Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Kelsey píše: Že každý den je tady nový vymyšlený příběh o nějaké škole. Už to začíná být trapné, okaté.
Když chce někdo vymýšlet příběhy, ať si dá víc práci a je to věrohodné 🍑 ✌️️.
Naprostý souhlas. ![]()
@nuklear90 Tak ono to není vždy jen kvůli tomu. Někdy se můžou vážně snažit, ale učitelka má prostě vysoké nároky. ![]()
@evajandova co se o tom dá asi myslet? Ano, máš pravdu, přesně to si myslíme.
@shadowbabe píše:
Pokud by s tímto přišla dcera, tak požádám o konzultaci přímo učitelku a nebudu si zakládat profil a kdákat na eMiminu 🤷🏻♀️ Takže si o tim nemyslím nic." Vážení rodiče, nevěřte všemu, co vám děti řeknou o školce. My také nevěříme všemu, co nám řeknou o vás "… něco na tim bude
Jenže tady se nebavíme o školce, ale o druhém stupni ZŠ…já teda svým dětem věřím a jsem ráda, že oni mi taky věří a svěřují se…učím je, že v životě potkají různé lidi a povahy a k životu to prostě patří. Větší problém bych šla samozřejmě řešit do školy popř. telefonát, ale rozhodně nemávám rukou nad tím, co mi říkají a co je trápí. Ke komu mají mít děti větší důvěru než k rodičům?? ![]()
Mě to zase tak nepřekvapuje. Ani si nemyslím, že by to musel být nutně troll. Studovala jsem pedagogiku, kdy jsme při jedné hodině řešili nejhorší učitelské zážitky. Mimo jiné se objevil příběh, kdy učitelka stříhala dívkám copy za chyby v diktátu. Já sama jsem na ZŠ zažila situace, kdy učitelka (také výchovná poradkyně) děti drtila za každou chybu a zesměšňovala je, nejednou rozbrečela ty největší „sígry.“ To samé učitelka na zeměpis a tělocvik. Její běžná hláška byla, že když se přihlásil někdo, kdo byl introvertní a nehlásil se často a konečně se odhodlal, řekla „vidíte, i ona to ví“. Ségra také měla na matematiku učitelku, která byla při hodinách sprostá a šikanovala jednu dívku tak moc, že odmítala chodit do školy. A mohla bych pokračovat. To jsou bohužel reálné příběhy. Ne vždy je na místě pedagoga někdo, kdo by tam měl být.
Příspěvek upraven 04.10.22 v 20:20
Popravdě i na VŠ (a to byla Karlova univerzita) jsem se setkala s docela hroznými situacemi. Na katedře angličtiny byla vyučující, co byla rasistka a homofobka. Nenáviděla rusky, kterých je na AJ poměrně hodně a dávala jim to opravdu hodně „sežrat“, bylo to nepříjemné pro všechny a hlavně pak pro chudáky ty holky. Byla neférová vůči hodně lidem, ale bohužel se to i přes snahu studentů nijak neřešilo. Myslím, že učí stále.
Příspěvek upraven 04.10.22 v 20:03
A jinak, co si o tom myslím. Je to neprofesionální a opravdu smutné. Takoví lidé nemají na této pozici co dělat. Stěžovala bych si.
@ančapepča píše:
Jenže tady se nebavíme o školce, ale o druhém stupni ZŠ…já teda svým dětem věřím a jsem ráda, že oni mi taky věří a svěřují se…učím je, že v životě potkají různé lidi a povahy a k životu to prostě patří. Větší problém bych šla samozřejmě řešit do školy popř. telefonát, ale rozhodně nemávám rukou nad tím, co mi říkají a co je trápí. Ke komu mají mít děti větší důvěru než k rodičům??
Ano, vím, ale platí to tak trošku aj ZŠ
A svým dětem taky věřím, ale tenhle příběh je prostě přitažený za pačesy.
Zažila jsem podobné chování trenérky aquabel u dcery…morbidně tlustá stará ošklivá a řvala na ně do krav a podobně…kroužek za 5.000 na pololetí v roce 2014…takže dcera přestala chodit a šla hrát beach volejbal do oddílu, kde fungují naprosto skvěle, vedou děti k pohybu, slušnosti atd…Stejně tak u synovce na gymplu byl učitel, který děti ponižoval, dával čtyřky a pětky a byly to i děti, které normálně hráli hokej, lyžovali, ale prostě jim nešlo šplhání třeba…ale i kdyby to bylo dítě nemehlo, tak to, že učitel ponižuje, schazuje dítě ve škole před ostatními je prostě přes čáru a naprosto šílené.
Většinou si bohužel řeší daný člověk jen nějakou vlastní nespokojenost a komplexy…takže mě to zase tak moc vymyšlený příběh bohužel nepřijde…pokud by informace dítěte přesahovala nějakou pro mě únosnou míru, řešila bych s ostatními rodiči, pro potvrzení si a pak s vedením školy. Já jsem rozhodně pro fungování, kde děti nejsou jen květinky ve skleníku…ale ne pro sociopatické chování učitelů vůči dětem…to se zdravým stresem, pravidly, hranicemi a žádoucími nároky na pravidla a „výkon“ nemá nic společného.
Příspěvek upraven 04.10.22 v 20:21
@Aglája75 Tak na kroužku je to snad ještě větší síla. Tedy obecně od pedagogů očekávám profesionalitu a i ve škole je to naprosto nemístné. Ale v kroužku, který dítě dělá pro zábavu a většinou z vlastní vůle… opravdu smutné.
Příspěvek upraven 04.10.22 v 20:18
@Clusia píše:
@Aglája75 Tak na kroužku je to snad ještě větší síla. Tedy obecně od pedagogů očekávám profesionalitu a i ve škole je to naprosto nemístné. Ale v kroužku, které dítě dělá pro zábavu a většinou z vlastní vůle… opravdu smutné.
Jojo a to bylo za to, ze sestilete dite se treba netrefilo sipkou ze skokanku do detskeho kruhu
. Proste ty deti nemely z toho treninku vubec radost po par tydnech se jich vetsina jen bala:( a to byly holky 5-8 let:(.
@shadowbabe píše:
Ano, vím, ale platí to tak trošku aj ZŠA svým dětem taky věřím, ale tenhle příběh je prostě přitažený za pačesy.
Bohužel si myslím, že nemusí být. Jak jsem psala, takové a horší věci se ve školství pořád dějí.
Vratim diskuzi do reality. Ja byla na koberecku proto, ze jsem se na dite spatne podivala.
@matkabagristy píše:
Vratim diskuzi do reality. Ja byla na koberecku proto, ze jsem se na dite spatne podivala.
Jestli ta realita neni bohuzel jen vase
.