Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Chápu, chápu, jméno je důležité a bylo by opravdu hezký, kdyby si každá máma mohla vybrat jméno pro mimi, které se jí samotné upřímně nejvíc líbí…
Rodiče mohou dát při křtu v kostele dítěti třeba deset jmen. Dokonce je možno křít i bez přítomnosti kmotrů.
Petra
Martin_a : Připojím i svůj názor, i když takovéhle trable jako ty nebo Gothic jsem naštěstí při výběru jména pro dítě zatím nezažila, byť jsem si taky od různých příbuzných vyslechla různé názory… Ale naštěstí jsme se s manželem shodli na jednom jméně (byť každý z nás by sám asi vybral jiné, ale nakonec jsme vybrali takové, které se líbilo nám oběma ).
Martino, myslím, že není až tak důležité, jestli se ti jméno po dědovi manžela líbí či ne - spíš jde o princip . Osobně se mi obecně moc nelíbí „dědění“ jmen po otcích a dědech, i když některé rodiny na tom mají založenou dlouholetou rodinnou tradici. Připadá mi pak, že dítě nemá vlastní jméno a může mít pocit, že ho má „půjčené“ od svých předků. Každopádně považuji za podstatné, že původně jste se s manželem dohodli na jiném jménu a přijde opravdu dost morbidní, aby se manžel kvůli smrti dědy rozhodl změnit takto razantně svůj názor - jak už tady někdo psal, léčí si tím vlastní svědomí, což je vůči ještě nenarozenému dítěti dost sobecké. A jak už jsem psala na začátku, není nejdůležitější to, jestli se tobě jméno Alfréd líbí či ne - prostě pokud by manžel chtěl dát dítěti jméno po dědovi, dokud děda žil , protože k němu měl hluboký vztah, pochopila bych to , i když nevím, zda bych souhlasila. Ale to, že děda umřel, není podle mě důvod. Každý jednou umřeme…
Nicméně považuji teď za nejdůležitější, aby sis o tom promluvila s manželem a dohodla se hlavně s ním - buď na původním jménu nebo na nějakém jiném pro vás oba přijatelném kompromisu . Vy dva jste teď rodina a pokud nevyřešíte dohodou takovýto problém, budete mít problémy později řešit opravdové problémy. Nešla bych za každou cenu proti manželovi - opravdu podstatné je, abyste souhasili oba - to by měl manžel pochopit.
Na zbytek rodiny bych se v tuhle chvíli vůbec neohlížela (ostatní rodinní příbuzní jsou sice důležití, ale až po vás dvou, nebo spíš už třech…).
Docela se mi líbí nápad s dvěma jmény - je to takový kompromis, ale pozor - pokud vím, tak dvě jména u nás mohou mít jen děti cizinců . Pokud nejste ani jeden cizinec, tak by vaše dítě mohlo mít druhé jméno jen pokud ho necháte pokřtít. Radši si tedy možnost druhého jména prověř.
Každopádně držím palce - ať už vyberete jakékoli jméno (Patrik, Alfréd nebo úplně jiné), ať je to jméno, se kterým budete oba jako rodiče souhlasit… Koneckonců, jak už někdo také zmínil, aby jméno bylo platné, musí opravdu souhlasit oba rodiče - takže řešit to nějakým tvým jednostranným rozhodnutím těsně před porodem taky není výhra, spíš zdroj dalších problémů.
Myslím, že by bylo pro vaše manželství úplně nejlepší, kdyby se vám nakonec narodila holčička ![]()
Ahoj maminky,
ja mam k tomu jen dve pripominky - jednu vecnou a jednu vtipnou.
Ta vecna -
nekdo nahore psal, ze kdyz ma dite 2 jmena, musi se tak pak vsude podepisovat-i na skolnich sesitech atd. To je nesmysl. Myslim, ze jde jen o podpisy v urednich vecech v dospelosti, a to jeste jen v nekterych pripadech. Ze ma muj sef dve krestni jmena jsem zjistila nedavno (po 3 letech …) uplne nahodou. Nema to tak ani ve vypisu z obch.rejstriku. Jde asi jen o to, kdyz se uzaviraji nejake smlouvy apod - kde to musi souhlasit s OP. Ma byvala kolegyne shodou okolnosti byla taky rodinou tlacena ke jmenu Alfred ! Dobra nahodicka. A vyresila to prave tim druhym jmenem. Chlapecek je Tomas Alfred …atd a o jmenu Alfred nikdo ani nevi. Spis neni sikovny, ze to maji byt ta dvojcatka …
Ja bych ale urcite se snazila s partnerem na tom pokud mozno normalne domluvit - ze jmeno by se melo libit vsem. Clovek by mel myslet na to, ze ten clovicek nebude porad ditetem, ze s tim jmenem bude zit cely zivot, a je to pak mnohdy skoro jak „pomsta“ rodiny. Proc by se mel jmenovat po pradedovi, proboha …
A ted ta „vtipna“ poznamka (i kdyz - ja se ani nesmala, mne ho bylo hrozne lito) -
nedavno prisel do naseho sport.oddilu, kam chodi syn, novej chlapecek -
trener se 3× (!!!) musel ptat, jak se jmenuje, protoze klucina chudacek spital a spital - zahy se ukazalo proc. Vite jak se ten chlapecek jmenoval ? Leonard Klacek. Jak muze nekdo dat diteti - Cechovi - jmeno LEONARD, PROBOHA ?? A jeste kdyz se jmenujou Klackovi
Chudak kluk. Vzhledem k veku 8 let bych tipovala, ze se jeho blazniva mama v tehotenstvi asi rada koukala na Titanic. Jinak si to snad nedokazu vysvetlit. Jak rikam, ja se ani nesmala. A moje dite taky ne, ten byl z toho uplne vykulenej. A Leonard uz tam pak priste neprisel …
Ahoj
Lenoska
Alicce,
dvě jména můžou mít i děti, kteří mají oba rodiče Čechy, cizinec není podmínkou.
Moje kamarádka i její manžel jsou Češi jak poleno
a jejich dcera má dvě jména a bez problémů…
Dadla
Ahoj, o víkendu jsem tady nebyla a ted koukám kolik odpovědí přišlo. Manžel už je na tom psychicky líp s úmrtím svého dědy a tak jsem se zmínila o jménech. Řekla jsem mu, že teda dáme Boženku a Alfréda. (jemu se totiž jméno Božena nelíbí). Boženku po mojí babičce a Alfréda po jeho dědovi. At je to tedy s našima rodinama propojený a spravedlivý. Předpokládala jsem správně, že bude chtít změnit jméno na holku a tak jsme se dohodli na kompromisu a nakonec naše děti se budou jmenovat Patrik a Zuzanka. Jsem ráda jak to dopadlo, ale opravdu bych nikomu nepřála ten nátlak v těhotenství. Je mi moc líto Gothic . Opravdu bych nevěděla, co mám na jejím místě dělat. Zda vyhovět rodině a mít takzvaně klid, nebo si pro:,–(it svojí a mít peklo v rodině, ale zase své vysněné jméno? Je to opravdu těžké. Někdy rodina dokáže být pěkně zlá. Škoda, že si neuvědomí jak ubližuje a strká nos do věcí do kterých jí vlastně nic není. Je to věc jen rodičů dítěte a nikoho jiná. Svůj názor si říct samozřejmě můžou, ale to je tak vše. Za nějaký čas manželovi připomenu, jak mě moc v tomto směru zklamal. Neporadil se se mnou a chtěl si dědu ještě nějak udobřit za své chyby na úkor našeho dítěte. Děkuju všem za rady a tipy. Ted už snad budu mít do porodu klid ![]()
Ahojky,
myslí, že by sis měla stát za svým a dát jména, na kterých jste se původně s manželem dohodli. Řešila jsem trochu jiný problém a ten se týkal toho, že mužské pohlaví
ze strany mého přítele dědí jméno. Dědeček se jmenoval Stanislav, tatínek se jmenoval Stanislav a jak jinak-můj přítel také… Už když jsem kdysi dávno/tak před 10 lety/ uvažovala o miminku, jsem si řekla, že nikdy nedám jméno, které už by bylo v blízké rodině. A teď tohle
Každopádně jsem to příteli vysvětlila, s tím, že jeho jméno se mi sice líbí, ale že náš chlapeček si nebude jméno „půjčovat“ a že já nejsem zvědavá na to, aby když někdo z rodiny zavolá jeho jméno, se otočili najednou tři lidé
Vím, že je to jiná situace, ale být tebou, řeknu manželovi, že se mi prostě jméno nelíbí a že jsme se již na něčem dohodli. U nás se to nejspíš bude řešit křtem-miminko chceme pokřtít a vůbec nejsem proti, aby křestní jméno měl podědečkovi a tatínkovi. Ale to zase záleží na tom, jestli chcete dávat křtít. Přeji ti, aby to dobře dopadlo a pokud se ti jméno Alfréd nelíbí, rozhodně ho nedávej vašemu chlapečkovi a stůj si za svým (původně vaším) rozhodnutím.
Klára
dadla : A nedostala to druhé jméno až při křtu? Nepřu se, jen jsem slyšela, že standardně lze dát při narození jen jedno jméno, pokud rodiče nejsou cizinci.
Alicce,
jejich holčička křtěná není. Normálně odcházela z porodnice se dvěmi jmény a vážně se nad tím nikdo nepozastavil a obě jména má normálně v rodném listu.
Dadla
Je skvělé jak jsi to vyřešila, ženská s diplomacií. A hlavně víš co na toho tvýho chlapa platí. Mně by to teda nenapadlo přijít s Boženkou. Nenásilně a přitom tvrdě stát za svým , nikoho jsi neurazila, neublížila nikomu ani sobě a přitom jsi pro:,–(ila své (tedy vlastně váš kompromis) gratuluji. Tak hodně štěstíčka a zdravíčka pro mimča, tobě a manželovi přeji aby to byl váš největší problém v životě a ty ostatní které by mohly prijít ať vyřešíte tak jak tento. Iva
Ahoj Gothic,
cetla jsem to az dnes a je mi Vas uprimne lito…
Jenze… Nejsem zadny psycholog a vim, ze mne se to dobre keca, nemela jsi nikdy ten dojem, ze jste se vlastne nikdy nevymanili z rodicovske naruce? Uz to, jak moc je Tvuj muz financne zavisly na sve rodine je prinejmensim varovny praporek… Zda se, ze Tvi tchanove jsou na tom financne velmi dobre, ne-li az moc dobre… Bylo jiste velmi snadne a pohodlne prijmout veskery luxus, ktery s sebou prinasi syn z takove rodiny. Jenze.. Pokud si necham od rodicu (jedno od kterych, zda Tvych, nebo jeho) koupit byt a zajistit budoucnost, je jen otazkou casu, kdy se zacnou vmesovat do ostatnich veci. Nic totiz neni zadarmo, a pokud oni do Vas tolik investovali, budou urcite pozadovat nejaky revans… Coz neni az tak nepochopitelne. Nechci tvrdit, ze Tvuj muz mel za kazdou cenu stat pri Tobe, ja sama dobre vim, jak je nekdy tezke celit rodicum, a ze to nekdy i nejde. A jeste bych chtela rict, ze podle me to nekonci tim jmenem… Protoze urcit pomyslnou hranici mezi vmesovanim a pomahanim nejde, a tim, ze jste se parkrat podvolili jste manzelovym rodicum ukazali, ze jsou to oni, kdo bude mit navzdycky navrch… Nechci Te strasit, ale obavam se, ze ta opravdova krize teprve prijde.
Jana
Gothic , ja musim souhlasit se Zerdou, jestli jste si nedokazali obhajit ani tak „jasnou“ vec jako jmeno VASEHO ditete, tak vas fakt bohuzel asi ty opravdove problemy teprve cekaji…
Manzel bohuzel nechape a neciti, ze ted jste jehop rodina ty a dite a az hodne pozadu jeho rodice. Je to tezky, ale tim, ze ted jsi ustoupila, jsi bohuzel ten problem jenom prohloubila a reseni oddalila, protze za chvili prijdou „tchanove“ zase s necim jinym a problem bude zase tady a vetsi…
Jsem si uplne jista, a ver mi, ze mam bohate zkusenosti s tim, co vsechno muzou rodice svym detem delat, ze kdybyste si ted obhajili svuj nazor, tak mate vystarano a oni nikdy by si uz netroufli nic udelat, vcetne onoho vystehovani z bytu a z firmy atd. Ale ted kdyz vedi, ze kdyz si dupnnou tak vy budete skakat, tak si budou troufat vic a vic…
Bohuzel mam take zkusenost s timhle pristupem ze strany prarodicu a trvalo mi to 10 let nez jsem prisla na to, ze kdyz reknu NE, tak se nejen ze nic z tech vyhruzek nestane, ale paradoxne se zacnou chovat lip nez predtim. Ale kazdy si to holt musi prozit sam, protoze zkusenost je bohuzel neprenosna… Hodne stesti Jana
DVĚ JMÉNA: už nekolik let je v ČR povoleno dát dítěti dvě jména na matrice. To může udělat i kterákoliv dospělá osoba, přidat si jméno druhé, nejen nově narozené děti. Je to zdarma. Ale je to nezvratné a pak už se obě tato jména musejí na úředních listinách používat ( všechny doklady, vysvědčení apod.).
Zákon č. 301/2000 Sb., o matrikách, jménu a příjmení a o změně některých souvisejících zákonů, povoluje:
Možnost užívat dvě jména - § 62, § 67, § 86
Občan, který má v matriční knize zapsáno jedno jméno, může prohlásit, že bude užívat dvě jména, která však nesmí být stejná. Učiní tak před matričním úřadem příslušným podle místa trvalého bydliště nebo podle místa narození. Prohlášení lze učinit pouze jednou a nelze je vzít zpět.
Za děti činí prohlášení jejich zákonní zástupci. Nezletilí starší 15 let musí k prohlášení připojit písemný souhlas, bez něho volba druhého jména není možná.
Občan narozený do 31. 12. 1949, který má v matriční knize zapsaná dvě jména, může prohlásit, že bude užívat tato dvě jména. Má-li v matriční knize zapsáno více jmen, může si vybrat druhé jméno pouze z těchto zapsaných jmen. K prohlášení o volbě druhého jména je nutné připojit rodný list osoby, jejíhož jména se prohlášení týká, u ženatých a provdaných též oddací list.
VOLBA DRUHÉHO JMÉNA NEPODLÉHÁ SPRÁVNÍMU POPLATKU, MATRIČNÍ ÚŘAD VYDÁ NOVÝ MATRIČNÍ DOKLAD ZDARMA.
Petra
Teda Gothic -
máš můj velký obdiv, že jsi ten nechutný nátlak zvládla. Úplně mě jímala hrůza, že by byl ke mně někdo tak bezohledný, jako ti tví povedení tchánovci, možná mám moc osobní otázku, ale jak s nima teď vycházíš? Já bych samozřejmě také raději ustoupila, než být bezdomovec bez příjmu s vyhlídkou, že ti to manžel jednou vyčte, ale ten pocit křivdy by ve mně teda dlouho přetrval, že už bych s nimi snad ani slovo neztratila a dala bych jim asi najevo, jak mně ublížili. Takový cirkus a trápení psychiky čerstvé maminky
, kvůli jménu!!!!!!!!!
A jinak se vám do života nepletou?
Teda, jak může být někdo tak sobecký.
Pohlazení Valerikovi
sanynka