výběr jména

2.2.06 13:50

výběr jména

Ahoj těhulky,
slyšela jsem o nějaké knížce, ve které jsou popsána jména dětí a nějaké povíádání k nim. Nevíte některá, jak se ta knížka jmenuje a kdo ji napsal? Pořád se nemůžu rozhodnout, jak svého potomka pojmenovat. Dík za radu Pa Karolína

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
876
2.2.06 13:58

Ahoj,
já mám doma knihu ve Slovenštině, jmenuje se to Vplyv mena na život. Je tam napsané, jakou povahu mají lidé s různými jmény, musím říct, že na některé mé známé (všetně mě) to docela sedí :D Ale jméno jsme podle toho nevybírali. Bohužel nevím z hlavy autora. Ta kniha je celá modrá, velikost A5, třeba ji najdeš v knihovně.

Pak existuje nějaké kniha Jak se bude Vaše dítě jmenovat. Ale teď nevím, jaké přesně je, viděla jsem ji tak před rokem. Myslím, že tam je k těm jménům vždy napsané, z čeho jméno pochází, co znamená a tak.

Záleží, jestli chceš dávat česká jména, nebo nějaká exotická. Na ta česká ti postačí, když si vezmeš kalendář - musím říct, že mě ale po té, co jsem si kalendář prošla, omyla hrůza, abych náhodou neměla kluka, protože to bych jméno asi nevybrala. Jména typu Bořivoj, Ignác nebo Řehoř mě moc neberou a ta klasická jsou až přespříliš dávaná…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
46
2.2.06 13:59

Ahojky, já mám doma knížku Jak se bude jmenovat? Napsala ji paní Knappová, tuším Miloslava. Tak přeji příjemné vybírání :D Mirka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1274
2.2.06 14:04

Ahoj!
U nás na matrice mají tyto knížky k zapůjčení pro nastávající rodiče! Jsou tam všechna jména, která jsou platná v ČR a povídání k nim. Tak se zkus zeptat i u vás pokud to nemáš daleko.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6153
2.2.06 15:05

Ahoj,
já mám taky tu knížku jak píše Mirunka, Jak se bude vaše dítě jmenovat?, Miloslava Knappová, vydala Academia 2001

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
611
2.2.06 15:15

Jojo, my taky máme půjčenou od Knappové (opravdu Miloslava) knížku Jak se bude vaše dítě jmenovat. Jsou tam zvlášť dívčí a chlapecká jména, odkud pocházejí, jaké mají zahraniční podoby, ale i domácí, kdy mají jmeniny a podle kterého kalendáře. Např. Haštal , j.latinského původu (z lat. castus ), znamená „čistý, nevinný“. - Dom. podoby : Haštalek, Haštek, Tal(ek) ap. - Rus . Kastul, něm . Kastulus, špan . Cástulo, lat . Castulus. - Dnes u nás neobvyklé, pociťuje se jako zastaralé. - Jmeniny : 26. března (starší kalendář). A pak je tam seznam orientálních jmen.
Já zase vím spoustu jmen pro kluka, ale pro holku se mi moc nelíbí ani jedno.. Kdoví, co nakonec vybereme. Chceme ale typické české jméno.
 Kačkač

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
611
2.2.06 15:17

Jinak je toho taky spoustu na internetu, tak zkus zapátrat. Např: http://www.rodina.cz/…/default.asp

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
246
2.2.06 16:08

můžeš nakouknout třeba sem http://www.behindthename.com/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
246
3.2.06 10:42

Nebo mrkněte sem :

http://www.mvcr.cz/…y/index.html

Nahoře vlevo si to můžete přepnout na chlapecká jména.
Je to tam různě seřazené, podle různých období, je tam uvedena i četnost (ale není to už příliš aktuální, je to myslím do r. 2002, mezitím se statistiky už změnily), ale i tak je to zajímavé.
Asi nejzajímavšjší je soubor S četností 4 a více , tam jsou všechna jména, která u nás jsou nebo byla zapsaná. Zajímavé počteníčko pro všechny, kteří hledají jméno pro svého potomka nebo se chtějí jen pokochat :D

Radu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
538
3.2.06 11:00

Ahojky,
pozor v těch statistikách mvčr je spostu jmen, které vám jen tak neuznají.
Knappová je jistota:-)
Nicméně dobře se tam hledá, já si tam jméno vybrala a pak jsem jen musela hledat v knize, abych měla jistotu, že nebudou potíže na matrice.
Přeji příjemné hledání a šťastný výběr:-)
Albi + Anika

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1817
3.2.06 11:38

ahoj,

pokud chces knizku od milostavy knappove, muzu poslat na dobirku - stala 165 Kc (je uplne nova, neporusena) za cenu 80 Kc + dobirka.

napis mi kdyztak soukromou zpravu.

Marka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3.2.06 13:43

výběr jména

ahoj holky,
díky za rady. Zkusím se podívat i na internet i do tý knížky. Chci dát nějaké jednoduché jméno, spíš české, tak uvidím. Pa Karolína

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí