Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Moc prosím o radu. Kde v jakém zákoně/vyhlášce najdu formulaci, že mám právo na výběr očkovací látky? Nalezla jsem zatím jen, že jinou očk. látkou lze očkovat v případě kontraindikace na hexu…Jenže dle SPC Infanrixu hexa dcera neměla kontraindikaci. Měla ale divnou reakci na první hexu (přestala na 14 dní broukat, snížený sval. tonus, nechutenství, bledost…) - já jsem to bohužel zbagatelizovala a nehlásila lékařce, po 14 dnech se stav upravil. Nyní se však již bojím a ráda bych nechala dceru doočkovat jinak a to konkrétně Infanrixem-IPV+Hib ve 3 dávkovém schématu a žloutenku typu B by tak mohla dostat až někdy ve 12 letech (prát ji do malých miminek mi příjde fakt úchylný
…). Prosím, lze na vlastní žádost (příp. na vlastní náklady) provést očkování jinou očk. látkou, aniž bychom porušili zákon? Díky. ![]()
Domluv se s lékařkou. Napíše ti recept, pokud si vakcínu neobstará sama do ambulance. Každopádně příznaky, které jsi tu popsala, jsou dost závažné na to, abys hexu už v žádném případě nenechala píchnout. Nahlaš je i se zpožděním, je to neurologická komplikace. Pokud se bude lékařka cukat, doporučuji volat očkovací centrum v Motole a konzultovat s nimi, abys měla na svou lékařku argument přímo od pramene.
Aghata píše:
Domluv se s lékařkou. Napíše ti recept, pokud si vakcínu neobstará sama do ambulance. Každopádně příznaky, které jsi tu popsala, jsou dost závažné na to, abys hexu už v žádném případě nenechala píchnout. Nahlaš je i se zpožděním, je to neurologická komplikace. Pokud se bude lékařka cukat, doporučuji volat očkovací centrum v Motole a konzultovat s nimi, abys měla na svou lékařku argument přímo od pramene.
Děkuji moc.
Evulino,ve vyhlášce je stanovené proti jakým nemocem máš očkovat,není tam,že musíš hexou,takže je to na domluvě s dr.,nežádoucí účinky můžeš sama nahlásit na súkl http://www.sukl.cz/…douci-ucinek
ínid píše:
Evulino,ve vyhlášce je stanovené proti jakým nemocem máš očkovat,není tam,že musíš hexou,takže je to na domluvě s dr.,nežádoucí účinky můžeš sama nahlásit na súkl http://www.sukl.cz/…douci-ucinek
Ahoj. Já právě stále čtu ve vyhlášce 299/2010, že se základní očkování proti tetanu, záškrtu, obrně, černému kašli, hemofilu a žloutence B provede hexavalentní očkovací látkou. Až v posledním odstavci stojí, že jinou očk. látkou se očkuje v případě kontraindikace k hexe. Ona tam ta kontraindikace je, ale nebyla lékaři uznána, což je právě to ![]()
no jo,je to tam,ale mě to teda fakt je jedno,protože očkovat nebudu,rostě záleží na domluvě s dr,mě řekl,že mi sežene hib,ale už jsem rozhodnutá to nedat.
Zákon o ochraně veřejného zdraví (v nynějším znění):
§ 47
(1) K pravidelnému, zvláštnímu a mimořádnému očkování může zdravotnické zařízení použít jen očkovací látky, které zajistí příslušné orgány ochrany veřejného zdraví (§ 80 odst.
. To neplatí,
a) jde-li o očkovací látku proti tuberkulóze a tuberkulín, nebo
b) požádá-li fyzická osoba o provedení tohoto očkování jinou očkovací látkou, než zajistily příslušné orgány ochrany veřejného zdraví (§ 80 odst. 7). Při každém očkování musí zdravotnické zařízení dodržet návod k použití a postup stanovený výrobcem.
Každopádně všem díky. ![]()
Evulinou Hexou očkovat nemusíš, můžeš si vybrat vakcínu, i pokud by malá žádnou reakci neměla
Já jsem vybrala Hib už na začátku, hexu vůbec neměl.