Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky, včera jsem našla dcerce vši, ale uvažuji kde je chytla.Ve školce byla naposledy před dvěma týdny, byli jsme doma, byla nemocná. Jen minulý pátek na cvičení, je fakt, že tam ležela asi 5minut na prostěradle. No jde mi oto, že se vúbec nedrbala, kdyby je chytla ve školce, tak se škrábe pořád, ne? Ikdyby tam byla jen jedna.Ale ona se začla sem tam škrábat o víkendu
@llucika ono je to ve finále jedno, kde je chytla. Ze školky to nejspíš nebylo, to je moc dlouho. Pokud se začala lehce odrbávat o víkendu, tak nejspíš to cvičení.
Tak vši se v hlavě množí postupně, zdroje nákazy se asi nedopátráš…Hlavně to není žádná tragédie.
Já naposledy smíchala obyč olej s Alpou v poměru 1ku1, k tomu pár kapek tee tree oil. naplácala holkám na hlavu, igelit, ručník a tři hodiny nechat působit. Pak jsem hlavičky normálně umyla a za týden totéž zopakovala. Zabralo to, holky jsou bez vší ![]()
@pe-terka taky jsem to tkpak dělala, jen dala olivový olej, je hustší. No ale hnidy jsi vybírala?
@llucika píše:
@pe-terka taky jsem to tkpak dělala, jen dala olivový olej, je hustší. No ale hnidy jsi vybírala?
jen jsem to vyčesala, na vybírání nemám nervy. Proto pak to druhé kolo, to by mělo zničit mladé čerstvě vylíhlé vši.
Ono to je jedno kde to chytila, mohla klidně i ve měststké dopravě pokud se opřela hlavičkou o sedačku, to je opravdu jedno, u dětí jsou vši normální
@medunka23 no právě, že jsme byli celou dobu doma, tak mi to nejde do hlavy.
@llucika tak to cvičení, hele ve výsledku to je šumák, spíš bych je co nejdřív zlikvidovala
Ani se Alpa nemusí míchat s olejem. My dáváme samotnou. Hodina na hlavě stačí. Opakovat každý týden ve stejný den, aspoň 4× za sebou.
@llucika píše:
Ahoj holky, včera jsem našla dcerce vši, ale uvažuji kde je chytla.Ve školce byla naposledy před dvěma týdny, byli jsme doma, byla nemocná. Jen minulý pátek na cvičení, je fakt, že tam ležela asi 5minut na prostěradle. No jde mi oto, že se vúbec nedrbala, kdyby je chytla ve školce, tak se škrábe pořád, ne? Ikdyby tam byla jen jedna.Ale ona se začla sem tam škrábat o víkendu
Tak včera jsem dala ten olej, alpu a tee tree olej, dnes octovy zabal a ted jdem nasla mylou nymfu.Co ted mam dělat? Včera jsem našla po kuře 3 a všechny mrtve, potvora prezila i ten ocet
Uvažuji, že koupim paranit.
@llucika A proč by je nemohla chytit ve školce?
Hnidy lze nalézt obvykle v krajinách za ušními boltci a na týle. Z hnid se za 8-10 dní líhnou larvy (nymfy), které jsou již podobné dospělým vším. Jsou ihned schopné bodat a sát krev. Po trojím svlékání se nymfa opět za cca 8 dní promění v dospělou veš. Ta se dožívá maximálně dalších 30 dní, za které ovšem dokáže naklást několik desítek hnid.
Ve školce jí na hlavu mohla vlézt prostě ještě nedospělá veš, která ještě neklade vajíčka. Takže hlava tvojí dcery si pravděpodobně již nějakou dobu žije svým vlastním životem…
Do školky to musíš v každém případě nahlásit.
@llucika píše:
Tak včera jsem dala ten olej, alpu a tee tree olej, dnes octovy zabal a ted jdem nasla mylou nymfu.Co ted mam dělat? Včera jsem našla po kuře 3 a všechny mrtve, potvora prezila i ten ocetUvažuji, že koupim paranit.
teď nedělej pět dní nic, jen vyčesávej, nejlépe nad vanou několikrát denně. olej+alpa zabil ty živé. z hnid se postupně budou líhnout další, ale trvá jim několik dnů než dospějou a to je právě po 7-10dnech od vylíhnutí.
jo a paranit je na bázi silikonového oleje…
@Black Cat no asi to tak bude, ale je mi záhadou, že jí ta hlava ten tyden vubec nesvedila, což kdysi měla jednu a škrábala se jak o zivot. Poradíš mi prosím co dál? Mám teď opakovat kuru olej alpa, nebo použít něco z lékarny? Po včerejší kůře a dnešnim octovem zabalu jsem nasla nymfu.
@llucika Já dělala dceři zábaly z alpy a kokosového oleje. Vždy cca po týdnu. A vyčesávala, vyčesávala a vyčesávala. Jako doslova na palici, ale každý den jsem prostě vzala všivák a pročesala jí vlásky a vybírala hnídy. Nejlepší je to fakt vybrat. Je to piplačka, ale výsledek 100%