Výběr vakcíny?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
8.9.13 21:35
@Myrha píše:
Doporučení tvého pediatra se mi líbí, nejsem lékař, netuším jak to je s předčasně narozeným dítětem a natož s tou sepsí. Osobně jsem se u malého rohodla pro Hexu ve schématu 2+1. Napíšu ti svůj názor - podle mě 3+1 je jen a jen busines a prachy někomu do kapsy, protože příbalový leták (tedy doporučení výrobce) je 2+1 a i vakcionolog. Mudr. Petráš píše, že schéma 2+1 i 3+1 má stejnou účinnost. Proč tedy dávat o injekci navíc, když nemusíš?
Je to ale můj osobní názor, jiná maminka si může myslet něco jiného…

Dále proč půl roku, obecně věřím tomu, že čím později v očkování tím lépe. Očkování je velký zásah do IS a starší (a těžší) dítě se s negativními účinky vyrovná snáze. Je to jako u alkoholu 80 kg člověk vydrží víc než 50 kg… Zpravidla. Dále stádium vývoje IS je také důlležitý, ale na druhou stranu ani v půl roce ještě není vyvinutý. Půl rok zřejmě pediatr navrhuje, protože později očkovat nesmí. Lékař zřejmě chce posunout očkování i co nejdál od léčby antibiotiky, než se tělo dá dopořádku a je zcela v kondici, tak to trvá.

Jiná vakcína existuje, jmenuje se Pediacel - má jiné složení (jiné nemoce), pokud vím má posílený černý kašel a není tam hepatitida B, která je u takhle malých dětí dle mého názoru zbytečná. Můžeš se svého pediatra na ní zeptat. Pokud jsi vybrala homeopata, tak by bylo fajn, abys mu věřila. Jinak to moc nebude fungovat. Ví co dělá. Spousta z nás by takového pediatra brala :)

Ohledně rizik, podle mě je do půl roku jediné riziko a to je černý kašel. Ten se ale dá údajně poměrně snadno rozpoznat na začátku a pak je celkem snadno léčitelný. Opět doporučuji zeptej se přímo na černý kašel svého pediatra.
Dála máš v hexe hepatitidu B (přenosná krví nebo tělními tekutinami), nepředpokládám, že malé mimiko to ohrožuje, dále tetanus (dobrý když už leze venku, ale chytí se jen při hlubším zranění), dále záškrt (v Čr nebyl od 70. let), dětská obrna (od 60. let v ČR není) a hemofilních nákazách osobně nic nevím…

Takže s tak malým miminkem bys stejně s každým kašlem šla k doktorovi, takže za mě je riziko minimální a za lékaře, který takto přemýšlí buď ráda.

Dakujem za nazor, takto som si to predstavovala.:-)
S pediatrom som spokojna, aj s homeopatiou. Nejsom proti, ale ani vyhradne za.
Hepatitidu chapem, to sa da preockovat Engerixom, tak ako som sa ja v 15 nechavala preockovat.
Ja sa len bojim toho, aby sa mi drobtko nenakazilo nejakou srackou(pneumokok, cerny kasel) a ja si potom netrieskala hlavu.Co sa samozrejme moze stat i v opacnom pripade, necham zaickovat teraz, a bude mat reakciu.
Doktor mi povedal, ze by odlozil minimalne do pol roka, takze si myslim, ze ked budem chciet este posunut, tak nebude problem.
Ale ako pisem, ja neviem co chcem, musim to nejako dostudovat viacej.
Podla mna ockovania zmysel ma, nejsom za neockovanie, to mi pride vacsi hazard, ale treba sa mylim.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
8.9.13 21:35
@Amys píše: :palec:Kde bydlíš? Takovýho pediatra chci!!!

praha 6

• Citovat
  • Upravit
31104
8.9.13 21:36

Jinak co se týká očkování já zas sháním nějaké informace o menigokokovi a nějak se mi nedaří najít něco, co by mi řeklo, zda dát či ne a kdy… Jestli tady někdo má nějaký odkaz ohledně toho budu ráda.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31104
8.9.13 21:42

Za mě: pneumokoka i černý kašel může chytit i když je očkovaný…

vím jak to myslíš, ale očkování pro dítě se slabší imunitou je „jisté“ riziko, potencionální nákaza je v tuto chvíli menší riziko.
přečti si kdyžtak ten příbalový leták hexy, věřím, že Tě ujistí v tom, že počkat na 6. měsíc je dobré.

Co se týče pneumokoků - moje proočkovací doktorka říká, že ať je teda klidně dám ve 2,5 letech, než dítě půjde do kolektivu.

Ad cestování, jestli budete jezdit po Evropě, tak bych to nehrotila jestli do jiných zemí, možná bych se bála jiných věcí než pneumokaků. Ještě jedna věc pneumokokovou nákazu jsme prodělali všichni a většinou několikrát… Jen některé jsou závažné a málokteré fatální.
Opět pouze můj soukromý názor: pokud se budu chovat rozumně a nebudu dítě „samoléčit“ případně ho nebudu tahat rovnou do rizikových prostor, je to riziko nákazy a špatného průběhu mnohem menší než riziko problémů s IS po očkování.

Nicméně tato míra je pro každého jiná. Já se této konrétní nemoci nebojím. Kdo se bojí, očkuje. Obě cesty mohou být správné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31104
8.9.13 21:51

Ad černý kašel, pokud se podchytí na začátku není problém, nebývá to závažné onemocnění.
Do obchoďáku normálně choď.

Očkování nezaručí to, že dítě nemoc nechytí, takže ani ten kdo dostane v 9týdnu první hexu nemá 100% ochranu.

Tady si můžeš o té nemoci něco přečíst:
http://nemoci.vitalion.cz/cerny-kasel/

Třeba se jí přestaneš bát ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31104
8.9.13 21:56

Problém s očkováním je ten, že oficiální proočkovací kampaň je založena na strachu.
Tj. neočkuješ = zabíjíš dítě. Ale tako to není, je to složitější ;).

Nejsem protiočkovací, ač tak píšu. Ale je třeba očkování brát jako pomoc, ne jako jediné řešení.
Očkování jediné co udělá je, že seznámí organismus s nemocí a ten si (na některé nemoci) vytvoří protilátky (a to ještě dítě od dítěte v různém množství). Také se může stát, že odezva na očkování je nulová a dítě si protilátky ani žádnou informaci z očkování nevezme. Stává se to právě tehdy, pokud se očkují děti, které nejsou na očkování připravené.

Věř, že individuální očkování a případný odklad může but ač se to na první pohled nezdá, vlastně proočkovací tah - tj. očkování bude co nejefiktivnější.
Zároveň homeopat možná dokáže posoudit stav dítěte a jeho připravenost na očkování. Chtít tohle já po pediatrovi, tak si bude myslet, že jsem se zbláznila :). Má svoje tabulky a i když se snaží být idividuální, homeopatička holt není.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31104
8.9.13 21:58

sm

Ufff tak jsem Ti to tu zaspamovala. Snad to bude aspoň trochu přínosem. Ať se rozhodneš jakkoliv, určitě funguje 6. smysl matky, který Ti nakonec ukáže co je nejlepší. Ale doporučuji se zbytečně nestrasovat tím, že chytne to a to, ať si ten problém nepřivoláš.

Bohužel stále nežijeme v době, kdy by existovala 100% bezpečná cesta.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31744
8.9.13 22:00

Jé, ty máš neuvěřitelné štěstí na pediatra. Chtěla jsem se rozepsat, ale vše podstatné napsala @Myrha ;)
Každopádně studuj, studuj a přestaň se bát…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31744
8.9.13 22:03

@Myrha
co se týče meningokoka tak u nás je nejčastější typ B, ale na to tu ještě není vakcína. My tu máme pouze proti typu C a ten není tak častý
Brzy k nám dorazí i na typ B, ale zase to bude nová, nevyzkoušená vakcína a to bych měla strach dát ze strachu z možných NÚ…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
157
9.9.13 08:50
@Anonymní píše:
@cepcolatko
Na pneumokoky mi povedal.ze keby to bolo jeho dieta, tak by neockoval. Vravel mi tie statistiky ake boli minuly rok(pomer nakazenych, ockovanych a neockovanych).

Děkuju za info, to znamená, že se invazivním pneumokokem nakazili i očkovaní? Nebo jen chytli ty jiné neinvazivní kmeny? Nevíš náhodou, o jakou studii se jednalo? Mě právě není schopen nikdo z lékařů s určitostí říct, zda se pro dítě s takovou zátěží zvyšuje jen možnost komplikací nebo i pravděpodobnost nákazy, oficiální data zřejmě neexistují. Ale také se to ve mě pere, zda dát nebo ne, pokud by to naše malá chytla, byl by to nejspíše průser (my jsme navíc měli ještě aspirační pneumonii). Na druhou stranu je tu na emiminu řada příběhů o tom, jak dítě chytlo zápal plic nebo těžký zánět středouší právě po tomto očkování.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17221
9.9.13 09:34
@cepcolatko píše:
Děkuju za info, to znamená, že se invazivním pneumokokem nakazili i očkovaní? Nebo jen chytli ty jiné neinvazivní kmeny? Nevíš náhodou, o jakou studii se jednalo?

http://www.szu.cz/…012_ZCEM.pdf

Na straně 103 je tabulka, ze které podle mě vyplývá, že děti narozené v době, kdy se houfně neočkovalo, posílaly do postele kmeny, proti kterým se teď očkuje. A teď, když je naprostá většina batolat naočkovaná, tak mezi naočkovanými řádí kmeny ve vakcínách neobsažené. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
157
9.9.13 09:48

@alifie
Děkuji moc za odkaz, mě zaujala ta tabulka 5. Jestli tomu rozumím správně, tak IPO onemocnělo 6 očkovaných, 7 neočkovaných a u jednoho se stav očkování nezjistil… tak to není moc přesvědčivé :-(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17221
9.9.13 10:06
@cepcolatko píše:
@alifie
Děkuji moc za odkaz, mě zaujala ta tabulka 5. Jestli tomu rozumím správně, tak IPO onemocnělo 6 očkovaných, 7 neočkovaných a u jednoho se stav očkování nezjistil… tak to není moc přesvědčivé :-(

Podle mě je problém taky v tom, že v době před pár lety, kdy ve statistikách figurují vysoké počty nemocných se mezi IPO zřejmě řadily i případy, u kterých to nebylo potvrzené laboratorně. Tuším, že až od roku 2008 se tam řadí jen případy laboratorně ověřené. :nevim: Takže třeba já naprosto nedokážu posoudit, zda snížený výskyt IPO ve statistikách je způsobený očkováním nebo pečlivější (přesnější) diagnostikou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
157
9.9.13 10:25

@alifie no tak to je ještě zajímavější. Obávám se ale, že když se s tímto vytasím na dr., tak se na mě zase bude dívat jak na vraha :twisted:, místo aby mi reálně vysvětlila přínos vs. rizika…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31744
9.9.13 10:36

@cepcolatko
problém je, že pediatři ví hlavně to, co jim poví na školeních…To ostatní si rodič musí zjišťovat sám.
A ať se kouká ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna pediatra

Ikona - Jiří Havránek

Mudr. Jiří Havránek