takže nemám právo na provedení volby délky RP. Teď jsem volala na sociálku a ptala jsem se paní, jestli by to šlo převést na přítele, aby mohl provést volbu. Ona mi řekla, že by to jít mělo, ALE - přítel byl do konce července zaměstnán a od 1.8. je jako OSVČ, ale neplatí si nemocenské, jen zdravotní a sociální… Jsem teď zmatená - platí to tak, že po dobu posledních 2 let pracoval více než 270 dní, takže by volba šla i když teď nemocenské neplatí?
Omlouvám se, že je to tak zmatené :oops: Ale doufám, že mně chápete…
Při hovoru na sociálku mi to vypadlo a teď se tam nemůžu dovolat…
Předem vám moc děkuji!!! :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
7678
24.1.11 10:05

Luci
mělo by to vyjít :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3337
24.1.11 17:54

Ještě se chci zeptat… Musí přítel přerušit živnost a jak dlouho musí na RD být, aby to šlo převést zpět na mně?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101854
24.1.11 19:02

Bohužel přítel nemá na PPM nárok, protože podmínka 270 dní za poslední 2 roky není jediná, další jsou:

• OSVČ musí být účasten nemocenského pojištění alespoň 180 dní za poslední rok jako OSVČ
  • ke dni nástupu musí trvat účast na pojištění (tohle platí jak pro OSVČ, tak pro zaměstnance)

Aktuálně s tím tedy již nic neuděláte a zůstane ti 4 letý rodičák.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3337
24.1.11 19:17
j.a.n.i1 píše:
Bohužel přítel nemá na PPM nárok, protože podmínka 270 dní za poslední 2 roky není jediná, další jsou:
  • OSVČ musí být účasten nemocenského pojištění alespoň 180 dní za poslední rok jako OSVČ
  • ke dni nástupu musí trvat účast na pojištění (tohle platí jak pro OSVČ, tak pro zaměstnance)

Děkuju! Já jsem volala ještě na Ossz a pán mi říkal, že by šla ochranná lhůta ze zaměstnání těch 180 dní a nesmí být neuhrazené pojistné déle než půl roku. Takže by nám to mělo eventuelně do konce tohoto týdne vyjít :nevim: Zítra se tam jdeme zeptat…
Co budu potřebovat na to ossz všechno s sebou? A kdyby to šlo, tak musím mít sebou přímo ten papír o volbě nebo mi dají nějaký jiný jen s tím výměrem?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101854
24.1.11 19:42
Lucyus12 píše:
j.a.n.i1 píše:
Děkuju! Já jsem volala ještě na Ossz a pán mi říkal, že by šla ochranná lhůta ze zaměstnání těch 180 dní a nesmí být neuhrazené pojistné déle než půl roku. Takže by nám to mělo eventuelně do konce tohoto týdne vyjít :nevim: Zítra se tam jdeme zeptat…
Co budu potřebovat na to ossz všechno s sebou? A kdyby to šlo, tak musím mít sebou přímo ten papír o volbě nebo mi dají nějaký jiný jen s tím výměrem?

Tak to je pán pěkné pako - pochybuji že byl přítel v době ukončení pracovního poměru žena a ještě těhotná…

Tady máš kousek přímo ze zákona o nemocenském pojištění:

§ 15
(2) Peněžitá pomoc v mateřství náleží též, jestliže po zániku pojištění došlo k nástupu na peněžitou pomoc v mateřství (§ 34 odst. 1) v ochranné lhůtě. Ochranná lhůta činí u žen, jejichž pojištění zaniklo v době těhotenství, 180 kalendářních dnů ode dne zániku pojištění; ustanovení odstavce 1 části věty druhé za středníkem platí zde obdobně. Vznikne-li ženě v ochranné lhůtě uvedené ve větě druhé znovu pojištění, ochranná lhůta po dobu tohoto nového pojištění neběží a nevyčerpaná ochranná lhůta z dřívějšího pojištění se připočítává k ochranné lhůtě získané na základě tohoto nového pojištění, a to nejvýše do celkové výměry 180 kalendářních dnů. Nestanoví-li se ochranná lhůta podle věty druhé, činí ochranná lhůta 7 kalendářních dnů ode dne zániku pojištění; ustanovení odstavce 1 části věty druhé za středníkem platí zde obdobně.

Takže přítel má (měl) ochrannou dobu je 7 dní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3337
24.1.11 19:47
j.a.n.i1 píše:
Lucyus12 píše:
j.a.n.i1 píše:

Tak to je pán pěkné pako - pochybuji že byl přítel v době ukončení pracovního poměru žena a ještě těhotná…

Tady máš kousek přímo ze zákona o nemocenském pojištění:

§ 15
(2) Peněžitá pomoc v mateřství náleží též, jestliže po zániku pojištění došlo k nástupu na peněžitou pomoc v mateřství (§ 34 odst. 1) v ochranné lhůtě. Ochranná lhůta činí u žen, jejichž pojištění zaniklo v době těhotenství, 180 kalendářních dnů ode dne zániku pojištění; ustanovení odstavce 1 části věty druhé za středníkem platí zde obdobně. Vznikne-li ženě v ochranné lhůtě uvedené ve větě druhé znovu pojištění, ochranná lhůta po dobu tohoto nového pojištění neběží a nevyčerpaná ochranná lhůta z dřívějšího pojištění se připočítává k ochranné lhůtě získané na základě tohoto nového pojištění, a to nejvýše do celkové výměry 180 kalendářních dnů. Nestanoví-li se ochranná lhůta podle věty druhé, činí ochranná lhůta 7 kalendářních dnů ode dne zániku pojištění; ustanovení odstavce 1 části věty druhé za středníkem platí zde obdobně.

Takže přítel má (měl) ochrannou dobu je 7 dní.
:think: :think: :think: No tak žena nebyl - to vím jistě :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
No fakrt nevím, nechápu to. Zítra se zeptám a kdyžtak se mnou vymetou dveře, tak co :wink: Moc děkuju!
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101854
24.1.11 21:10

Tak za zeptání nic nedáš… bohužel se znalostmi našich úředníků, to nic neznamená… to leda příslušné osobě rovnou podstrčit žádost o mateřskou, třeba ji omylem schválí :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3337
25.1.11 19:08
j.a.n.i1 píše:
Tak za zeptání nic nedáš… bohužel se znalostmi našich úředníků, to nic neznamená… to leda příslušné osobě rovnou podstrčit žádost o mateřskou, třeba ji omylem schválí :mrgreen:

Měla jsi pravdu - opravdu to nejde a ta lhůta byla jen 7 - denní :-( Nedá se nic dělat, ale ještě jednou díky za info :wink: :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat