Poradna o autosedačkách
Štěpán Rybníček
Ahoj holky,chtěla jsem od vás poradit,co všechno si mám pořídit pro malého než se narodí.Nejdříve ty základní věcičky,které bude potřebovat tak prvních půl roku…budu ráda,když mi poradíte… ![]()
Mě například hodně pomohl tenhle seznámek od Lesiny.
https://www.emimino.cz/…iminko-5325/
Ahoj Romčo,já jsem s pomocí kamarádek maminek sestavila tenhle seznámek a postupně nakupuju a odškrtávám ![]()
10 ks body, triček, košilek
5 ks bavlněných dupaček
2 ks sametových nebo froté dupaček
1-2 ks kombinézka
2 ks bavlněných mako čepiček
2 ks teplá zimní čepička + rukavičky
3-4 ks kabátků, mikinek, svetříků
3 ks spacích kombinéz, ale zpočátku stačí dupačky
4 ks bavlněných overalů
4 ks punčošek
5 ks tepláčků
2-4 ks ponožky, capáčky
1 ks bavlněných rukavic (mimo letní měsíce)
2 ks ortopedických kalhotek na pleny - jsou super pro případ „širokého balení“
Postýlka + matrace
Kočárek + taška na novorozence
Autosedačka vajíčko
Lehátko - houpačka
vanička nebo kyblík
lehátko do vaničky
přebalovaní pult , komoda
přebalovací podložka, jednorázové podložky
papírové pleny + 20ks bavlněných plen čistící vlhčené ubrousky
3 osušky (1 froté, 2 tetra)
4 žíňky (2 bílé na obličej, 2 barevné na tělíčko)
2 zavinovačky s vložkou nebo rychlozavinovačky
2 feece deka (na doma,do kočárku)
1 fusak do kočárku, případně i do autosedačky
1 přikrývka do postýlky + polštářek (velmi tenký)
2 povlečení do postýlky
2-3 nepropustné prostěradla do postýlky
mantinel, nebesa, držák nebes
buničité tampony (čtverečky)
vatové tyčinky
nůžky nebo kleštičky na nehty
kartáček na vlásky
digitální teploměr - speciální dětské mívají ohebnou špičku - nehrozí zranění
teploměr do vany
odsávačka na hleny
kosmetika dle výběru - zpočátku raději méně, nejlépe hypoalergenní z lékárny (Bübchen, Seba med, Weleda)
Bepanthen , Rybilka, Indulona, Olivový olej
Líh pro novorozence - na ošetření hojícího se pupíčku
Borová voda na očička - nebo používat převařenou vodu.
Na zimu krém k ošetření pusinky - proti větru a mrazu (např Weleda nebo Bübchen)
Prací prášek pro citlivou pokožku-Lovela nebo jiný určený pro děti.Aviváž raději ne
Dudlík + krabička + řetízek
Rektální trubička?
Láhev - velká + malá
Termoobal na láhev
Kartáč na mytí lahví a dudlíků + sterilizátor
Lžičky
kojící polštář
cestovní postýlka
ohrádka šátek na nošení miminka
chůvička pro dálkový poslech dítěte
monitor dechu ( hlavně pro nedonošená miminka nebo pro miminka s poruchami dýchání)
Hlavně u oblečení hodně záležení na termínu,kdy se mimčo narodí ![]()
Tyyyy brďo!!! To je věcí! ![]()
Já osobně bych vypustila ze seznamu lahvičky, ohřívačky a sterilizátory a dokoupila bych je až jen kdybys nekojila. Já jsem kojila rok a půl, lahvičku s dudlíkem jsme NIKDY nepoužili, prptože malá mi přešla pak hned na hrníček. Takže s tímto bych určitě počkala a zbytečně neutrácela. DOkoupit to můžeš vždycky. S rektální trubičkou bych taky nespěchala - třeba nebudete mít s prdíkama problém. A dudlíky, krabička, řetízek? Co to je? To nás taky nějak minulo ![]()
Jo, a nebesa nad postýlku se mi nějak eklujou - mám pocit, že se v nich musí strašně držet prach, a abych je každý druhý den sundávala a prala, na to nemám nervy ![]()
Lulje, přesně
Nás minuly lahvičky i dudlíky ![]()
Dále jsem nepotřebovala:
Agy - neber to prosím osobně, jinak je tvůj seznámek skvělý ![]()
Hezký seznam - téměř dokonalý…a co se datejlů a konkrétních zkušeností týče, každá budeme mít asi jiné, takže ty rozdílné informace si musíš asi holt přebrat a udělat si vlastní „výcuc“ ![]()
Trubičku na prdíky jsem nikdy nepotřebovala, a to můj starší na ně celkem trpěl. V nouzi lze využít „teploměrovou metodu“.
Lahvičky - souhlasím s lulje. Pořiď si maximálně jednu do foroty, kdyby jooo najednou nebylo čím kojit. My jsme lahvičku prakticky nepoužili. Párkrát jsem jí s sebou vezla s převařenou kojovodou v létě, kdyby byla krize, ale Matýsek jí stejně neuměl používat.
Dudlíky - ehm…kup jeden nebo dva a použij jen když to bude nutné. Já jsem byla vždycky dost protidudlíková. Přesto se mi pro prvního ještě před porodem slezly 4 kusy. Nakonec jsem byla ráda, že jsem je měla. Mladší ho má, ale nějak ho nutně nepotřebuje.
Oblečky - to co je v seznamu je takový základ, ale z osobní zkušenosti doporučuji trochu větší množství ode všeho, abys to stíhala prát, ale ne moc - tak maximálně 20 kusů od každého (svetříčků, kabátků a věciček na ven stačí 1-2ks, záleží taky na ročním období). Ideální je mít něco od každé velikosti - tj. 50, 56 a 62.
…no, když tak vidím reakci Chuanitky, tak ještě pár bodíků z mých zkušeností:
3)Lehátko do vaničky považuju za zbytečnost a spíš věc k horšímu já. Měli jsme ho, jen to zbytečně klouže, studí - podle materiálu.
no, ze zkušenosti od nás zase nepropustná prostěradla doporučuju - Klárka se dost často pokakala při spaní tak, že to měla až mezi lopatkama a pak bylo nepropustné prostěradlo k nezaplacení - nemusela jsem drhnout matraci. dávala jsem pogumované prostěradlo a na něj ještě jedno bavlněné, které jsem prala dle stavu ušpinění.
dudlík určitě doporučuju koupit aspoň jeden - u nás to třeba byla neocentelná pomůcka až do 2,5 let
sterilizátor jsem využívala i na dudlíky a později na lahvičky na čaj.
a co jsem já osobně koupila zbytečně, to byla ohřívačka na jídlo, protože UM jsme nikdy nedávali a skleničky s příkrmy jsem ohřívala v mikrovlnce.
cestovní postýlka je super věc - máme ji stabilně u mých rodičů. s dítětem v posteli jsem se nikdy nevyspala a Klárku nebereme do postele dodnes (maximálně když je nemocná, tak se vymění s manželem
)
jo a odsávačku hlenů doporučuji tu na vysavač.
Ahoj,jestli muzu,tak doporucuji POPOVAK.je to takovy latkovy pytlik s pruznym lemem,mimcu se navlekne az pod raminka misto dupacek a je v nem moc spokojene, muj syn v nem spal jak dudek az do 10 mesicu.
Holky,já vše,co je v seznamu nekupovala,to je na každém,co využije,ale chtěla jsem udělat kompletní seznam,aby nic nechybělo.
K rukavičkám - jak píšu,záleží,kdy se mimčo narodí,zakladatelka tu nemá metřík,tak předpokládám,že to bude až někdy na zimu a to si myslím,jsou rukavičky třeba ![]()
Lahvičky - pamatuju si,jak kamarádka šla nečekaně císařem,dítko bylo dlouho mimo ní a prostě nekojila vůbec(stát se může cokoliv) a její manžel byl vyřízenej,když měl jít do babycentra nakoupit lahvičky,tak myslím,že jedna do zásoby nikoho nezabije,zas tak drahý nejsou ![]()
Oblečky - já dostala 7 plných igelitek oblečků do 3 měsíců věku,takže já toho mám několikánásobně víc,ale myslím,že ani vše neoblíkneme ![]()
Každý si musí výbavičku pořídit dle sebe,v domácnosti máme taky každá něco jiného,ten můj seznam,je tak aby měla zakladatelka trošku představu,já osobně budu kupovat snad 90% z toho seznámku,spousta věcí není nutných,ale já je mít chci,tak ať má zakladatelka co proškrtat ![]()
Jej,to je věcí
Kdyby jste si ještě na něco vzpoměli,tak budu ráda když napíšete…Jo a mrnouska čekáme až v září,tak kdy mám začít nakupovat olejíčky a ostatní hygienické potřeby???
Romčo,my máme termín první týden v září,věci které se nezkazí nebo nemají záruku(autosedačka,chůvička…)už mám, z kosmetiky plánuju koupit do začátku jen rybilku(na prdelku),olivový olejíček,nějaké dětské mýdlo a mast na bradavky - to plánuju koupit až někdy v srpnu,ať je to čerstvé ![]()
já jsem olivový olej kupovala cestou z porodnice. stejně tak líh na pupíček (teď si neuvědomuju, jestli byl v seznamu).
agy, já na zadeček používala bepanthen a nebo mast na zadeček sebamed (rybilka mi strašně smrděla a dělalo se mi z ní špatně…)
Ještě k těm nepropustným prostěradlům - myslím, že investice 150 Kč (nebo kolik v IKEA stojí) se rozhodně vyplatí. Než riskovat zničení matrace, která je o dost dražší, to tam raději to prostěradlo pro jistotu dám …
Naše mimčo bylo ublinkané, takže u nás se prostěradla využila, a jak už tu někdo psal, může se v noci prokadit tak, až to hezké nebude ![]()