Výchova kočky

2922
12.4.16 18:13

Výchova kočky

Ahoj. Chceme si do nového bytu pořídit kotě (popř. i adoptujeme starší) mainské mývalí kočky. Zkušenost mám ale jenom s výchovou psa, vůbec si nevím rady s výchovou kočky, či zda se vůbec dá vychovat… Docela se bojím, aby nám třeba ten nový byt a nábytek nepoškrábala apod. Jak se tedy vychovává takové kotě? Má vůbec šanci ovlinit, aby nelezla na stůl, neškrábala nábytek apod.? Asi pro kočkomily ten dotaz zní blbě, ale fakt se toho děsím :jazyk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
24798
12.4.16 18:20

Máš troochu šanci ovlivnit, aby nelezla na stůl, když ji uvidíš.
Jinak si to moc nemaluj. Jestli tě děsí myšlenka na stopy drápků na nábytku, tak si asi kotě nepořizuj. Nemusí to dělat nějak extra schválně, ale k nějaké újmě na majetku nejspíš dojde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Uju
6750
12.4.16 18:21

No, u nás to funguje tak, že kočka ví, že na linku, stůl se nesmí, ale neleze tam jen když se díváme, když nikdo není doma-nedělám si iluze. S tím škrábáním, když začnou, tak vždy udělám „huš“ po pátém už ví, že je něco blbě a že si člověk nepřeje aby škrábala, ale nikdo Ti nezaručí, že to bude respektovat, Koocour teď 9let to pobral a respektuje bez problémů, ale kočička (rok) sice ví, že to se nedělá ale ne vždy se podle toho řídí-možná to bude taky tím, že je mladá a celkově taková divočejší povaha.
Myslím, že není 100% návod jak vychovat kočku-na každou zabírá úplně něco jiného :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2922
12.4.16 18:24

Cimprlich, abych řešil každý vroubek nejsem (od psa jsou taky v podlaze drápance, když v běhu vybíral zatáčku :lol: ). Ale prostě nechci mít rozdrápaný gauč, ožrané jídlo na stole, zničené záclony. Chlupy a ojedinělé škrábanečky neřeším. Ale právě hodně lidí mě straší (podotýkám nechovající kočku :cert: ), že kočka = zničený byt. Tak chci vědět, kde je pravda, než ji pořídíme. Kočka by byla s PP, rodiče samozřejmě prověříme…
Je riziko, že kdybysme adoptovali z domácnosti starší kočku, která doteď byla bezproblémová, že se se změnou bydliště taky změní?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
jahuhudka
12.4.16 18:25

U nás je vychován jen pes, kočce lezeme do zadku, aby se k nám přišla potulit. Musíme si to zasloužit. Nedávno jsem jí po ránu vyslala ven a 14 dnů si mě ani nevšimla :cert:

• Citovat
  • Upravit
2922
12.4.16 18:27
@jahuhudka píše:
U nás je vychován jen pes, kočce lezeme do zadku, aby se k nám přišla potulit. Musíme si to zasloužit. Nedávno jsem jí po ránu vyslala ven a 14 dnů si mě ani nevšimla :cert:

tak přesně tohodle se upřímně děsím :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24798
12.4.16 18:31

@Janee19 Starší kočka - klidnější, by asi začít nějak extra vředit nemusela.

Mě třeba štvou fleky na koberci, když si miláček kolem půlnoci hodí šavli a já to zjistím až ráno :roll:

Máme jednoho kliďase a jednoho poděsa. Myslím, že moc změnit se to nedá :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
jahuhudka
12.4.16 18:35
@Janee19 píše:
tak přesně tohodle se upřímně děsím :mrgreen:

Máme nepapírovou dlouhosrstou vesnickou směsku, nikdy nic neničil, na záchod chodil prakticky hned.Jen když se mu zdálo, že je jeho wc plné ,vych.al se jinde :cert: (což bylo třeba po 2 použití, prostě cítil použitý záchod ) nyní dělá potřebu venku, doma má wc jen pro jistotu. Ale neškrábal, netrhal nikdy nic

• Citovat
  • Upravit
jahuhudka
12.4.16 18:38

@Pipet :mrgreen: nám tuhle vyblil kusy nestrávených myší :poblion: (já to uklízela) a nebo mi z lásky donesl potkana ke dveřím

• Citovat
  • Upravit
2922
12.4.16 18:49

Tak ven pouštěná nebude, takže tohle nehrozí… no kdyby něco přinesla, tak to bude jiné domácí zvířectvo, pískomilové, rybičky nebo chameleon, to by mě asi moc nepotěšila :zed: tak holt dám po bytě aspoň dva záchůdky, kdyby se třeba i jelo na víkend pryč apod ;) a preferujete kočku nebo kocoura?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ZuzaMi
12.4.16 18:49

Myslím, že se to dá ovlivnit dost, ale samozřejmě záleží na povaze kočky. My máme takového našeho medvěda - britského kocoura. Manžel si ho vzal do parády jako kotě, já jen rozmazlovala :mrgreen: Teď je z něj umazlenec co nic neškrábe, na stůl/linku apod. nejde, pokud dělá něco co nemá, tak stačí upozornit a přestane, chodí vzorně na zavolání (na zaluskání :) )

• Citovat
  • Upravit
3327
12.4.16 18:50

Mám kočku 12 let, ví, že se na linku a na stůl nesmí, nikdy nelezla do talíře, dokonce jsem mohla mít i maso na rozmrazeni na lince a nevšimla si toho, až teď ve stáří trochu blbne a žere úplně všechno, nábytek trochu drapala zamlada, ale stačilo pořídit dvě škrábadla a bylo to v pohodě, teď co máme dům na vsi, chodí i ven a občas donese živou myš nebo ptáka, ale to k tomu patří :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2922
12.4.16 18:51
@ZuzaMi píše:
Myslím, že se to dá ovlivnit dost, ale samozřejmě záleží na povaze kočky. My máme takového našeho medvěda - britského kocoura. Manžel si ho vzal do parády jako kotě, já jen rozmazlovala :mrgreen: Teď je z něj umazlenec co nic neškrábe, na stůl/linku apod. nejde, pokud dělá něco co nemá, tak stačí upozornit a přestane, chodí vzorně na zavolání (na zaluskání :) )

britku jsme chtěli také, ale odradilo nás, že se o nich píše že jsou dost odměřené… No asi záleží kus od kusu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6126
12.4.16 19:10

Jedna z našich koček je mainka. Podstatná věc: jsou to obříci. Takže počítej s tím, že ti tak může z dvoumetrové skříně skákat na zem až 12 kilo kočičí váhy :mrgreen: Kočka obecně funguje jinak než pes. Naše jsou všechny strašně umazlené, když na to přijde, ale umí být pěkně protivné a zákeřné. S jedním kotětem, co jsem přitáhla z útulku, jsme si prošly i obdobím vzdoru :D Potvor zkoušel, co si může dovolit, schválně shazoval věci z poliček, zlostně trhal koberce a záclony, a to měl dost pozornosti od nás i od ostatních koček. Tedy pak už jen od nás, kočky už ho pak měly plné zuby. Hodně udělá to, jestli kotě bylo u matky dost dlouhou dobu (socializace matkou probíhá až do nějakých 12, 13 týdnů, pokud se od ní kotě oddělí dřív, hrozí, že nebude mít osvojeny některé základní návyky a bude hooodně prudit). Povahu kotěte ti můžou aspoň částečně zaručit v chovatelské stanici, když vezmeš starší zvířátko z útulku, tak tam už ta povaha je taky jasná a nemusíš vychovávat (ale já celkově nepodporuji nekontrolované chovy). Chce to jí zajistit dostatek pozornosti i podnětů (zvlášť, pokud bude sama). Dostatek míst ke škrábání (aby neměla tolik potřebu škrábat třeba gauč nebo zdi), hračky, čas, u mainky bych si i ohlídala stabilní nábytek, co jde, ukotvit ke zdi :D Jak si to po sobě čtu, zní to hrůzostrašně, ale kočky jsou miláčci a za nic na světě bych je nevyměnila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
783
12.4.16 19:41

Mám dva kocoury, jednu kočku a jednu fenku jrt. Jsou prima smečka. Kočičáci jsou jako kočkopsi. Nikdy nic neškrábali, netrhali, od koťat všichni tři vzorně chodí na kočičí záchod. Nikdy jsem je nic neučila, jsou prostě takoví. Na škrábání mají obrovské škrabadlo i s domečkama. I když většinou spí v posteli, to mají dovolené. Na linku nesmí, párkrát dostali stočenýma novinama a nelezou tam. Stačí novinama jenom zamávat :lol:. Jsou bytoví, v Praze ven nechodí, jen na terasu, ale vozíme je na chalupu a tam lítají venku, na noc chodí domů. Přiběhnou na zavolání. Všichni jsou vykastrovaní tak nikam nezdrhají za jinýma kočkama. Všem budou 3 roky.
Podle mě hodně záleží na povaze kočky…a myslím, že je lepší pořídit rovnou dvě, nebudou se nudit a tím by mohlo odpadnout i škrábání domácího vybavení z nudy. A určitě pořídit větší škrabadlo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný