Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Často jsem se setkala s názorem, že by si člověk neměl vybírat partnera, který je mimo jeho vlastní ligu.
Funguje to oběma směry, nahoru i dolů.
Ještě nějak chápu, že si někdo řekne, že může mít někoho lepšího, ale co vede lidi k tomu, že předem odmítají vztah s někým, kdo jim pro ně připadá moc dobrý?
Řekla bych, že takovým způsobem uvažují spíš muži, nebo o tom aspoň otevřeněji mluví.
Zažila jsem to i několikrát ve svém okolí, kdy se kamarádovi nebo známému nějaká žena líbila, ale nijak se o ni nepokusil, protože „by na ni neměl“. Stejně tak jsem viděla, jak od podobných kroků odrazovali ostatní (muže i ženy), kteří podle nich při výběru partnera mířili „příliš vysoko“.
Já sama jsem podobné věci nikdy neřešila, proto jsem se dlouho zdráhala uvěřit tomu, že by takhle mohl někdo doopravdy jednat.
Sama jsem něco podobného zažila dvakrát na vlastní kůži. Jednou, když jsem byla velmi mladá, ale o tom jsem se dozvěděla až mnoho let poté, kdy dotyčný vyprávěl mé sestře, jak do mě byl vždycky zamilovaný, ale nikdy si na mě netroufl, protože si myslel, že by u mě neměl šanci. Podruhé relativně nedávno, kdy jsem si párkrát vyšla se sympatickým mužem, měla jsem pocit, že je všechno v pořádku, aby on potom vše ukončil s tím, že si myslel, že jsem se jako matka samoživitelka ocitla ve finanční tísni a potřebovala jsem muže, který by mi pomohl, a tak si plánoval, jak si mě i s dítětem nastěhuje k sobě domů a bude nás podporovat. Když zjistil, že jsem finančně zajištěná a o žádnou podporu nestojím, tak mi řekl, že nechápe, proč prý mladá, hezká, vzdělaná a finančně zajištěná žena chce někoho, jako je on, že bych ho stejně časem podváděla nebo opustila, jako jeho bývalá žena, a on to nechce znovu zažít, takže se mnou vztah raději navazovat nebude. No, budiž, prostě mě nechce a rozhodl se to nějak stupidně zdůvodnit, řekla jsem si a časem jsem na to téměř zapomněla.
No a teď mám kamaráda, kterému se líbí jedna moje kamarádka. Je veřejně známá osobnost, média letos informovala o konci jejího vztahu. On o tom četl, komentoval, jak by ji hned bral, ale když jsem mu řekla, že ji znám a mohla bych je seznámit, řekl, že nechce, protože ona určitě bude chtít nějakého milionáře a ne normálního chlapa. Namítla jsem, že si to nemyslím, a za zkoušku nic nedá, ale on nechtěl.
Přemýšlíte nad tím také při výběru partnera?
Myslíte, že to má opodstatnění? Šly byste do dlouhodobého vztahu s mužem, o kterém máte pocit, že hraje výrazně vyšší ligu než vy?
@Leni_2019 Ahoj,
téma dobré, akorát si říkám, kdo ty lidi do lig roztřídí… Spoustu lidí má problém se správným sebehodnocením. Možná bych to spíš bral tak, že je fajn, když si je člověk hledající partnera vědom, jaké kvality do vztahu přináší a co od druhého očekává, co jsou pro něj podstatné věci. Pokud s to dobře sejde, pak může být pár z jiných vzhledových,,lig" a může mít skvělý vztah.
Já tohle nikdy neměla ráda. Že na někoho,,nemáš" tak neznamená to že ten druhý je něco extra, ale že ty prostě nemáš odvahu ho/ jí oslovit. Na první pohled člověk nepozná, když bych teda měla mluvit o tom jít oslovit někoho úplně cizího, jaký ten člověk je. Jak poznáme že ten člověk má úroveň? Podle oblečení? Podle toho jaké má vzdělání? Zrovna včera jsem se přesvědčila, že mít titul a být tvz. někdo, být celebrita, to na úrovni člověka nepřidá. Já jsem poněkud byla vždy náročnější, ale sama vím, že nejsem kdoví co a kdo abych hodnotila. Já bych do vztahu s chlapem který, jak říkáš, hraje vyšší ligu klidně šla, pokud bychom si rozuměli. Na tohle já nekoukám. ![]()
Příspěvek upraven 30.12.22 v 12:35
V podstatě sis odpověděla sama.
Strach z odmítnutí, strach ze ho vmeni za lepší. Dále strach ze ho nepřijme jehi/její rodina. Strach ze nezapadne mezi jeho přátele.
@Premek_Orac píše:
@Leni_2019 Ahoj,
téma dobré, akorát si říkám, kdo ty lidi do lig roztřídí… Spoustu lidí má problém se správným sebehodnocením. Možná bych to spíš bral tak, že je fajn, když si je člověk hledající partnera vědom, jaké kvality do vztahu přináší a co od druhého očekává, co jsou pro něj podstatné věci. Pokud s to dobře sejde, pak může být pár z jiných vzhledových,,lig" a může mít skvělý vztah.
Nevím, já jsem lidi do lig nikdy netřídila. Proto mě to vcelku udivuje, jak důležité to pro někoho je a že takové věci někdo v dnešní době řeší.
Vzhledem k tomu, ze u nas zatim zadny „tridni system“ jako treba v USA neni a zadne verejne mineni proti takovym svazkum nestoji, tak je to jenom a pouze nizkym sebevedomim dotycne/ho.
Podle mě tohle hodně vypovídá o lidech, kteří uvažuji způsobem, kdy dělí lidi na kasty lepších a horších.
Já si osobně nemyslím, že vzhled je to nejdůležitější, na co člověk kouká – jasně, partner tě musí přitahovat, ale pro mě je tedy mnohem důležitější, aby mi byl tak nějak sympatický, měl charisma a tím to hasne, co se týče zevnějšku. Do lidi se zamilovávám kvůli osobnosti, jeho názorům apod.
Já sama nejsem žádná ultra krasavice, ale nejhorší to taky není, mám se vcelku ráda, ale nikdy mě nenapadlo řešit, že někdo je pro mě „moc hezký“ nebo naopak „moc ošklivý“.
@Lucie_Sx píše:Často jo.
Vzhledem k tomu, ze u nas zatim zadny „tridni system“ jako treba v USA neni a zadne verejne mineni proti takovym svazkum nestoji, tak je to jenom a pouze nizkym sebevedomim dotycne/ho.
@babeandbae píše:
Podle mě tohle hodně vypovídá o lidech, kteří uvažuji způsobem, kdy dělí lidi na kasty lepších a horších.
Já si osobně nemyslím, že vzhled je to nejdůležitější, na co člověk kouká – jasně, partner tě musí přitahovat, ale pro mě je tedy mnohem důležitější, aby mi byl tak nějak sympatický, měl charisma a tím to hasne, co se týče zevnějšku. Do lidi se zamilovávám kvůli osobnosti, jeho názorům apod.
Já sama nejsem žádná ultra krasavice, ale nejhorší to taky není, mám se vcelku ráda, ale nikdy mě nenapadlo řešit, že někdo je pro mě „moc hezký“ nebo naopak „moc ošklivý“.
Tak ta Liga není jen o vzhledu.
Mně pár kamarádů chlapů řeklo, že nechápou, proč si soustavně vybírám pod svou úroveň, protože mám na mnohem lepšího. Že mám pak vedle sebe chlapa, co se vnitřně cítí nejistý a dává mi to sežrat, aby mi srazil sebevědomí. Ale já asi nějak nedokážu určit, kdo teda je na té mé úrovni. ![]()
Je to o sebevedomi. A v reakci na tvoji zkusenost me napada, ze pri rozchodech toho lidi nakecaji, aby nemuseli rict natvrdo pravy duvod…
Takze se Tvuj kamarad nechce seznamit s Kucharovou, jo?
No myslim, ze tam bude i jiny duvod, nez ze je to vysoka „liga“.
Ale k veci. Rekla bych, ze ja si vybiram muze v „nizsi lize“, i kdyz bych to takto nazyvat nechtela. Jsem uspesna a s VS. Mezi uspesnymi vysokoskolaky si nevybiram. Ja jsem ve vztahu takova dominantnejsi a aktivnejsi a tento typ muzu se moc nechce prizpusobovat, byva casto agresivnejsi, egoistictejsi. Navic by na me ani nemeli moc casu. Takze mi to vychazi tak, ze si vybiram (aniz bych to nejak planovala) muze se SŠ, ale prirozene inteligentni, kteri maji nejakou svou seberealizaci a imponuji mi. Zaroven ale na me maji cas a prizpusobi se mym potrebach. Taky byvaji mnohem empatictejsi nez jsem ja a to potrebuju, pak se dobre doplnujeme. ![]()
@Andromeda81
A o čem tedy? Já jsem tedy slyšela lidi mluvit o lize jenom v tomto kontextu (nikdy o penězích nebo vzdělání). Pokud jsem to špatně pochopila tak se omlouvám.