Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Jak ses rozhodla to vysadit? Pravidlo číslo jedna – AD se vysazují vždy pod dozorem lékaře dle jeho doporučení. A když se vysadí moc rychle, člověk si může uškodit.
Ne, AD jsem mela taky na uzkosti, u me silne spojene se zdravotnim stavem.
Vysazovala jsem je, ne kdyz jsem si rekla, ale kdyz mi to povolila psychiatricka.
Brala jsem je 1,5 roku, v mezicase jsem vyresila priciny uzkostnych stavu, naucila se odbouravat stres a zahanet uzkostne myslenky.
To, co popisujes ty, mi neprijde jako dusledek vysazeni tohoto stopoveho mnozstvi AD, ale ze ses na vysazeni soustredila, bala se ho a uzkost, ktera z tveho strachu zije, se zase pekne rozjela.
Na terapie jsi chodila? Co ti uzkost spousti víš?
Doporučila mi to právě psychiatrička a snižovali jsme pomaličku cca rok a poslední dávku 0,2mg jsem brala cca 3 měsíce. Dneska se k ní raději objednám a proberu to. Zajímalo mě jestli ti někdo nezažil a taky furt doufám, že to přejde a obejdu se už bez léků. Ataky už nemám, ale nechci nic podcenit. EDIT: mám termín až 25.11. ![]()
A prosla jsi krome AD i nejakou terapií?
Jinak smiř se s tim, ze budes mit ups and downs a je s tim potreba pocitat. To, co ti za standardni situace muze fungovat v okamziku vetsi zateze nefunguje, takze ti treba par dnu bude hur. A dulezite je mit strategii i na ty downs a nenechat se tim sezrat. Nevenovat tomu pozornost, protoze cim vetsi pozornost uzkosti a panice venujes, tim je silnejsi. Umet rozlisit skutecny problem od psychosomatickych priznaku. Umet rozpoznat, co ti to spousti atp..A na druhou stranu vedet, kdy uz pomoc potrebujes, treba se aspon dojit k terapetce vykecat a potvrdit si, ze to delas dobre.
Je to beh na delsi trat, ale ubehnutelny ![]()
@Anonymní píše: Více
anoo, byla sem i na terapii, ale přiznám se teda, že sem neměla dostatek financí, protože mě vždy jedno sezení stálo okolo 1200 kč. Zkusila jsem i online terapie, ale to mě možná ještě víc stresovalo, nesnáším volat s lidmi. Uvidíme co řekne psychiatrička a kdyžtak se prostě vrátím na malou dávku a uvidíme. Ale musim teda říct, že se mi to ad znova nechce. Díky za odpověď,
Nejak se do stavu BAU potrebujes dostat. Mne pred lety dost pomohla KBT, asi 5 sezeni, pak uz jsem se s tim poprala sama plus si leccos nacetla. A nejakou konzultaci s psycholozkou tak 1× za rok dam, kdyz mam propad.
Ale u tebe mi prijde, ze ti chybi tyhle strategie. Umis zvladnout ataku, kdyz prijde? Umis ji zastavit driv, nez se spusti? Umis zastavit spiralu uzkostnych myslenek?
Pokud ano a jen ted mas propad, tak v klidu, nedes se, to se proste stava. Bud na sebe hodna, bude lip.
A pokud ne, tak tady mas tema, ktere potrebujes vyresit.
co se týče atak, tu už jsem neměla hodně dlouho a když mě přepadne nějaký pokus o ní, řekla bych, že jí umím zahnat. V podstatě dokážu nějak i ty myšlenky zastavit a hodin se do klidu, jen poslední dny byly o něco těžší a začala jsem zase pociťovat takovej boj v hlavě. Ale přesně vím, jak se v těchto situací zachovat co dělat atd jen mě to vyděsilo, že najednou mám v hlavě tolik nepříjemných myšlenek jak nějaký „útok mozku“ ![]()
Tak to je pozitivni, ze strategii mas.
I popovidani s psychiatrickou te uklidni. A umozni ti to udelat si pripravu i na ty propady, protoze obcas neco prijde. Mne pomohlo prijmout, ze jsem nekdy krehci a nelamat veci na silu. Neni mi dobre? No tak neni, nemusi byt vsechno porad slunickove. A chapu zen strach, ze se clovek vrati tam, kde byl.
Ahoj, potřebuji radu. Dva roky jsem brala AD Eliceu s tím, že jsem začínala 20 na mg a teď před vysazením jsem brala obden 0,2mg takže skoro nic. Ad jsem měla na úzkostnou poruchu, kdy sem trpěla asi něčím jako je „health anxiety“. Nicméně to už je za mnou a tak sem se rozhodla AD vysadit, protože sem se na nic cítila dost emočně otupělá. První 2-3 týdny po vysazení sem měla spíš jen takové motání hlavy, bolest břicha nic hrozného, ale postupně jsem začala mít tyhle vtíravé myšlenky, který za poslední týden zesílili. Nevíce mě štve, že jsou to fakt blbosti, který si uvědomuju a umím je celkem „ukočírovat“ ale i tak se vrací a nechci, aby se rozjelo něco dalšího. Když řeknu příklad, jsou to takový věci, jakože můj mozek mi říká, že pokud necestuju snad každý měsíc tak nežiju život, nebo že bych měla chodit pořád na párty, abych si užívala a ano, zdá se to jako klasický občasný myšlenky každýho, ale mě to doslova „žere“ za živa, protože ta hlava jede celý den a je t hrozně vyčerpávající. Momentálně zkouším každý den meditovat, mám nějaký triky jak ty myšlenky zahnat, ale tohle všechno je hrozně vyčerpávající a určitě to nechci řešit zase medikací, protože furt mám info, že se jedná pouze o přechodný stav po vysazení, kdy mozek se učí pracovat sám. Poslední dny už to tedy zvládám lépe a jde vidět pokrok, ale i tak mě zajímá, jestli jste to měli taky po vysazení AD. Zažil jste to někdo?