Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Prosím, jak jste argumentovali pediatrovi ohledně posunutí očkování (konkrétně hexa). A jak na to doktor reagoval? Nejsem hádavej typ a trochu se bojím, že pokud na mě Dr. nastoupí vykouří se mi všechny nastudované informace…
Díky za rady.
Zákonně můžeš hexu odložit snad až do půl roku děcka, abys splnila vyhlášku…
A kolik je prckovi? Argumentuj tím, že ve vyhlášce je napsáno, že se má naočkovat do 18tého měsíce, takže když přistoupí na schéma 2+1 můžete začít tuším až v desátém měsíci.
@Seizdra píše:
Zákonně můžeš hexu odložit snad až do půl roku děcka, abys splnila vyhlášku…
To bych právě chtěla. Malý budou teď 3 měsíce.
Ahoj, teď jsem nechávala také posunout, též jsem dumala
Zavolala jsem tedy den předem, že máme jít na očkování a já se rozhodla momentálně neočkovat, že mi to přijde brzo, tak jestli máme dorazit i tak. Vzhledem k tomu, že mudra měla mít potom dovču, tak řekla, že ano - udělá ji i prohlídku.
Druhý den jsem tedy naklusala, podepsala jí v kartě, že je moje přání očkování odsunout a víc se nic nedělo. Tedy zkoušela na mě, že jde starší teď do školky a bude nosit nemoci,..Já naočkovat dám, ale prostě ne takové prďouse ![]()
Jemu jsem takhle odsunula Priorix, dostal první dávku až teď před školkou, ale ona by mi jinak nedala štempl
@gabriela82 píše:
A kolik je prckovi? Argumentuj tím, že ve vyhlášce je napsáno, že se má naočkovat do 18tého měsíce, takže když přistoupí na schéma 2+1 můžete začít tuším až v desátém měsíci.
schéma 2+1 znamená, že dají tu jednu dávku spojenou nebo jak? abych také věděla, jak to příště podat, že chci v tomto schématu ![]()
Z vlastní zkušenosti vím, že čím míň argumentace a diskuze s doktorem, tím to bude jednodušší. Vždycky tě přeargumentuje nebo minimálně znejistí, přeci jen chvilku studoval:) Prostě mu řekni, že chceš začít očkovat až v půl roce a basta.
Hodně štěstí.
@kozisek ne, to znamená, že ty dvě dávky se dají rychleji (edit. nebo pomaleji, teď jsem se sama zblbla, tak si teď nejsem jistá) za sebou a pak jedna posilující. U nás to ale není ve vyhlášce, v jiných zemích ano, takže to funguje i tak. U nás se ale můžou cukat. Jinak doporučuju studovat zde www.vakciny.net je to proočkovací stránka, ale rozumná a můžeš se tam na cokoliv zeptat, odpoví ti fakt rychle..
Příspěvek upraven 26.08.13 v 13:13
Me se do toho ockovani tak brzo taky nechtelo… V podstate to za me „vyresil“ malej, pac mel to rano zvysenou teplotu. Pan doktor mavl rukou, ze mame cas a bylo. (my teda nechteli zadny ty nepovinny, takze nas cas netlacil ani z tohoto hlediska). Je des, jestli mama musi argumentovat… Kdyz se muze ockovat az do pul roku, tak co?!
Neargumentuji, zkrátka jsem doktorce oznámila, že chci dát očkování až od půl roku - neptala se mě proč.
Teď jsem se trochu bála, když jsem se rozhodla očkovat schématem 2+1 pediacel a nemusela jsem se bát, sama mi to navrhla ![]()
Dr mi jen dá podepsat papír, aby byla posichrovaná, kdyby se něco stalo, že bylo očko odložené na moji žádost a tím to pro ni hasne
Aby neporušila vyhlášku, tak schéma 3+1 očkuj v ukončeném 10., 11., 12. a 18.m.
@maminkaAMATÉRKA píše:
Prosím, jak jste argumentovali pediatrovi ohledně posunutí očkování (konkrétně hexa). A jak na to doktor reagoval? Nejsem hádavej typ a trochu se bojím, že pokud na mě Dr. nastoupí vykouří se mi všechny nastudované informace…
Díky za rady.
Ockovani je mozne od 10 mesice veku dítěte. Prvni dávka je tedy v 10 měsíci veku, další základní dávka za 2 mesice, tzn v roce veku dítěte a posilující v 18 měsících veku dítěte. Tím se splní vyhláška pro termín doockovani, ale NE pro schéma. Ve vyhlášce je stanoveno 3+1. Přitom výrobce uvádí obě schemata jako rovnocenná.
A to už záleží na pediatrovi, jestli 2+1 uzná a dá pokoj a v budoucnu potvrzeni do MŠ. Priorix (spalnicky, priusnice, zraděnky) lze posouvat dle libosti. Nejčastěji (maminky, které chteji minimalizovat nezadouci ucinky) se očkuje těsně před nástupem do MŠ, nebo v cca 10 letech.
@maminkaAMATÉRKA a argument typu, že je to tvoje dítě a ty za něj máš zodpovědnost; více se bojíš nežádoucích účinků než samotné nemoci; chceš si o očkování více nastudovat…třeba já měla argument, že to tak prostě chci
, doktorka mě vůbec nepochopila.
@maminkaAMATÉRKA Jestli chceš jenom odložit o nějakou dobu, tak si třeba vymysli, že se ti mimčo nezdá, že měl v noci teplotu a tak něco. Na to ti nemůže říct nic.