výběr jména-pomoc

Napsat příspěvek
Velikost písma:
6954
24.9.05 11:42

Jména

Ahojky,
nikdy bych nedala jméno, které se mi nelíbí. A Alfréd by mezi ně rozhodně patřil. Tvůj manžel by měl pochopit, že to co podle svého názoru dědečkovi dluží se jménem vynahradit nedá. A myslím si, že je to jen důsledek současného smutku. Nebo jemu se to jméno opravdu líbí? Každopádně - stojím za tebou- já jsem v tomto smyslu také taková „rozvracečka rodin“. Manžel se jmenuje po otci, ten po svém otci atd. - takže se automaticky předpokládalo, že až budeme vybírat jména, pro kluka je jasné. Nebylo - přeci nepojmenuji své dítě jménem, které se mi nijak zvlášť nelíbí jen proto, že to chce někdo jiný. Nejsem zastáncem toho, aby se dítě jmenovalo po někom. Nám se naštěstí narodila holčička a ani kdyby byl druhý kluk o manželově jménu uvažovat nebudem. Jeho rodina se s tím dávno smířila a radost z vnoučat jim určitě nekalí fakt,že se jmenují tak jak chceme my. Ale já jsem měla to štěstí, že za mnou manžel stál, také to nechtěl. Tak hodně štěstí a napiš, jak to dopadlo. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
827
24.9.05 11:52

Nevím, jak Alfréd sedí k vašemu příjmení a každé jméno je pěkné, když se hezky vysloví, ale děti jsou trošku potvory a pokud by váš klučík byl citlivější jedinec, tak by mohl dost trpět ve školce a ve škole, kdyby se mu pro jméno posmívali spolužáci. Zkus se manži zeptat, co by mu děda, kdyby žil, řekl na to, kdyby mu po návratu ze školky pravnuk brečel, že se mu děti posmívají. Alfréd je hezké jméno, ale v mládí manželova dědečka bylo výrazně obvyklejší.
Bludička + Kamila + Janeček

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9867
24.9.05 19:32

Ahojky,

mne se teda Alfred moc libi a kdybych mela volit, dala bych radeji Fredyho nez Patrika - jenze my nemuzeme dat ani jedno, protoze mame dost tvrde prijmeni a tak nechceme krestni jmeno ve kterem je R. Navic mame dve holky a pokud budeme mit nekdy treti Drace, bude to urcite Tonicka :)

Mame mezi znamymi nositele obou jmen a musim rict, ze mi ani jedno neprijde nijak zvlastni - a Alfred ma vic zajimavych a fajnych zdrobnelin nez Patrik - tomu nasemu se rika Paťa, coz mi prijde dost silene :D:D:D:D

Ale pokud se ti Alfred nelibi, coz se ti podle toho, co pises, urcite nelibi, tak bych rozhodne na jmeno po neznamem dedeckovi rozhodne nepristoupila. Jmeno se ma libit obema rodicum a davat jej jen kvuli fiktivni vine, ze tatka zanedbaval dedecka je blbost. Hele, jak je vubec mozne, ze jsi dedecka neznala?

NIKDO - a to myslim opravdu vazne - NEMA pravo vycitat rodicum volbu jmena!!!!

Ujetym jmenum zdar!
Lesina s Dracaty :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
980
24.9.05 19:44

Lesino, ja myslim, že když máš tvrdé příjmení,tak můžeš mít „kulaté " jméno:-) teda jestli to dobře chápu. V mém příjmení je "u,t,r“ - takova „špičatá písmena“. Takže jméno pro synka máme naopak hodně „kulatých“ písmenek:-))

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9867
24.9.05 19:50

Presne :) Ale kdybych si vzala nekoho jineho nebo kdybych si nechala sve puvodni prijmeni, urcite bych vybirala jinak :) Je spousta krasnych jmen a to ze nejsou prave obvykla preci nevadi, ne?
 L.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
159
24.9.05 20:32

Ahoj, ja se teda s dovolenim pripojim, u nas byla situace podobna, muj tchan je tezce nemocny a pred mym porodem si strasne pral, abych dala svemu diteti jedno jmeno. Sice jsem se pohadala s celou rodinou, ale byla jsem poradny sobec a dala jmeno, jake sedelo k prijmeni i trem kulturam (ceske, rakouske i turecke). Manzelovi jsem natvrdo rekla, ze dite s tim jmenem bude muset zit cely zivot, a ze jeho otec uz tu treba nebude, takze by se do toho vubec nemel michat. Myslim, ze turecka rodina umi delat mnohem vetsi natlak nez ceska, takze se neboj a do toho, oni to nakonec preziji. Manzelovi pripomen treba Freddyho Kruegera… Snad se chytne trochu za nos.
 Jana

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1817
25.9.05 08:36

Juuu, taky zrovna resime jmena a me se Alfred moooc libi - diky za tip :)))
Zkus si o tom jeste s manzelem promluvit, vzdyt jeste neni rozhodnuto… hodne stesti

Marka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
748
25.9.05 08:36

Ahoj, reakce tvého manžela mě velmi překvapila. Kdyby se děda jmenoval „normálně“, tak by se to dalo pochopit, ale takhle? Mně vyšel pozitivní těhotenský test den před pohřbem mé babičky a taky mi přišlo pěkné dát mimču jméno po ní, ale vzhledem k tomu, že se jmenovala Erna (byla napůl Němka), tak mě to ani nenapadlo. Pak jsem chtěla dát jméno po mé prababičce, která zase zemřela těsně před mým narozením Kateřina, ale nakonec ho nedám, protože se tak jmenovala manželova velká láska. Myslím, že je potřeba myslet i na dítě, co jim můžeme nevhodným jménem způsobit např. ve školce a škole a chránit je posměchu. Naštvalo by mě, že to tvůj manžel řekl rodině jako hotovou věc a vůbec se s tebou neporadil. Prosaď si svou!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
25.9.05 10:53

Ahojky.
Tak si dovolim prispiet svojou troskou do mlyna :-)
Paci sa mi ako tu vsetci pisete, ze by ste meno, co sa vam nepaci nikdy nedali. Ja som uvazovala presne tak isto. Az kym sa mi to samej nestalo. Pred porodom sme mali vymyslene meno pre chlapceka aj pre dievcatko. Muzovi sa sice nejak zvlast nepacilo, ale suhlasil a pri porode sme ho nadiktovali. Rodine to oznamil az po narodeni syna.
A tu nastalo peklo. Jeho rodina zacala trvat na inom mene. Kedze moj muz je povodom rus, tak ruskom. Tak som po preplakanych dnoch v porodnici nakoniec vybrala meno, co sa mi pacilo a ako druhe to, co sme mali povodne. Bolo to po ustavicnych telefonatoch kde ma muz bol schopny hodinu prosit donekonecna nech to zmenim. Ale jeho mama si vzala do hlavy, ze sa maly musi volat po svokrovi. To meno sa mi maximalne nepaci a tu som sa zatala, ze tak sa volat nebude. Bola som 24h denne pod psychickym tlakom sustavne telefonaty do porodnice, do toho starostlivost o babetko. Moj problem riesili snad vsetky sestricky (boli zlate) skoro som sa zosypala, museli mi volat neurologa, triasla som sa. Chceli mi nieco pichnut na ukludnenie, ale odmietala som.
Je to dost komplikovane. S menom musi suhlasit aj otec dietata. Ked nesuhlasi, tak o mene rozhoduje sud, moze vybrat akekolevek meno. To znamena, ze nemate rodny list a tym padom ani karticku poistenca. Detska lekarka uz na mna tlacila, ze chce karticku poistenca aby mu mohla predpisat lieky. Nie som pravnik, ale takto mi to vysvetlili na matrike.
Maly mal 8 dni svojho zivota ine meno, vsetky karticky z porodnice.
Doma namiesto toho, aby sme sa tesili so syna, tak sme s muzom plakali. On je dost tvrdy clovek, neplakal ani pri narodeni syna. Avsak nedokazal sa postavit svojej rodine. :-(( tiez s tymto vobec neratal. Nakoniec sme sa dohodli ze sa bude volat po nom. K tomuto menu aspon nemam negativny vztah. Druhe meno mal mat to, co som vybrala povodne. Nakoniec mi muz cestou na matriku oznamil, ze ak dame 2 mena, tak on sa prestane stykat so svojou rodinou, to by znamenalo odist z prace (pracuje u otca) a odist z bytu (kupili mu ho rodicia).
Ked som nad tym zvazovala, ze dobre dam malemu meno, co chcem, rozvedieme sa a dieta bude vyrastat bez otca, to by bolo lepsie riesenie? Alebo skoncime niekde na ubytovni, alebo budeme zit oddelene? Pre mojho muza je zial rodina velmi dolezita :-(
Jeho rodicov som poznala aj pred tym a zdali sa mi super, necakala som od nich takuto reakciu.
Nakoniec to dopadlo tak, ze muz predo mnou klacal na matrike, ja som plakala a nakoniec ma uprosil na meno po nom. Aj ked povodne meno po sebe nechcel, ale bol to aky taky kompromis.
Nikdy to jeho rodine neodpustim, ze mi pokazili najkrajsie chvile s babetkom. Doteraz ked si na to spomeniem tak placem a nie som s tym zmierena.
Bohuzial v tej situacii, ktora nastala som urobila maximum pre svoje dieta, inak by sa sice volal krasne, ale vyrastal by v rozvratenej rodine. Ono sa po porode, ked vas vsetko boli velmi tazko bojuje proti tolkym ludom, este k tomu ked vas manzel nie je na vasej strane. :-(
Svokrovi si mimochodom zistili, ze sa meno da este zmenit, kym nie je rodny list, takze sa nedalo argumentovat ani tym, ze je to uz na matrike. Su to velmi dominantni ludia ktori neustupia nikdy nicomu, asi by radsej stratili syna aj prveho vnuka.
Za vsetko hovori fakt ze menom svokra sa nakoniec vola syn svagrinej, co si nepre:,–(ili u syna, pre:,–(ili si u dcery.
Mne by ani nevadilo sa rozhadat s celou jeho rodinou, som dost tvrdohlavy a neustupny clovek, ale rozhadat sa v najrajsom obdobi s muzom? uz som dalej nevladala. Nechcela som, aby maly vyrastal v takom napatom prostredi.
Skutocne vam vsetkym prajem, aby ste mali take tolerantne rodiny a partnerov na vasej strane, aby ste si mohli vybrat meno podla svojich predstav. Nie kazdy ma take stastie :-((
Martina tebe radim bojuj, kym sa to len da a podla moznosti este teraz aby rodina vedela o mene dopredu. Moj muz im vobec nepovedal ake mame meno, a tak to bol sok a rychle riesenie. Ja som si odmalicka predstavovala ako sa budu volat moje deti a dodnes som sa nevyrovnala s tym ako to dopadlo. :-((
Aby som nezabudla povodne meno bol Roderik. Pacilo sa mi to k priezvisku a tiez sa mi zdalo univerzalne, je pomaly v kazdom jazyku nejaka obdoba.
Na meno maleho si pomalicky zvykam, ale aj tak to stale zaboli. :-( hlavne ked sa cudzi ludia cuduju ako sa vola.
S druhym menom je to tak, ze sa uvadza len v uradom styku, ale plati len prve meno, v:,–(e staci uvadzat prve meno. To 2 akokeby ani nebolo. ZIstovala som si to na matrike. ROzhodne ho netreba pisat na zosity, pri podpise (len v uradom styku).
Sorry za vykecavanie a chaoticky prispevok, ale je to pre mna este velmi citlive :-(
Prajem vela stastia

• Citovat
  • Upravit
294
25.9.05 11:07

Holky, jak tak čtu, co tu píšete, musím říct, že mám zlatou rodinu, nikdo nám do jmen nekecal, ani je to nenapadlo. My jsme se sice trochu"hádali", měli jsme každý jinou představu, ale hledali jsme kompromis, protože si oba myslíme, že rodiče by měli při vyslovení jména svého miminka něco pozitivního cítit.
Ještě vzkaz Zuzce, co má ráda stará židovká jména- víš, že hebrejsky je Zuzana Šošana? Jak se Ti to líbí? :-))) …to je jen zajímavost, nic ve zlém…
 Anka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1376
25.9.05 11:10

Ten prispevok pred tym bol odo mna, zabudla som sa prihlasit :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1005
25.9.05 11:19

Ahojky,
přeji ti, aby jste se na jménu nakonec dohodli ¨nebo třebu udělali nějaký kompromis..........................ale návrhů je tu spousta.

Jen chci připsat, že moje sestřenice taky měla naplánované jméno po dědovi - všichni byli šťastní a chválili ji, jak je to fajn, že bude zachována tradice......... :roll: . To jméno se mě osobně taky nelíbilo - říkala jsem si, že dítěti se pak budou ve školce třeba smát...........
No nakonec přišlo překvapení, protože i když jeli do porodnice s daným jménem, když se chlapeček narodil, jméno (už nevím, kdo se rozhodl, jestli ona nebo i s manželem oba) změnili.
Celá rodina byla překvapená, ale nikdo si nedovolil nic namítat, uznali, že je to věc rodičů a za pár měsíců si na původně plánované jméno nikdo nevzpomněl.
Kdyby se náhodou rodina od manži třeba urazila nebo se jí to nějak dotklo, neboj se, že by to pohled na dvě krásný miminka nespravil :D .

Bubu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3025
25.9.05 11:55

Gothic, tvůj příběh je strašný, vůbec si nedokážu představit, že ti tohle mohl někdo udělat, co to vůbec může být za lidi a nakonec tvůj manžel taky. Teď jste rodina vy a váš chlapeček a při vás by měl stát za každou cenu. Je mi moc líto, co jsi musela prožít, obzvlášť když tyhle chvíle měly být ty nejkrásnější. Já bych si radši vybrala variantu, kdy bych přišla o bydlení a výhody co měl manžel u rodičů, ale do jména vašeho dítěte namají fakt co mluvit. A obávám se, že to ani není naposled, kdy s vámi takhle manipulovali. Už bych je nechtěla v životě vidět.
Já i manžel máme naštěstí rodiče normální a chápou, že jméno našeho miminka bude jen a jen naše volba. Moje babička teď asi taky v nemocnici prožívá své poslední chvíle, moc ji miluju, ale kvůli tomu nedám přeci své dceři - kdyby to byla holčička - jméno Gertruda.
Přeju ti hodně sil a že je s takovou rodinou budeš potřebovat.
Mějte se holky a nedejte se!!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6954
25.9.05 13:09

Jména

Gothic,
tvůj příběh je opravdu smutný. Ale upřímně řečeno - na tvém místě bych se asi nemohla zachovat jinak. Ono se řekne - vzdej se místa a bytu, ale hledání nového zaměstnání a nového bydlení by pro vás 3 mohlo být ještě podstatně horší problém, než jméno, které jste nechtěli. Navíc nikdy nevíš, co se v životě semele a jednoho krásného dne by ti manžel mohl předhodit, že se kvůli tobě přestal stýkat s rodinou. Je to prostě těžké, tví tchánové musí být poměrně netolerantní, měli by si uvědomit, že svou možnost dát dítěti jméno, jaké chtějí už měli. Teď byla řada na vás… Každopádně Valerik je také hezké jméno a patří krásnému chlapečkovi. :) Je jisté, že ty nejkrásnější chvíle jste prožili jinak, než by si rodiče přáli, ale má před sebou celý život a hodně hezkého vás spolu ještě čeká. Takže hodně štěstí.
P.S. Kdyby byl malý nespokojený, pořád má možnost nechat se v dospělosti přejmenovat. :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
980
25.9.05 14:52

Gothic, to je mi moc líto :cry: Ale myslím, že ses rozhodla dobře a udělalas to nejlepší co šlo. Jak už tu psaly holky přede mnou. A každé jmené je hezké, když se hezky řekne.
Když jsme přišli s našima jménama, tak tchýně excelovala, páč naznačila, že by ráda, kdyby se naše robátko jmenovalo po ní - takže to jsem jí hned řekla, že to určitě ne, protože jsme se dohodli, že jména po nás ani po rodičích dávat nechcem, vyberem si takové,které se líbí nám.

když jsme řekli,že pro holčičku máme vybranou Alice Ema- tak jsem jen slyšela Alice vopice.....Emča apod. Nám se to prostě líbilo a líbí, ale jelikož holčičku nemáme,tak si to necháme na pozdější potřebu :lol:

Spíš mi vadí - ale to mi prostě vadí i když jinému to nepřijde:když se holčička jmenuje Anna a volají na ní ANčo…ježiš, to prostě rostu, to jde vyloženě proti srsti…

kamarádka má holčičky:Ester a Viktorie - a říkaj normálně Esterko, Terko…Viki apod a líbí se mi to - i když to jak je to oficiálně - Ester a Viktorie - to mě taky moc nepřijde :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí