Poradna o výběru kočárků a autosedaček
Lukáš Fiala
Ahoj, řešíme kočárek pro naše první mimčo (TP únor 2018). Nejde mi úplně o tipy na konkrétní kočárky (i když ty jsou samozřejmě vítány), ale spíš, abych si ujasnila, jaký typ budeme chtít. ![]()
Na začátku mi to vše přišlo naprosto jasné - trojkombinace, za cca 20K (babička s dědou přispějí), aby to něco vydrželo. Jenže koukám po bazárcích a objevují se tam trojkombinace po 4, 5 měsících používání… proč? Jsou trojkombinace špatné? Nebo jsou jen levné trojkombinace špatné? Myslím, že náš rozpočet je na kočárek celkem rozumný, ale možná se pletu…
. Dále jsem našla, že obecně jsou i ta vajíčka u těch trojkombinací úplně na prd a lepší koupit zvlášť. ![]()
Takže mi teď přijde, že je lepší koupit vše zvlášť - korbu, sporťák i vajíčko. Jestli to chápu dobře, mimčo bude používat korbu než začne sedět (cca 9 měsíců) a pak jde do sporťáku? Potřebuji na něco ještě golfky?
Budeme jezdit MHD, takže jsem hledala i něco lehčího, zároveň chceme kočár, co zvládne jezdit i v terénu. Takže jsem chtěla výměnná kolečka (město-terén). Aby byl skladný (bydlíme v bytě, kočár bude holt v chodbě) a dobře udržovatelný (pratelný). To mi nepřijdou přehnané nároky…
Plus chci, aby kočár vydržel všechny naše případné děti (2-3, pokud se zadaří), takže mi nevadí vyšší investice teď, pokud vydrží. Ty nejlevnější prý dají sotva jednu sezónu a pak odejdou kolečka, zničí se konstrukce, atd. atd.
Určitě jste některá řešila podobné dilema. Jedeme se ještě v říjnu podívat na veletrh For babies, tak tam si vše osaháme, ale chci si nejdřív udělat jasno, jestli trojkombinaci nebo zvlášť a případně jaké funkce od toho mám vyžadovat.
Je ještě nějaká výbava/funkce, kterou u kočárku máte a oceňujete, nemáte a chybí vám?
Jo a manžel má v rodině vysoké lidi, sám má přes 180 cm a jako miminko ze všeho rychle vyrostl, takže asi je i šance, že budeme mít dlouhé mimi, proto řeším tu velikost korby třeba. Všechny mi dneska přijdou hrozně maličké… ![]()
Tak já osobně jsem taky chtěla trojkombinaci. Nakonec jsem ale měla půjčený kočárek. A sporťák jsem vůbec nepoužila. A důvod jednoduchý. Až si to vyzkoušíte, tak vás to třeba taky naštve. Mě vytacelo stále dokola rozebírat kočár do auta. Musí se sundat z konstrukce, coz sporťáky kupované zvlášť nerozebírate. Složíte vcelku, navíc bývají mnohem skladnejsi a lehčí.
No, trojkombinaci nebrat - nekvalitni autosedacky. Ja jsem hodne ocenila klasicky vajicko Maxi Cosi a adaptery na kocar. Kdyz jedu do mesta, nemusim vozit celej kocar, jen podvozek, na ktery pomoci adapteru nacvaknu autosedacku. Bozi vynalez.
My jsme kupovali Maked Lucky dvojkombinaci, pac mel velkou korbu, nicmene jsme dceru stejne dali v 6 mesicich do sportaku (jde do uplneho lehu, to je docela dulezity parametr). V korbe byt nechtela, snazila se z ni vyskocit a byla ji uz docela mala. Nicmene tenhle kocar je prave levny a zpetne jeho koupe trochu litujeme, sice je bezva do terenu a ma tu „velkou“ korbu, ale jinak je to docela kram, odira se pri skladani, madlo u sportaku nedrzi, je tezkej… Ale zas je moc hezkej a dobre se s nim jezdi, ma svy plusy i mínusy proste.
Jinak rozdil mezi golfkama a sportakem je ten, ze golfky jsou spis na takove popojizdeni pro dite, co uz chodi a jenom se chce obcas svezt.
Ted uz bych asi nekupovala ani dvojkombinaci, ale zvlast kocar a zvlast sportak, zjistis co ti vyhovuje, co nevyhovuje… Urcite si kocar ozkousej, nekupuj jenom na zaklade fotek (ja si takhle chtela koupit golfky Maclaren za asi 13 tisic a az nazivo jsem zjistila, ze vypadaj tak na tri stovky
).
Já osobně jsem tento kočár neměla, ale měla jsem možnost ho vyzkoušet a spoustu mých kamarádek ho má a chválí si ho nadevše - jde o Bugaboo Cameleon (případně Buffslo). Koupila bych bazarový. Bývají v super stavu, jako nové. Jsou krásné, perfektně ovladatené a odpružené, fakt kvalitní a nabízí hodně variant kombinací potahů. Co mě osobně uchvátilo nejvíc je ta lehkost s jakou se s nim jezdí a super striska, která stíní maximálně. Existují kluby maniaček, které si ty kočárky „tuní“ a porad něco kupují, prodávají.
K tomu bych koupila vajíčko MaxiCosi - nejbezpečnější. Dá se sehnat v super stavu i bazarové okolo 1500-2000.
Já plánuji asi koupit kočárek britax b-motion 4 plus i s hlubokou korbou a k tomu z bazaru nejaky kocar typu Roan Marita na procházky a na zahradu (ne víc jak za 3 litry), ale ještě nejsem úplně rozhodlá. Britax bych měla hlavně do MHD a do auta a tu Roan maritu zase jenom dokud bych potřebovala hlubokou korbu.
Edit: jo a ještě se mi líbí Babyjogger kočárky, ale jsou dražší…
Když už trojkombinaci, tak takovou, kde půjdu sériové vajíčko vyměnit s adaptéry za kvalitní sedačku. Dělá to takhle už hodně výrobců. Nejčastěji na vajíčko maxi cosi.
Jinak problém výběru je ten, že ty ještě nejvíc, co máš po kočáru chtít. Nejzásadnější z trojkombinace je sporťák, ten se používá nejvíc. Taky dostane nejvíc zabrat od dětí. Já osobně bych hledela na váhu, skladnost, způsob skládání, možnost sundání potahu pro praní, zda půjde sedačka otočit - budeš-li to chtít. Rozmyslet si, zda otočná kola nebo ne, čtyři kola, tři kila. Pročíst závady, které se na vybraném kočáru objevují. A až bych prostě měla udělanou takovou selekci, tak až potom bych řešila vzhled kočáru. A to vše u sporťáku, korba je prostě korba a tam nepotřebuješ žádné extra funkce apod.
My meli trojkombinaci a na prd. Vajicko maly, silonovy, uplne k prdu. Prvni jsem v tom odvozila, na druhe jsem kupovala jiny sportak. Oba sedeli cca v 7m.
Takze za me, koupit hlubokou korbu treba bazarovou. Sportak zvlast a uz lepsi, my meli valco snap 4 sport a super. Lehky, skladny, jde do lehu, super bouda, nafukovaci kola. A sedacku do auta taky zvlast. Mame maxi cosi opal. Proti a po smeru jizdy, da se dat i do lehu lehce je az asi do 15kg.
Pokud jste vysocí, doporučuji koukat především na to jak bude vypadat sporťák. Aby byl dostatečně prostorný a šel položit do úplného lehu. Spousta sportovních kočárků má možnost dokoupit buď korbu nebo vložnou tašku. Obvyklá délka korby je 80cm, jedny Polské kočárky mají korbu 85 (kamarádka ho měla a kvalita tedy hrozná, po dvou měsících na kočáru vrzalo a skřípalo co mohlo).
Taky si rozmyslete jestli chcete houpací kočár, u hlubokého pro novorozeně je to fajn, u sporťáku to je spíš k vzteku.
Autosedačky dodávané v trojkombinacích většinou splňují minimální legislativu. Tam pak závisí jak moc a daleko s dítětem budete cestovat autem. Já byla klidnější s kvalitní a bezpečnou autosedačkou.
Já, když vybírala kočár do terénu i města tak z informací na internetu jsem vybrala Hartan, na prodejně v Kolíně (jeli jsme pro kočár přes 100km) mi poradili Easywaler Qtro a s ním jsem moc spokojená. Po dvou letech používání (je tedy pravda, že hodně jsem odnosila v šátku, se dvěma psy to bylo jednodušší) je kočár pouze lehce opatlán banánem, a je lehce poškrábaná podnožka od cpaní do malého výtahu. Jinak je kočár jako nový, nikde nic nevrže, veškeré skládání jde lehce, jako jeden z mála se prázdný nepřevrhne když mu na rukojeť navěsím tašky s věcmi malého.
Nejlepší je si kočárky osahat a nedat na vzhled. Hrozně se mi líbily retro kočárky Kajtex, pak jsem si ho osahala v prodejně a když jsem zjistila, že se úplně novému kočárku který je ke všemu vystavený na prodejně, viklá madlo, tak u mě skončil. Třeba ten Easywalker bych si od pohledu nikdy nevybrala a přesto jsem s ním maximálně spokojená.
Ja mela taky 3 kombinaci. Mela jsem ale velke dite a uz v pul roce se do hlubokeho neveslo. Mela jsem Maxicosi, takze sedacka dobra, ale pak jak jsem mela sportak, i kdyz do lehu tak byl moc tezky. V roce jsem to prodala a koupila novy, hezci a lehky. Ale jezdila jsem jen autem. I tak me stvalo, jak to bylo tezke.
S dalsim ditetem planuju koupit co nejvetsi hluboky a pak se proste uvidi, co se mi bude libit.
Pokud bych znova kupovala kocarek a ocekavala bychvic deti, tak si koupim prni jen hluboky. Velkou korbu. Protoze az s ditetem zjistis, co vlastne chces. A pak koupit sportak podle tvych predstav.
Nektere deti vydrzi v hluboke korbe rok - pak potrebujes fakt velikou. Nektere jen par mesicu.
Já jsem teď ve 22.tt a také vybíráme první kočárek
Chtěla jsem původně nějakou drahou značku, třeba Jané nebo Britax, ale na prodejně, kde jsem si je mohla vyzkoušet mě zklamaly, protože se mi buď zdály těžké nebo měly malé korbičky, špatně se mi s nimi zatáčelo, málo odpružené,…
Nakonec jsme vybrali dvojkombinaci Adamex Vicco cca za 13000,– s tím, že radši investujeme do autosedačky. Kočárek nám mají teprve doručit, ale vyzkoušela jsem si ho před obchodem a je lehučký, perfektně odpružený, snadno se skládá, má prostornou korbičku a sporťák vypadá také dobře a má i kladné recenze, tak myslím, že budu spokojená. Autosedačku máme už doma Maxi cosi cabriofix, která perfektně uspěla v různých testech
Myslím, že nám kočárek i sedačka dobře poslouží časem i pro druhé miminko.
Tak nepořizuj trojkombinaci ale jen dvojkombinaci a autosedačku kup zvlašť. Já mám Hartan a už mi odvozil obě děti a je pořád v super stavu. Dokonce budoucí švagrová prosila ať ho nechám pro ni. Původně chtěla nový ale párkrát vozila mladšího a z kočáru byla nadšená. Já na Hartan nedám dopustit, je sice dražší ale stojí za to.
Nemáš možnost si povozit kočárek u nějaké kamarádky? Je rozdíl vozit prázdný kočárek v prodejně a zatížený kočárek v terénu.
Psala jsi že budeš mít miminko v únoru, takže já bych tolik neřešila velikost hluboké korby. Na zimu se ti dítě s fusakem do hluboké stejně nevejde.
@Brouckova do hluboké korby se nevejde dítě s fusakem? Já ho tam měla a naprosto pohodove, rozhodně tam nebylo dítě zmáčknute. A to jsem neměla žádnej mega obr kočár.
@Bizky no pokud se dítě narodí v únoru, tak bych moc nečekala, že v listopadu, prosinci a tak dál bude ještě v hluboká korbě
jinak v od února do jara se jí dítě ve fusaku vleze do jakékoli hluboké korby, takze je zbytecny resit jeji velikost…
@Brouckova U zimniho mimina je naopak jedno kdyz je hl. korba mensi, kdyz to novorozene je male a s fusakem se vejde hrave a v lete uz bez fusaku vetsi dite.