VŠ při rodičovské dovolené
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
@majbary píše:
@cell Nechci to tu takhle rozebírat, jen mě zajímají zkusenosti matek, které se pro VŠ rozhodly
tak když jsme v takové obecné rovině, mohu Ti jen sdělit, že všechno jde, když se chce ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Děkuji za Vaše názory a zkušenosti. Prostě mě láká studovat, ale mám, dá se říct, široký rozhled a baví mě, a zajímám se o hodně věcí. Momentálně pracuji na manažerské pozici, takže v zaměstnání mě do toho rozhodně netlačí.
Zajímala by mě třeba humanitní věda, marketing, biologie, veřejná správa… Je toho opravdu hodně.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@majbary
Zahlédla jsem, že UPOL má vypsaný druhý termín přihlášení se na přírod. fakultu. Třeba by se ti tam líbilo a sedlo ti to
. Tak zkus podat přihlášku. Ještě pár dní je možnost.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Kelsey píše:
@majbary
Zahlédla jsem, že UPOL má vypsaný druhý termín přihlášení se na přírod. fakultu. Třeba by se ti tam líbilo a sedlo ti to. Tak zkus podat přihlášku. Ještě pár dní je možnost.
A zrovna UPOL má 90 procent přednášek nepovinnych v kombi studiu
Jsem teda na jiné fakultě, ale platí to celkově.
Zakladatelko, nechci tu psát, jak jsem vystudovala Bc. já
Začínala jsem s novorozencem a dlouho jsem plně kojila. Osobně jsem do té školy začala sporadicky chodit až ve tretaku, před tím jen na zkoušky
Ale před tím jsem byla na celozivotku(kde jsem se přednášek účastnila). Můj vybraný obor na PdF je příbuzný k mému maturitnímu oboru, ve kterém jsem před dětmi pracovala. Vzdělání jsem si rozsirovala a prohlubovala, nezačala jsem studovat úplně něco nového.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Jana206 píše:
A zrovna UPOL má 90 procent přednášek nepovinnych v kombi studiuJsem teda na jiné fakultě, ale platí to celkově.Zakladatelko, nechci tu psát, jak jsem vystudovala Bc. já
Začínala jsem s novorozencem a dlouho jsem plně kojila. Osobně jsem do té školy začala sporadicky chodit až ve tretaku, před tím jen na zkoušky
Ale před tím jsem byla na celozivotku(kde jsem se přednášek účastnila). Můj vybraný obor na PdF je příbuzný k mému maturitnímu oboru, ve kterém jsem před dětmi pracovala. Vzdělání jsem si rozsirovala a prohlubovala, nezačala jsem studovat úplně něco nového.
Asi zalezi. Mam tam kolegyni na prvostupnarstvi a najdou se, kteri vyzaduji ucast. Kdyz prijde na telocvik v obleceni, ktere se nelibi, tak je vyhodi, at si zapisi novou. Takze to bude kus od kusu a o stesti. Kdyz clovek narazi na duleziteho docenta nebo si nesednou, tak je problem.
Sama jsem se u nas ve skole presvedcila, jak umi mit docenti dvoji metr.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Studovala jsem při mateřské a rodičovské druhou VŠ, teď v únoru jsem končila. Zkazila jsem si tím období mateřské a rodičovské, ale samozřejmě jsem ráda, že tu školu mám. Studovala jsem ji v tomto čase proto, že před tím, než jsem měla vztah a dítě, jsem studovala první VŠ - při práci (obě školy jsem si moc přála) a ještě před první vysokou studium souhrou osudu nešlo realizovat. Určitě je lepší studovat bez dětí, protože místo soustředění na dítě hlídáš termíny zkoušek, píšeš seminárky, pořád jsi pod nějakým tlakem. Ve zkouškovém nemáš na dítě čas.
Jestli to není úplně nutné, tak bych se na to teď asi vykašlala, jestli je to nutné a pomůže ti to v realizaci budoucí profese po skončení rodičovské, tak asi jo, ale za tu cenu, že ani jedno nebudeš moci dělat na 100% a může tě to mrzet, zejména kvůli dítěti.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Kelsey píše:
Asi zalezi. Mam tam kolegyni na prvostupnarstvi a najdou se, kteri vyzaduji ucast. Kdyz prijde na telocvik v obleceni, ktere se nelibi, tak je vyhodi, at si zapisi novou. Takze to bude kus od kusu a o stesti. Kdyz clovek narazi na duleziteho docenta nebo si nesednou, tak je problem.
Sama jsem se u nas ve skole presvedcila, jak umi mit docenti dvoji metr.
Já si samozřejmě od začátku uvědomuji, že jsem měla velké štěstí na lidi kolem sebe, na kolegyně z ročníku i o ročník výše, které mi dávaly informace, jak co probíhá a také zápisy z hodin. Já jsem jim na oplátku poskytovala další skripta z celoživotka, tam jsou přece jen ucelenější, na placeném studiu. A také na akademické pracovníky, kteří se po mě nevozili. I když u nás v bakalářském stupni je k drtivé většině předmětů jedna přednáška a potom zkouška, takže oni si u dálkových studentů většinou nepamatují, která já jsem, pokud nás neměli z více přednášek opakovaně. Toto mi pomohlo v kombinaci s mými hlubokými vstupními znalostmi vystudovat opravdu „z vlaku“.
Rešila jsem to i na studijním, u nás je povinná účast jen na předmětech, který se jmenuje seminář, a těch jsme měli po celou dobu studia snad 10 procent - reflexní semináře k praxím a seminář ke kvalifikační práci. Studijní referentka mi říkala, že by mi nikdo neměl dávat náhradní práce za neúčast a trestat mě za to, že se výuky zúčastnit nemohu. Navíc jsem celou dobu studovala s uznanou dobou rodičovství a tam zákon o vysokých školách přiznává určité úlevy a hlavně prodloužení doby splnění studijních povinností. Náhradní práce nebo zkoušení/pohovor vypisovali vyučující jen pokud se předmět uzavíral přímo na přednášce a to bylo až ve třeťáku, nechtěli nás zatěžovat ostatními zkouškami, když nás čekají státnice.
Když jsem nemohla přijít, vždy jsem se dopředu omluvila, stručně jsem popsala situaci a buď že přijdu na chvilku nebo nepřijdu vůbec. K tomu jsem připsala, že si zjistím veškeré informace k ukončení předmětu. Případně jsem se zeptala, jestli bych si nemohla na přednášku s jinou skupinou, třeba s denními studenty. To mi bylo několikrát umožněno a šla jsem. Bydlím téměř v univerzitním městě a vzhledem k rodinné situaci by mi vyhovovala třeba výuka každý pátek, ale tři, čtyři hodiny, ne celý den pátek od rána až do večera.
Tím ale netvrdím, že pdF upol je dávárna, původně jsem toto ani nikde veřejně psát nechtěla, ale hodně lidí tady i v reálu se ptá na zkušenosti. Vždy zdůrazňuji, že jsem nastupovala s hlubokými vstupními znalostmi v oboru. Mám vystudovanou sociálněsprávní činnost(maturita), v oboru jsem kdysi pracovala a celkově mě pořád zajímá. Teď speciální pedagogiku intervenci, zaměření na školní poradenství, ale tento obor hluboce přesahuje do sociální sféry, co se týče náplně studia i budoucího uplatnění. Dále mám AP(ještě před studiem) a během studia chůva pro děti do zahájení školní docházky(zkouška prof. kvalifikace) a chystám se na vychovatelství( kurz jeden semestr pro absolventy VŠ, snad mi to otevřou, pro mě to znamená zkouška z etopedie a závěrečná práce navíc).Kromě ve škole mohu být speciálním pedagogem kdekoliv v sociálních službách. Ve škole nebo PPP, SPC mohu s Bc. pracovat jen pod vedením Mgr., v soc. službách samostatně. Navíc Olomoucká specka je pojem. Vyřazovací předměty jsou tam jazyky(hlavně angličtina, ale je tam i němčina a ruština, což je výhoda pro starší ročníky, myslím, že jsme jedna z mála univerzit, která na AJ netrvá) a metodologie výzkumu. A i já jsem během studia myslím dva přeměty splnila až na druhý pokus. A nastupovala nás 24, 17 prolezlo do třeťáku a jen asi 6 má státnice, jedna neudělala(někteří jdou ještě v srpnu, ale rozhodně ne zbytek).
Teď v navazujícím magisterském budu studovat speciálněpedagogické poradenství, tam se už předměty uzavírají po dvou přednáškách a seminářů je tam hodně, protože se tam studuje hlavně diagnostika a tam je osobní účast nezbytná(absolvent oboru může pracovat samostatně jako speciální pedagog v PPP nebo SPC). Dostala jsem se ještě na sociální pedagogiku v navazujícím, ale tento oboru studovat nechci, i když vím, že by byl ze své podstaty jednodušíí. Do dvojího studia nejdu ani náhodou. To byl právě ten důvod, proč byly zrušeny poplatky za další studium, pokud první je úspěšně ukončené. Protože hodně lidí se zapsalo do všech oborů, co se dostalo, stejně to nejde kloubit, po prvním semestru skončilo, takto si vybere jeden až ho dostuduje, pokusí se třeba znovu dostat na druhý navazující. A teď uvolní místo někomu na odvolání.
Velký obdiv Tobě, že jsi šla do nového, neznámého oboru a zároveň jsi při studiu začala pracovat ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit