Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky maminy.Chtěla jsem se zeptat jestli dáváte přes den svému dítku mléko?Nám je dnes přesně 11měsíců a mléko mají pouze ráno a v noci když se zbudí,večer mají kaši.Jinak přes den dávám oběd a pak sváču,jinak mezi třeba rohlík nebo mají rádi křupky.Jsou na umělém mléku.Slyšela jem právě,když jsou na příkrmech už déle tak mléko přes den už ne.Ale zase moje kamarádka,tak má dceru 15m mléko jí dá i přes den,ale je zase pravda,že je větší žrout,jak moje děti.Děkuji za radu.
Ahoj, starší měl mléko kdykoliv si řekl a mladšího ještě dolaďujeme
Ale předpoklad je že bude mít asi taky tak 2-3× za den. Ráno, svačina a druhá večeře, uvime časem ![]()
Ahojky, nám je 10 měsíců a dávám mléko ráno a odpoledne a večer kaši, jsem četla na kojeni.net, že do roku by mělo mít dítko 600 ml mléka UM nebo MM
Ahojky tak já tě uklidním, taky jsme na UM a jindy než ráno není na mlíko prostor. Navíc teď ráno docela stávkuje takže místo obvyklích 240 ml si dá jen 120 ml ale pak se dojí ještě chlebíkem s lučinou. Přes den to do ní nedostanu a k druhé večeři taky ne. V noci spí celou noc.
Těch 600 ml co píše karolinka je celková mléčná porce tzn. včetně kaše a jogurtů a to my dáme v pohodě. Dnes jsem to i říkala dr. a ta mi na to nic neřekla když slyšela, že jí odpolko jogurt a večer mléčnou kaši. ![]()
Tak to jsem neslysela, ze pokud je dite dele na prikrmech, mleko pres den nedavat…
Ja davam mleko 3× denne, snidane, prvni svacina a pak vecere pred spanim…Jí 5× denně.
Dávám a dávala jsem mléko vždycky, když měla chuť, třeba k svačině a tak… Samozřejmě ne každý den, ale prostě někdy pro změnu, proč ne - ale naše malá jedla vždycky bez problémů, takže to nebylo na úkor jiného jídla…
zítra je dcerce 10 m - nejvíc se napije v noci a potom 2× přes den ( ale to již méně , ale přece) - kojím.
Stále nabízím, hlavně kvůli tomu, aby jsme splnily mléčnou dávku ( jinak jí jogurt a kaši)..
Ale pozoruji, že to má sestupnou tendenci a možná by jí ani nevadilo být bez mléka..
Když se sama odstaví, nevím zda dokoupím ještě UM nebo to nechám na stravě? ![]()
Ahojky nám je 10m a kousek a dávám mléko jen v noci večer mléko s krupičkou aby se najedla na noc.podle Mudr to stačí a nám to taky vyhovuje.ale jestly ho vyžaduje častějc klidně bych ho dala.maj nárok sou malý
a navíc i dospělej se napije mléka kolikrát za den chce.myslim že to ničemu neva. ![]()
jinak UM by se mělo dávat aspon do 2 let pokat to samozřejmě de.sou v něm vytamíny narozdíl od klasickýho,alespon pro ty prcky řikala Mudr ![]()
Tak malá před zavedením příkrmů měla 5× denně mléko postupně jsme nahradili příkrmy a zůstalo jen to ráno. Takže nevím kdy jindy bych jí mléko nabízela, ani by ho nechtěla. Asi bude dost velký rozdíl mezi kojenými a nekojenými dětmi ![]()
Malé je teď 10m pryč a kojím ráno (to pije nejvíc) a pak jak to vyjde buď odpoledne nebo večer po večeři a pije i v noci (budí se min. 1×).
Podle mě by mléko dostávat takhle malej prcek měl. Jenže jsou samozřejmě i takový prťata, do kterých už ani MM ani UM prostě nedostaneš a řeší se to alternativně - jogurty, sýry apod. Někteří mudr to řeší, jiní ne ..