Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Pneumokoky bych neockovala, slysela jsem vice nazoru, ze mimco je pak nachylnejsi na nenaockovane kmeny. Ockuje se jich 13, je jich cca 200. 2+1 a 3+1 je stejna vakcina. Z hexy bych mela obavu asi jen z cerneho kasle a proto bych od miminka drzela lidi s kaslem(u dospeleho nebo oockovaneho jedince se kasel muze projevit v mirne podobe a proto se kolikrat ani nepozna ze jde o ck)
Za pediatra ktery by mi bez kecu odlozil ocko bych libala ruce
Taky se v tom motám, ale jsem rozhodnutá dát hexavakcínu až v 10. měsících. A doktorka ať si říká, co chce, to je mi úplně jedno, dítě je moje, ne její. Pneumokoky nebudeme očkovat.
@zrzana2 píše:
Za pediatra ktery by mi bez kecu odlozil ocko bych libala ruce
Kde bydlíš? Takovýho pediatra chci!!!
Ahoj,
naše situace je v něčem podobná, máme za sebou také sepsi a odklad, nyní je dceři 6,5 měsíců a zatím nemáme nic, navíc vyšly špatně imunotesty, takže zatím neočkujeme. Co se týče rozdílnosti schématu 2+1 a 3+1, složení a účinnost vakcíny jsou stejné, předpokládá se, že s rostoucím věkem stačí méně dávek (pro doktora však méně peněz a pro dítě menší zátěž - zejména co se týče přídavných látek, jako je hliník, formaldehyd atd.).
K vakcínám - výběr je vždy na tobě, ač se to mnohým lékařům nelíbí a můžou ti dělat řadu potíží. Kromě Infanrixu můžeš také dát Pediacel, tj. pentavakcínu bez žloutenky B (tu je možno dle vyhlášky doočkovat nejpozději před pubertou, což vzhledem ke způsobům přenosu lépe odpovídá), nicméně většina lékařů dle našich zkušeností na tuto možnost neslyší, takže my si Pediacel budeme muset objednat a zaplatit sami. Pokud máš strach z nákazy, z hexy má největší smysl černý kašel, který je pro miminka nebezpečný, takže bych raději volila omezenější režim - ne mezi lidi, cestování bych odložila.
K pneumokokům - momentálně řeším to samé, tak se dovoluji připojit s dotazem. K vakcíně jsem našla hodně rozporuplných informací, nicméně naše lékařka nás do ní dost tlačí (je proočkovací). Proto by mě zajímal názor tvého lékaře na pneumokokovou vakcínu, konkrétně v tvojí situaci - doporučuje ti Prevenar dát?
Některé maminky tady neočkují vůbec, já jsem ve fázi studia.
Doporučuji Ti přečíst si knihu: Doba jedová a Varovné signály očkování
Nakonec já jsem se rozhodla očkovat něčím podobným jako hexa, ale bez složky Hepatitida B, jmenuje se to Pediacel. A hlavně to chci odložit, původně jsem byla rozhodnuta na 6 měs. a po dočtení té druhé jmenované knihy to odložím ještě víc.
Těch rizik očkování je více, mě nejvíc „dostávají“ účinky hliníku, který je neurotoxický. Nechci dítku nechat poškodit mozek, takže malinkého miminka nic cpát nebudu.
Kromě Pediacelu je ještě šetrnější vakcína 4-kombinace HIB.
Nastuduj si i stránky, které hovoří pro očkování vakciny.net
A mate nejaky medicinsky duvod odkladat ockovani na 6 mesicu? Pertuse bych se opravdu bala, pokud chces odkladat, musis se podle toho chovat, tedy zadne obchodni vcentra, skrumaze lidi, dusledne hlidat navstevy at jsou zdrave. Vcetne tebe a manzela, event se muzete preockovat vy dva… Z nepovinnych bych ockovala prevenar, my teda ockovali, chrani proti invazivnim kmenum, moje deti i kamaradu a znamych snasely ockovani dobre, nemoce nas zatim miji. Muzes zkusit ockovat treba 3,4,5 mesic prevenar, 6,(7), 8 hexu. Vakciny od sebe oddelis, vsichni spokojeni.
Jinak jeste doporucuji si nastudovat neco o mmr vakcine. Pises, ze povinne ockovat chces. Ja te chapu, ale u vakciny mmr(ockuje se nejdriv v 15ti mesicich) bych velmi zvazila odklad
Doporučení tvého pediatra se mi líbí, nejsem lékař, netuším jak to je s předčasně narozeným dítětem a natož s tou sepsí. Osobně jsem se u malého rohodla pro Hexu ve schématu 2+1. Napíšu ti svůj názor - podle mě 3+1 je jen a jen busines a prachy někomu do kapsy, protože příbalový leták (tedy doporučení výrobce) je 2+1 a i vakcionolog. Mudr. Petráš píše, že schéma 2+1 i 3+1 má stejnou účinnost. Proč tedy dávat o injekci navíc, když nemusíš?
Je to ale můj osobní názor, jiná maminka si může myslet něco jiného…
Dále proč půl roku, obecně věřím tomu, že čím později v očkování tím lépe. Očkování je velký zásah do IS a starší (a těžší) dítě se s negativními účinky vyrovná snáze. Je to jako u alkoholu 80 kg člověk vydrží víc než 50 kg… Zpravidla. Dále stádium vývoje IS je také důlležitý, ale na druhou stranu ani v půl roce ještě není vyvinutý. Půl rok zřejmě pediatr navrhuje, protože později očkovat nesmí. Lékař zřejmě chce posunout očkování i co nejdál od léčby antibiotiky, než se tělo dá dopořádku a je zcela v kondici, tak to trvá.
Jiná vakcína existuje, jmenuje se Pediacel - má jiné složení (jiné nemoce), pokud vím má posílený černý kašel a není tam hepatitida B, která je u takhle malých dětí dle mého názoru zbytečná. Můžeš se svého pediatra na ní zeptat. Pokud jsi vybrala homeopata, tak by bylo fajn, abys mu věřila. Jinak to moc nebude fungovat. Ví co dělá. Spousta z nás by takového pediatra brala ![]()
Ohledně rizik, podle mě je do půl roku jediné riziko a to je černý kašel. Ten se ale dá údajně poměrně snadno rozpoznat na začátku a pak je celkem snadno léčitelný. Opět doporučuji zeptej se přímo na černý kašel svého pediatra.
Dála máš v hexe hepatitidu B (přenosná krví nebo tělními tekutinami), nepředpokládám, že malé mimiko to ohrožuje, dále tetanus (dobrý když už leze venku, ale chytí se jen při hlubším zranění), dále záškrt (v Čr nebyl od 70. let), dětská obrna (od 60. let v ČR není) a hemofilních nákazách osobně nic nevím…
Takže s tak malým miminkem bys stejně s každým kašlem šla k doktorovi, takže za mě je riziko minimální a za lékaře, který takto přemýšlí buď ráda.
@BellinkaX vetu muzes zkusit ockovat…moc nechapu a to jsem ockujici matka, ale pokud pediatr doporucuje ocko odlozit na pul roku, tak bych opravdu NEZKOUSELA ockovat driv. A uz vubec pokud bych mela dr co da 2+1 bych necpala do mimca 3+1, kdyz ucinnost je prokazana stejna. Ja bohuzel zacla ocko studovat az po silene reakci dcerky na hexu a je mi to dodnes moc lito
@cepcolatko
Na pneumokoky mi povedal.ze keby to bolo jeho dieta, tak by neockoval. Vravel mi tie statistiky ake boli minuly rok(pomer nakazenych, ockovanych a neockovanych).
Pneumokoky jsem se rozhodla neočkovat, jednak podle mých informací Perevenar obashuje 7 kmenů, které se v ČR nevyskytují. Což při cestování, možná není takový argument, ale druhá věc co mě odradila, je že bohužel negativní stránkou očkování (píše proočkovací brožura) je, že kmeny, které nejsou v této vakcině více napadají očkované děti. Existuje 100 kmenů pneumokoků.
Osobně si očkování vybírám dle toho, jaká pravděpodonost je, že mé dítě od nemoci ochrání, případně mu pomůže ji překonat. Je třeba vědět, že to, že dítě naočkuješ ještě neznamená, že nemoc nechytí.
Ahoj,
byli jsme na tom podobně. Syn (nyní 18 m), měl po porodu sepsi. Začali jsem očkovat hexu, později měl absces, tak očko odloženo, plus po 2. hexe se mu rozjel AE. A začala jsem se o očkování více zajímat. Asi bych volila schéma 2+1 a nechala očkovat později a mezitím nechodila moc mezi lidi.
Rovněž jsme nechali na doporučení dr. očkovat pneumokoky, ale později - kolem 8. měsíce.
Nyní nás čeká priorix, ale budu odkládat (mimo jiné syn má alergii na vejce).
@zrzana2 píše:
Jinak jeste doporucuji si nastudovat neco o mmr vakcine. Pises, ze povinne ockovat chces. Ja te chapu, ale u vakciny mmr(ockuje se nejdriv v 15ti mesicich) bych velmi zvazila odklad
MMR zatial neriesim.To az nasledne.
Ja ani neviem ci chcem odklad, alebo nechcem.Som proste z toho zmatena.Len nechapem, ked sa mimca hexou ockuju od 9t, tak do tej doby ich co,,chrani´´ pred ciernym kaslom?
Nejde mi o to, aby som nechodila do obchodakov, ale celkovo o kontakt s ludmi. Manzel sa moze nakazit v praci(pracuje prevazne v nemocniciach),tchyne je uz 65rocna, navstevy izolovat urcite nechcem a drzat mimco ako Jackson to takisto nie.Ide mi hlavne o prcka, ale takisto o nejaky zivot, aby sme neboli zavrety doma do roka, dokial nezacneme ockovat?
![]()
Holky,

som jelen z ockovania. Sledujem stranky vakciny. net ale som z toho zmatena.:-)
Ide mi o par veci.Mam pediatra, ktory neni hrr do ockovania, je s tym opatrnejsi, zaobera sa skorej homeopatiou.
Nas drobek sa narodil o 3t skorej s PV 2730g, hned po porode sa mu rozvinula bakterialna sepsa, dovod sa nezistil-negativne hemokultury.Mal po dobu 5 dni trojkombinaciu antibiotik do zily.
Teraz mu je 6tyzdnov a chcela som s pediatrom hodit rec o ockovani, povedal mi, ze to mam odlozit do pol roku a ze mam ockovat hexu schematom 2+1.
Zaujima ma aky je rozdiel, medzi schematom 3+1(okrem 1 ockovacej latky navyse),a takisto by ma zaujimalo, preco odkladat ockovanie(nevyvinuty imunit. system?).
Takisto y ma zaujimalo cim sa ockuje-je len ten Infrarix, alebo su i ine vakciny a vyber je na dr alebo na mne?
V pripade, ze by prcek prisiel do styku s nakazou, a nebol ockovany tak co?
Planujeme cestovat, tak sa pytam.
Dalej ma zaujimaju pneumokoky, ci ockovat, alebo nie?
Viem ze mi polka povie ockuj, a druha nech neockujem, ale man zaujimaju argumenty pozitiv a negativ. Povinne ockovanie ockovat chcem, z nepovinneho zatial tie pneumokoky ma trapia.
Ospravedlnujem sa, ze pisem jak tatar, ale ja z toho ockovania nemozemuz ani spat.
a anonym kvoli pediatrovi. Dakujem-