Vratná kauce v bytě

105
19.9.16 12:17

Vratná kouce v bytě.

Ahoj, mám dotaz.
Zhruba před 3mi měsíci jsme se odstěhovali z bytu, kde jsme byly v pronájmu. Ženská z realitky si od nás převzala klíče, koukla zda je byt v původním stavu, jako nám ho předávala a napsala si stavy. Vše ok. Majitelka bydlí někde ve Švýcarsku a ženská z realitky nám řekla, že bude délé trvat vyžírení kauce, jelikož majitelka prý často na internetu nebývá a tak mají problém se spojit. Už v tu chvíli mi to přišlo divné. No, ale dobře. Po měsíci jsme ji psali, jak to vypadá s tou kaucí. Odpověděla že ještě neví.. další měsíc napsala že je na dovolene a dneska napsala, že stále neví co s tou kaucí a že máme my sami zavolat či se spojit s majitelkou bytu.

Moje otázka zní. Co by jste udělali na mém místě?
Je mi to cele divné, mám i tušení že žádná majitelka neexistuje.
Děkuji za názory..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
19.9.16 12:25

@tereza0123 ja si myslim ze by Vam to mela vyridit maklerka kdyz je to pres ni. Uhanejte ji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
105
19.9.16 12:25

Jedná se o 8000,– což by už řešit měli :( nu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
redbulka
19.9.16 12:26

@tereza0123 kdo je majitelem bytu zjistíš na katastru. A od koho chtít vr. kauci vrátit? No od toho, komu si jí platila při předávání bytu. Pokud to byla ta rk, tak makléřce bych napsala mail, kde by měla termín, do kdy chci mít peníze na sém účtě a že se potom obracím na advokáta. A skutečně bych to tak i provedla, snad máš podepsaný předávací protokol, že jste byt předali v pořádku. Nákladů za případné soudy se neboj, pokud je z vaší strany vše doložitelné, tak veškeré náklady i za vaše advokáta+za soudní jednání ponese žalovaná strana.+ chtěj samozřejmě úroky.

• Citovat
  • Upravit
10244
19.9.16 12:51

@tereza0123 Najdi si příslušný odstavec ve smlouvě. Pokud tam nejsou ucedeny podmínky splatnosti a vrácení kauce.
Napadá mě, zda došlo při vrácení bytu ke zúčtování energií atd. a zda podle vaší smlouvy není kauce zadržena až do vypořádání.
Jinak běžné je vracet kauci ve chvíli vrácení bytu, když je bez závad. Pokud jste ji platili v hotovosti, pak vám má být stejně navrácena, pokud převodem na 'čet, pak vám měla být vrácena na účet.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
105
19.9.16 13:17

@premek Orac Ano, kauce byla placena hotově. Je to možné, že nám to mají vrátit i s vyučtováním, ale stejně to vyučtování mělo být už dávno. Myslím, že na to mají ze zákona 31 dni nebo to tak neni?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10244
19.9.16 13:30

@tereza0123 Z hlavy nevím, ale je tam nějaká lhůta, dokdy to mají vyúčtovat, ale od dne vyúčtování dodavatelem energie nebo služby. Což probíhá zpravidla jednou za rok.
V nájemní smlouvě máte určitě uvedeného pronajímatele, nebo jeho zmocněnce (realitku). Doporučil bych je doporučeným dopisem (ještě lépe dopisem s doručenkou) vyzvat k vyúčtování služeb a vrácení kauce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová