Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Mám problém, že mám vpáčené bradavky, které se ztopoří jen když mi je zima, případně jsem vzrušená. Kojit chci, pokud bude mléko. Mám prsa velikosti jen A, tak mám obavy, aby mléko opravdu bylo. Je možné si nějak bradavky vytahat? Gynekolog mi řekl, že budu mít problém při kojení, ale více mi neřekl
Urcite tvarovace bradavek. a v kojeni nezalezi jaka prsa mas ted ![]()
Ja mam taky vpacene bradavky, nosila jsem formovace, snažila se kojit pres kloboucky a stejně to nevyšlo
Přitom mi gynekolog rikal právě opak, ze kojeni pres kloboucek je možné
asi zalezi na kazdem ale urcite bych na tvem místě zkusila ted ty formovace bradavek, treba se ti brzo povytahnou
za zkoušku nic nedas
Anonym za citlivy udaj
A je možné, aby mimčo bradavku vysálo? Opravdu mi dobře reaguje na dotyky případně zimu. Takže když hodně nasálo, tak by jí vytáhlo.
@katerina.Tr Ano, existují formovače bradavek, používala jsem je, ale neřekla bych, že něj extra pomohly. Mladší má skoro 3 a čtvrt a stále ho kojím
Se starším byly problémy, ale bylo to způsobeno hlavně přístupem v porodnici „tohle bez kloboučků nepůjde“. Jde to i bez kloboučků, dítě by měl být schopno chytnout i vpáčenou bradavku - nepřisává se k samotné bradavce, že jo. Jen musí být správné informace a podpora. Klíčový je bonding a tzv. samopřisátí. Dítě si vštípí, jak je to vlastně správně. Před kloboučky důrazně varuji.
@katerina.Tr píše:
A je možné, aby mimčo bradavku vysálo? Opravdu mi dobře reaguje na dotyky případně zimu. Takže když hodně nasálo, tak by jí vytáhlo.
Určitě to tak je, mně na vnější podněty žádným extra povytažením nereagují, ale syn ji dokáže vytáhnout pěkně. Ale musí se správně přisát.
Měla jsem Medela formovače bradavek(cena v roce 2013 299,– Kč) myslím, že mi opravdu pomohly. Používat se mají asi od 32.tt(dle letáku). Taky jsem se obávala, jak s mýma prsama budu kojit a kupodivu ani začátky nebyly vůbec zlé ![]()
Na začátku jsem bradavky vytahovala a pak si je už uměli vytáhnout sami. Dceru jsem kojila do 14 měsíců a syna kojím doteď - v dubnu bude mít 2 roky.
Lepší než formovače mi přišlo bradavky vytáhnout odsávačkou mateřského mléka. Hlavně když se prsa nalila, tak se pak bradavka vytahuje hůře.
Já jsem o tom do porodu nic nezjišťovala, takže jsem nevěděla zjistili jsme to teda až v porodnici. Byla tam jedna sestra, která se tak dlouho snažila, že se jí podařilo mi to prso namačkat tak, že si ho malej vzal bez kloboučku, ale bolelo to jak blázen (ne to kojení, ale to její formování) a mně už se to prostě nepovedlo. Každopádně s kloboučkem jsem kojila v pohodě. Párkrát jsem zkusila, jestli už to nepůjde bez, ale za ty nervy to nestálo. Ale já mám prsa zase ohromný, takže se blbě formují celkově.
@katerina.Tr zkus laktační poradkyni, měla by ti s tím pomoci… Zjistila jsem to bohužel až v porodnici
Začátky kojení byly náročné, ale kojila jsem a dlouho ![]()
Před porodem jsem měla také velikost A a obě bradavky vpáčené. A nyní kojím už skoro rok a půl
Nevěř nikomu!, že to nejde. Ale že začátku doporučuji mast od medely. Kloboučky od modely a formovace.