Volba RP přítele OSVČ
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Volba RP přítele OSVČ
Ahojky!
Mám dotaz - takže nejdřív bych vám vysvětlila situaci…
Mám 7 měsíční dceru, před nástupem na RD jsem byla na ÚP, takže nemám právo na provedení volby délky RP. Teď jsem volala na sociálku a ptala jsem se paní, jestli by to šlo převést na přítele, aby mohl provést volbu. Ona mi řekla, že by to jít mělo, ALE - přítel byl do konce července zaměstnán a od 1.8. je jako OSVČ, ale neplatí si nemocenské, jen zdravotní a sociální… Jsem teď zmatená - platí to tak, že po dobu posledních 2 let pracoval více než 270 dní, takže by volba šla i když teď nemocenské neplatí?
Omlouvám se, že je to tak zmatené
Ale doufám, že mně chápete…
Při hovoru na sociálku mi to vypadlo a teď se tam nemůžu dovolat…
Předem vám moc děkuji!!! ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Ještě se chci zeptat… Musí přítel přerušit živnost a jak dlouho musí na RD být, aby to šlo převést zpět na mně?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Bohužel přítel nemá na PPM nárok, protože podmínka 270 dní za poslední 2 roky není jediná, další jsou:
- OSVČ musí být účasten nemocenského pojištění alespoň 180 dní za poslední rok jako OSVČ
- ke dni nástupu musí trvat účast na pojištění (tohle platí jak pro OSVČ, tak pro zaměstnance)
Aktuálně s tím tedy již nic neuděláte a zůstane ti 4 letý rodičák.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
j.a.n.i1 píše:
Bohužel přítel nemá na PPM nárok, protože podmínka 270 dní za poslední 2 roky není jediná, další jsou:Aktuálně s tím tedy již nic neuděláte a zůstane ti 4 letý rodičák.
- OSVČ musí být účasten nemocenského pojištění alespoň 180 dní za poslední rok jako OSVČ
- ke dni nástupu musí trvat účast na pojištění (tohle platí jak pro OSVČ, tak pro zaměstnance)
Děkuju! Já jsem volala ještě na Ossz a pán mi říkal, že by šla ochranná lhůta ze zaměstnání těch 180 dní a nesmí být neuhrazené pojistné déle než půl roku. Takže by nám to mělo eventuelně do konce tohoto týdne vyjít
Zítra se tam jdeme zeptat…
Co budu potřebovat na to ossz všechno s sebou? A kdyby to šlo, tak musím mít sebou přímo ten papír o volbě nebo mi dají nějaký jiný jen s tím výměrem?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Lucyus12 píše:j.a.n.i1 píše:Děkuju! Já jsem volala ještě na Ossz a pán mi říkal, že by šla ochranná lhůta ze zaměstnání těch 180 dní a nesmí být neuhrazené pojistné déle než půl roku. Takže by nám to mělo eventuelně do konce tohoto týdne vyjít
Bohužel přítel nemá na PPM nárok, protože podmínka 270 dní za poslední 2 roky není jediná, další jsou:Aktuálně s tím tedy již nic neuděláte a zůstane ti 4 letý rodičák.
Co budu potřebovat na to ossz všechno s sebou? A kdyby to šlo, tak musím mít sebou přímo ten papír o volbě nebo mi dají nějaký jiný jen s tím výměrem?
Tak to je pán pěkné pako - pochybuji že byl přítel v době ukončení pracovního poměru žena a ještě těhotná…
Tady máš kousek přímo ze zákona o nemocenském pojištění:
§ 15
(2) Peněžitá pomoc v mateřství náleží též, jestliže po zániku pojištění došlo k nástupu na peněžitou pomoc v mateřství (§ 34 odst. 1) v ochranné lhůtě. Ochranná lhůta činí u žen, jejichž pojištění zaniklo v době těhotenství, 180 kalendářních dnů ode dne zániku pojištění; ustanovení odstavce 1 části věty druhé za středníkem platí zde obdobně. Vznikne-li ženě v ochranné lhůtě uvedené ve větě druhé znovu pojištění, ochranná lhůta po dobu tohoto nového pojištění neběží a nevyčerpaná ochranná lhůta z dřívějšího pojištění se připočítává k ochranné lhůtě získané na základě tohoto nového pojištění, a to nejvýše do celkové výměry 180 kalendářních dnů. Nestanoví-li se ochranná lhůta podle věty druhé, činí ochranná lhůta 7 kalendářních dnů ode dne zániku pojištění; ustanovení odstavce 1 části věty druhé za středníkem platí zde obdobně.
Takže přítel má (měl) ochrannou dobu je 7 dní.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
j.a.n.i1 píše:Lucyus12 píše:j.a.n.i1 píše:Děkuju! Já jsem volala ještě na Ossz a pán mi říkal, že by šla ochranná lhůta ze zaměstnání těch 180 dní a nesmí být neuhrazené pojistné déle než půl roku. Takže by nám to mělo eventuelně do konce tohoto týdne vyjít
Co budu potřebovat na to ossz všechno s sebou? A kdyby to šlo, tak musím mít sebou přímo ten papír o volbě nebo mi dají nějaký jiný jen s tím výměrem?Tak to je pán pěkné pako - pochybuji že byl přítel v době ukončení pracovního poměru žena a ještě těhotná…
Tady máš kousek přímo ze zákona o nemocenském pojištění:
§ 15
Takže přítel má (měl) ochrannou dobu je 7 dní.
(2) Peněžitá pomoc v mateřství náleží též, jestliže po zániku pojištění došlo k nástupu na peněžitou pomoc v mateřství (§ 34 odst. 1) v ochranné lhůtě. Ochranná lhůta činí u žen, jejichž pojištění zaniklo v době těhotenství, 180 kalendářních dnů ode dne zániku pojištění; ustanovení odstavce 1 části věty druhé za středníkem platí zde obdobně. Vznikne-li ženě v ochranné lhůtě uvedené ve větě druhé znovu pojištění, ochranná lhůta po dobu tohoto nového pojištění neběží a nevyčerpaná ochranná lhůta z dřívějšího pojištění se připočítává k ochranné lhůtě získané na základě tohoto nového pojištění, a to nejvýše do celkové výměry 180 kalendářních dnů. Nestanoví-li se ochranná lhůta podle věty druhé, činí ochranná lhůta 7 kalendářních dnů ode dne zániku pojištění; ustanovení odstavce 1 části věty druhé za středníkem platí zde obdobně.
No fakrt nevím, nechápu to. Zítra se zeptám a kdyžtak se mnou vymetou dveře, tak co
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak za zeptání nic nedáš… bohužel se znalostmi našich úředníků, to nic neznamená… to leda příslušné osobě rovnou podstrčit žádost o mateřskou, třeba ji omylem schválí ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
j.a.n.i1 píše:
Tak za zeptání nic nedáš… bohužel se znalostmi našich úředníků, to nic neznamená… to leda příslušné osobě rovnou podstrčit žádost o mateřskou, třeba ji omylem schválí
Měla jsi pravdu - opravdu to nejde a ta lhůta byla jen 7 - denní
Nedá se nic dělat, ale ještě jednou díky za info
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit