Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
A jeste do plena… nektera jste tu psala, at jako prevenci pertuse koji.
Kojeni nechrani. I transplacentarne prenesene protilatky jsou fuc behem cca 4 tydnu.
Pertuse u kojence se bojte plnym pravem. Jen neznaly hlupak se neboji. A takovy potom nema zde co vykladat o neockovani, protoze je neznaly veci.
A kdyz uz nekdo neockuje, tak at si durazne hlida, s kym prijde kojenec do styku.
Argumentovat jsem naštěstí nijak extra nemusela, díky bohu, že mám rozumnou pediatru, která není až tak moc naočkovaná farma firmama! Hexu jsme začaly v 10.měsíci, schéma 2+1. A MMR se uvidí, pokud seženu školku, která nebude chtít štempl, tak nedáme vůbec. V té horší variantě dáme těsně před nástupem do školky.
@nepř. mišanila píše:
nevím proč bych měla.
Já si nemyslím, že každý autista to má z očkováním, ale ani že to tak v některých případech být nemůže.
Protoze kastinka zde neustale pise o postvakcinacnim PAS u sveho ditete, coz je nicim nepotvrzena lez.
At si osobne mysli co chce, ale laiky strasi. A to je spatne. Kdyby rikala, ze ona si to mysli, ale neni to nijak potvrzene lekarsky apod, tak nereknu ani popel.
@BellinkaX píše:
Protoze kastinka zde neustale pise o postvakcinacnim PAS u sveho ditete, coz je nicim nepotvrzena lez.
At si osobne mysli co chce, ale laiky strasi. A to je spatne. Kdyby rikala, ze ona si to mysli, ale neni to nijak potvrzene lekarsky apod, tak nereknu ani popel.
Já mám teda spíš tendenci věřit rodičům, kteří jsou s dítětem 24 hodin denně a vidí, jaký třeba nastane po očkování obrat, než lékaři, který vidí dítě jen občas a „musí“ věřit v bezpečnost očkování, protože očkovat prostě ze zákona musí.
Ale na druhou stranu taky chápu, že někteří rodiče pak mají snahu najít viníka, takže se mohou plést a někteří se nejspíš pletou a slyší trávu růst.
Mně ale přijde mnohem horší a nebezpečnější, pokud podobné „nepotvrzené lži“ šíří lékaři. od stolu řeknou, že tohle konkrétně s očkováním nesouvisí, aniž by měli v ruce hodnověrné mnohaleté studie a jistotu, že mluví 100% pravdu.
Současná lékařská věda ještě není ve všech případech tak daleko, aby vliv očkování v některých případech potvrdila nebo vyloučila a přesto si mnozí troufají na tak kategorická tvrzení. To může víést k podceňování možných rizik u očkování, což může být nebezpečné.
@nepř. mišanila píše:
No tak určitě takové nevzdělané matky jsou, které podlehnou první informaci, co kde na netu vidí a netýká se to jen očkování.Ale pak taky takové, které mají načteno o očkování víc než kdejaký pediatr. Pak jsou i matky, které následky očkování řeší u vlastních dětí, takže nazývat neočkovače „hloupými“ je podle mýho trochu zjednodušující generalizace, ale někdo generalizuje rád.
Přesný původ a mechanismu vzniku autismu není znám a možná souvislost s očkováním není dosud zcela potvrzena ani vyloučena. To samé se týká možné souvislosti některých dalších nemocí, takže já si teda netroufám tvrdit, že autismus s očkováním nikdy nesouvisí stejně tak, že se cokoliv dá hodit na očkování.
Ale na druhou stranu lidi, co tak bojují za očkování, těm nevěřím taky, protože rozhodně nemají všechny informace a jsou zaujatí.
@nepř. mišanila píše:
Jestli máš děti očkované, tak se přece nemáš čeho bát.
A hlavně bych si ohlídala, pokud se tak moc bojíš chorob, jestli máš přeočkované proti všem možným chorobám členy rodiny, kamarádky a lidi z okolí a jestli jsou přeočkované školkové učitelky, kuchařky a veškerý personál. Třeba černý kašel se šíří mezi dospělými, příušnice mezi středoškoláky atd.Očkování totiž nemusí zajistit doživotní imunitu…
Tenhle argument, že pokud je dítě očkováno, není se čeho bát, svědčí o naprosté neznalosti problému. Žádné očkování nechrání na 100% a nikdo ze zastánců očkování to ani netvrdí, takze vlastně nevím, o co se tenhle argument vůbec opírá. Právě proto je potom důležitá vysoká proočkovanost, aby byly chráněny i děti, které očkovány být nemohou nebo u nich očkování nezabere. Infekce se totiž potom v populaci má šanci vyskytnout velice málo nebo vůbec. Tohle asi chápe i žák základní školy. ![]()
@Anet13
Vis, k tomu soudu mam jen jedno. Ten rozsudek opravdu neznamena, ze mmr muze za autismus. Mam par kamaradu advokatu, takze vim, jak to v reale vypada a o cem to je.
A další směšný argument je ten, že kdokoli hájí očkování, je podplacen farmaceutickou firmou. Toto matky tvrdí s klidným svědomím o svých lékařích, aniž by měly jediný důkaz. To je stejné, jako kdybych já o nějaké ženské rozhlašovala, že je šlapka jen proto, že má krátkou sukni. Lidi, zamyslete se trochu. Dokud nemáte přímý důkaz, tak pomluva je pořád ještě trestný čin.
@adam755 píše:
Tenhle argument, že pokud je dítě očkováno, není se čeho bát, svědčí o naprosté neznalosti problému. Žádné očkování nechrání na 100% a nikdo ze zastánců očkování to ani netvrdí, takze vlastně nevím, o co se tenhle argument vůbec opírá. Právě proto je potom důležitá vysoká proočkovanost, aby byly chráněny i děti, které očkovány být nemohou nebo u nich očkování nezabere. Infekce se totiž potom v populaci má šanci vyskytnout velice málo nebo vůbec. Tohle asi chápe i žák základní školy.
A jeste bych byt tebou pripsala, ze pertuse se siri hlavne mezi adolescenty, nikoliv mezi dospelymi. A ze ani nemoc nezaruci dozivotni imunitu - treba zrovna u pertuse toto plati…
@adam755 píše:
A další směšný argument je ten, že kdokoli hájí očkování, je podplacen farmaceutickou firmou. Toto matky tvrdí s klidným svědomím o svých lékařích, aniž by měly jediný důkaz. To je stejné, jako kdybych já o nějaké ženské rozhlašovala, že je šlapka jen proto, že má krátkou sukni. Lidi, zamyslete se trochu. Dokud nemáte přímý důkaz, tak pomluva je pořád ještě trestný čin.
Presne tak. Navic to fakt neni pravda.
@nepř. mišanila píše:
A hlavně bych si ohlídala, pokud se tak moc bojíš chorob, jestli máš přeočkované proti všem možným chorobám členy rodiny, kamarádky a lidi z okolí a jestli jsou přeočkované školkové učitelky, kuchařky a veškerý personál. Třeba černý kašel se šíří mezi dospělými, příušnice mezi středoškoláky atd.
Chorob se určitě nebojím ,ale neozodpovedných lidí co neočkují své deti ano ,protože jsou přesvedčeni, že je to škodlivé a nedejbože smrtelné.Za chvilku to dopadne tak že nebudete své deti ani pouštět ven, protože venku jezdí auta a co kdyby náhdou zrovna to vaše dítš přejelo .Je to stejná pravděpodobnost jako že vaše dítě bude mít po očkování následky .Ano stát se to muže ,stejne tak, že dítě nekde upadne a zlomí si vaz.Očkování dle mého názoru aspon to základní je duležité,proč by se asi jinak dělalo??Jen tak??Normálne na tyhle neočkovací discuse nereaguji, ale s tou školkou jste me proste vyhecovala…sama jsem kdysi pracovala u záchrané služby a moc dobře vím jak třeba pro me bylo očkování duležité,,to už odbočujiiii …loni jsem spadla z kola kámen mi zajel až do čéšky a vylezl druhou stranou …v nemocnici nechápaly okamžité jsem dostala 3 tetanovky ,protože jsem byla lajdák a nedošla si na prěočkování a k tomu rovnou 2× atb ,ale to podle vás je zrejme taky zbytečné ??.Moje dcera si pred mesícem pri koukání do roury od okapu rozřízla vejpul čelo bylo to strašný !!Musím ješte podotýkat že Tetanus je všude kolem nás a nejde jen o rezavé vidle či hnuj nebo podobné nesmysly!!A že se sem z jistých zemí dostává třeba TBC už zřejme informovaní nejste???!!!Že se vubec do této diskuse motám ,,,,prosím už na to nereagujte ,,nechci to ani číst…hezký den přejiiiii ,stejne se mi vybíjí mobil …Očkování totiž nemusí zajistit doživotní imunitu…
@nepř. mišanila píše:
A hlavně bych si ohlídala, pokud se tak moc bojíš chorob, jestli máš přeočkované proti všem možným chorobám členy rodiny, kamarádky a lidi z okolí a jestli jsou přeočkované školkové učitelky, kuchařky a veškerý personál. Třeba černý kašel se šíří mezi dospělými, příušnice mezi středoškoláky atd.Očkování totiž nemusí zajistit doživotní imunitu…
@BellinkaX ale copak návšteva zrovna ví že jejich díte není nemocné??bože to je taková hloupost!!!M kolkrát prijde na návštevu díte které je uplne ok a večer mi maminka volá že má 39 teplotku, musím se opravdu smát. Stejne tak ze školky chodí deti nemocné asi proto, že hned se to preci nepozná a díte ve školce je celý den nemocné a nikdo to neví třeba než se projeví horečka atd a tím pádem je nakaženo další a další…
@gina76 riziko nákazy nelze nikdy eliminovat, ale lze ho mnoha způsoby omezit. Je to rozhodně lepší, než nedělat nic. Nebo ne?
@gina76
Ja psala o minimalizaci, nikoliv absolutni eliminaci rizika infekce. To ani nejde. Takze tvuj prispevek nechapu.