Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
ahojky tak zase něco potřebuju
poradíte někdo základní výbavičku pro mimčo,
myslím i kosmetiku a tak..prostě vše co je nutné..něco už mám ale na internet se nechci spoléhat raději se zeptám maminek ![]()
Na kupování kosmetiky se vyprdni. Devět měsíců si dáváš bacha na to co jíš a piješ, abys nebyla v zakouřeném prostředí atd. a hned bys měla to maličké tělíčko mazat nějakým chemickým hnusem? Koupat stačí v obyč vodě, na mazání slunečnicový olejíček zakoupený v lékárně, popř. mast leniens. Proti opruzeninám dětská rybí mast a tím to hasne
Všechno to zakup v lékárně, ale ne moc dopředu, všechno to má omezenou životnost, protože se do toho nedávají chemické konzervanty. Když už budeš v lékárně, kup líh na čištění pupíčku, dál buničinové čtverečky (takové ty, co dostaneš po odběru krve) na pupíček, dají se použít i na čištění oušek. Na přebalování jsem nepoužívala ubrousky, ale šoupla mimi pod kohoutek. Tak, tolik ke kosmetice ![]()
Příspěvek upraven 01.04.10 v 11:11
a rybi mast a olejicek sem treba ja dostala v porodnici..takze dopredu fakt nic moc nekupuj (mam tu ted olejicky tri a mala stejne zadnej nesnese)…dneska se da po netu pak kdyztak doobjednat cokoliv…v porodce vyzkousis co sedi a pak dokoupis ![]()
jediny co je dopredu treba jsou pliny a nejakej ten oblecek…a mistecko na spinkani. jo a autosedacka pro prevoz z porodky ![]()
Gina108 píše:
Na kupování kosmetiky se vyprdni. Devět měsíců si dáváš bacha na to co jíš a piješ, abys nebyla v zakouřeném prostředí atd. a hned bys měla to maličké tělíčko mazat nějakým chemickým hnusem? Koupat stačí v obyč vodě, na mazání slunečnicový olejíček zakoupený v lékárně, popř. mast leniens. Proti opruzeninám dětská rybí mast a tím to hasneVšechno to zakup v lékárně, ale ne moc dopředu, všechno to má omezenou životnost, protože se do toho nedávají chemické konzervanty. Když už budeš v lékárně, kup líh na čištění pupíčku, dál buničinové čtverečky (takové ty, co dostaneš po odběru krve) na pupíček, dají se použít i na čištění oušek. Na přebalování jsem nepoužívala ubrousky, ale šoupla mimi pod kohoutek. Tak, tolik ke kosmetice
Příspěvek upraven 01.04.10 v 11:11
Naprosto souhlasím
Případně olejíček olivový.
Já měla dětské mýdlo Nivea, čistou vazelínu na mazání a Rybilku. Bepanthen jsem na dítě nepoužila. Plus dezinfekci na pupík (mazala jsem vatovejma tyčinkama co mám na čištění uší), ale to mi doporučili v porodnici, možná i recept jsem měla ![]()
Já zase nesnáším olejíčky,raději kvalitní dětské mléko.Olejíček jsem používala jen první měsíc k promazání suché novorozenecké pokožky,hlavně u Emči,té se dělala červená ložiska,loupala se.
Koupala jsem v emulzi Bubchen a namazala mlíčkem stejné značky.Olej jen zamastí oblečení a v konečném důsledku pokožku vysuší..
I v porodnici nám říkali,že od klasického namazání „dětským olejíčkem“ se upouští.Doporučovali promazávat suchou kůži Bepanthenem nebo Infadolanem - ten jsem nepoužila..
Na prdelku jsem u Adámka používala Bepanthen,někdy Bubchen,u Emičky jen Bepanthen,nesnáší masti a krémy se zinkem - vždy jí zčervená zadek.Jinou mast na zadek bez obsahu zinku jsem neobjevila.
Ondřejovka se dnes už nedoporučuje v žádném případě.Obsahuje kyselinu,která podráždí kůži.Pudr zase nadměrně vysušuje.
Každá maminka si musí přijít sama na to,co bude vyhovovat právě jí a jejímu miminku.Ať v oblečení nebo kosmetice.Nekupuj moc věcí dopředu.Spíš si vše obhlídni,schovej penízky a po narození miminka vyšli tatínka na nákupy.Tak jsem to udělala já.
Adámek je letní,měl buď body s dlouhým rukávem a polodupačky zakončené pružným nápletem - ne gumou.Anebo celkové overaly - ty jsme užili nejvíc.Snad až do roku to bylo výhradní domácí oblečení,nejen spací.V zimě jsem pak na ně oblíkala další vrstvy.Nesnáším na miminkách punčocháčky do gumy..
Emča využila celkové overalky,pod ně body s krátkým rukávem - byla zima,bydleli jsme v chladném bytě,nebo klasická body a dupačky..
tak já jsem třeba líh ani jednou nepoužila, vyloženě nám to v porodnici na pupík zakázali, nechala jsem ho samovolně zahojit a bylo to to nejlepší…
od narození používáme weledu, mléko do koupele a olej od nobilisu - mandlový stojí cca 150,– a denně jsme dělali po koupeli masáže celého tělíčka a vydržel skoro 4 měsíce, teď máme olej od weledy a doporučuju!
na zadek jenom sudocrem a nemáme s ničím problémy…
víc nic nepoužíváme..ani vlhčené ubrousky, ale namočenou plinku, nebo jdeme přímo do umyvadla pod vodu…
miminko opravdu nepotřebuje jinou kosmetiku, jenom tělíčku škodí…ale záleží, kolik do toho chceš dát a co bude zrovna Vám vyhovovat..
jinak bych koupila opthalmo septonex, gázové čtverečky, špejle do uší a možná bych se připravila na možnou koliku, takže nějaký olejíček na prdíky, třešňové pecky, a pak vyšleš přinejhorším manžela do lékárny ![]()
Já jsem kosmetiku dopředu nenakupovala vůbec ![]()
V porodnici používali na koupání dětské mýdlo, dětské mléko na promazání a mastičku na zadeček. Nic jiného a to jsem koupila cestou z porodnice. Zároven jsem se stavila u dětského dr., který mi ještě doporučil líh na pupíček, přikoupila jsem ještě polštářky, ale ne vatové - na vytírání pupíčku a očiček. Tot vše. ![]()
Kosmetiku z mé zkušenosti co nejméně a pokud, tak je opravdu vynikající (i když dražší) weleda. Je to úplně přírodní, bez konzervantů, parfémů atd. Na zadek nejlepší Rybilka a do koupele dávám stáčený olivový olej z lékárny (decka stála asi 65 kč) a je to to „nejčistší“, co se asi dá sehnat. Jen to cáknu do vody a mám ještě půlku z toho, co jsem kupovala, když se malej narodil. Je to super, protože pak už malýho nemusím ničím mazat (navíc to nezapatlá oblečení). Koupeme v kyblíku a maximální spokojenost. Pak se vyplatí odsávačka hlenů na vysavač. Je to rychlý a účinný. Ještě než se malej stačí navztekat, je to hotovo. Mýdlo nepoužíváme, zatím. Na pupík nám v porodnici doporučili nějakou vodičku, už nevím, jak se to jmenovalo, ale líh to nebyl. Ale prý je taky ok. Pokud měl nějaká vysloveně suchá loupající se ložiska na kůži, nejlepší byl Infadolan. Vlhčené ubrousky používám jen mimo domov tam, kde není tekoucí voda. Bepanten je super na bradavky, na zadek je ho škoda
Na bolavé bříško je skvělý Baby calm, ten můžeš klidně koupit předem a mít ho připravený v lednici pro jistotu, ale my jsme ho potřebovaly až nedávno. Jo a na takovou tu novorozeneckou vyrážku nám skvěle fungovalo oťupkat vatovými tamponky namočenými v řepíkovém odvaru, osušit a namazat infadolanem.
jestli chceš, pošli SZ, můžu zkusit vyhrabat svůj seznam. je toho hodně.
kosmetika - už bych koupila jen rybilku, olivový olej z lékárny. Jinak jsem myla jen vodou. Nemám ráda žiňky, má pocit, že smrdí. Myji perlanem, párkrát dám vyprat do pračky a vyhazuji. Stejně tak ho používám na zadeček s vodou místo vlhčených ubrousků, ty jen na cesty. Mýdlo (takové to mýdlo nemýdlo- vypadá jako mýdlo, ale neobsahuje pravé mýdlo) nebo koupel jsem začla používat až v půl roce, když je zapatlaný od příkrmů …Stejně tak jsem teprve nedávno začala používat jinou kosmetiku na mazání, krémy…
Ještě mě napadly nůžky na nehty s kulatou špičkou. Ale nehtíky se stejně stříhají až od dvou týdnů, kvůli riziku infekce.
Ještě mě napadly nůžky na nehty s kulatou špičkou. Ale nehtíky se stejně stříhají až od dvou týdnů, kvůli riziku infekce.
Pozor ale některé nůžky mají na konci takovou bambulku a nedá se s tím stříhat. Nejlepší jsou babylove z DM.
Ještě jsem chtěla dodat - snad to stále platí,já jsem dostala u obou dětí papírový kurfřík,plno prospektů a vzorků dětské kosmetiky,dětských čajů..Každý rok je tam něco jiného a loni tam bylo,na vše si nevzpomenu - vzorek Bepanthenu - to jsme dostali v porodnici,vzorek Rybilky,Pupíka,Hipp krému proti opruzeninám,bio čajů,plenek Pampers,vlhčených ubrousků - dál už si nevzpomenu..
V porodnici nám říkali,že nejlepší mastička je Bepanthen,na zadek,suché tělíčko i bradavky.Je sice drahá,ale nejlepší.Oni sice mají volně k dispozici Johnsona a dávají,to co dávají,ale to jsou reklamy a sponzorské dary.Tak to řekla i doktorka.
Myslím si,že Bepanthenu není na zadek škoda.Sama musíš najít,co Ti vyhovuje.Emča nesnáší zinek,má zarudlou pokožku.Jiný krém bez zinku jsem neobjevila.Když má průjem,máznu trošku Rybilky - pro lepší ochranu pokožky zinkem,ale na vrstvu Bepanthenu.
Takže eventuálně nemusíš kupovat vůbec nic,ze vzorečků vyzkoušíš,ale moc se nedoporučuje střídat krémy a experimentovat na novorozenci.