Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Lupy a hnidy od sebe poznáš jednoduše… lupy jsou ve vlasech volně defacto je vyklepeš, kdežto hnidy na vlasech drží.
A ze včerejšího odpoledne bys mohla mít tak maximálně dospělou vešku, na hnidy je to dost brzo.
Díky, asi to jsou fakt ty lupy. jde to lehce sundat.
A jak se mi tak najednou mohly objevit? Měla jsem snad jednou lupy minulej rok v létě po porodu, ale to taky nešlo sundat a bylo vidět, že se mi fakt loupe hlava. bylo to větší než jen bylé mini tupky. a drželo to fest na vlasech.
Jestli to jsou hnidy, malé vši (velké jsou hnědé a věř mi, že nepřehlédneš, že je to brouk)nebo lupy zjistíš lehce: hnídy NEVYPADÁVAJÍ! Jsou přilepené na vlasech - bílé nebo světle hnědé pidi vajíčka musíš vyloženě z vlasů tahat! Zatímco lupy a vši vypadávají při škrábání (veš sem tam, lupy hodně!) No a pokud by to nebyly lupy, ale pidivešky, tak už bys musela mít vši pěkně dlouho - ono pár dní trvá, než ta svině nakladě vajíčka a ty než se vylíhnou. Každopádně i malá pidi veš jde poznat: je skoro průhledná a má nožičky, jde to vidět pouhým okem (pokud máš dobrý zrak)
S nejvetší pravděpodobností máš jen problém lupy - to taky děsně svědí. Ale i to chce léčit nějakými přípravky, na to nestačí šampony proti lupům