Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Prosím o radu, dcera počmárala dveře
voskovkami a propiskou a nevím, čím očistit. Zkoušela jsem jar, cif a zatím bezúspěšně
. Díky za rady Doplňuju že, povrch dveří je bílá fólie. Podobně počmárala i dvířka kuchyně, ale ta se očistila úplně lehce.
Příspěvek upraven 15.01.10 v 15:10
Záleží, jaké máte dveře (hlavně povrch). Já jsem voskovky v Anežčiných výtvarných začátcích smývala vlhkými ubrousky, ale teď už to nechávám, páč bych asi měla co dělat od rána do večera - naposledy nám pomalovala futra, kde ji měříme, tak jsem musela naměřené čárky a datumy obtáhnout lihovkou a doufám, že až to budu mýt, lihovka zůstane a voskovky pustí
.
Ahojky, okoukané z pořadu „Máte doma uklizeno“
VOSKOVKY - nahřát fénem a rychle utírat SUCHYM UBROUSKEM
Tak snad to půjde i vám - jim to tam šlo
Propiska z oblečení jde smýt lihem, tak to můžeš zkusit i na ty dveře.
Romana
Taky používám líh, ten co byl na čištění pupíku po příchodu z porodnice. Bezvadně s ním jde vyčistit propiska. Voskovky jsem zatím „sundávala“ jen ze stolu a i to šlo tím lihem.
Propiska jde samozřejmě čistit lihem - čím vyšší koncentrace, tím lepší. (Pokud není po ruce líh, zkuste ALPU - průzračný roztok. Chemicky je to směs lihu, vody a mentolové silice.) Na voskovky by mohl platit izopropanol (izopropylalkohol), prodává se v drogerii litr za 110 korun (v tmavém skle). Je to lihový čistič, jen trochu agresivnější. (Chemicky je to vlastně jinak strukturovaný alkohol.) Je základem čistících prostředků jako je LARRIN a podobně. Když ho použijete koncentrovaný, je čistící efekt lepší. Výpary údajně lidskému zdraví neškodí, nesmí se ho ale člověk napít…
Nemáte nějaký typ, jak umýt voskovky a pastelky ze surového-nenalakovaného dřeva? Jde o dřevěný stoleček z Ikei. Lihem to nejde. ![]()
@Clarkia se dřevem zkušenost nemám - tedy jen s umělou plovoucí podlahou a tam to jde i bez chemie, jen mechanicky a pak taky s bílou stěnou - tam jsem to vzala Cifem přímo na hadřík a opatrně kroužila.