Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj
v návaznosti na moji minulou otázku, bych se ještě ráda zeptala, jaké vychytávky byste mi poradily při komplet budování nové kuchyně ve starším domě. Co si pochvalujete a co byste si už v kuchyni udělat nedaly? Či vám přijde důležité, užitečné a co kravina? Na co si dát pozor při výběru nové kuchyně? Vím, že se hodně řeší kování a pojezdy. Úchytky nebo raději bezuchytove řešení? Jaký dřez? Vaříte na plynu, a vyměnily byste raději za indukci?
Pracovní desku dát do výšky 85 cm, či je lepší dát výš? (Mám cca 167cn). Mám otázek mnoho
ráda si zase přečtu vaše rady a názory, minule jste mi moc pomohly, díky ještě jednou
hezký den ![]()
Pro mě bylo nejlepším rozhodnutím kuchyň na míru od truhláře. Skvělá spolupráce, komunikace, celkový přístup. Kuchyň drží. Výběr z x materiálu a variant. Poradil, ukázal. Velké mínus pro mě
horní skříňky jsou opravdu vysoko a máme málo místa. Mít prostor chtěla bych větší pracovní plochu. Už bych si nepořídila keramicky bílý dřez. Jde špatně čistit
Doporučuji zajít do kuchyňského studia, kde si vše zkusíš a osaháš. Nevim jaky mas půdorys, kolik máš rozpočet, kolik vás doma je a jak moc se vaří ![]()
Indukce je podle mě lepší, líp se čistí než plyn a dá se regulovat různé funkce. Za mě úchytky, není to sice tak hezký, ale líp se to obsluhuje. Podívej se třeba na Facebooku do skupiny kuchyně
Vysoká vodní baterie, spousta skříněk (jakože víc, než si myslíš, že stačí
) a hlavně spousta elektrozásuvek. Dřez zapuštěný, resp. takový ten, kde deska přechází volně do dřezu a po okrajích se nemůžou držet drobečky.
Indukci máme teď nově a jsem nadšená. Sice jsem musela vyhodit půlku nádobí, které si s indukcí nepotykalo, ale je to opravdu rychlé. Až nezvyk, byla jsem zvyklá si všechno nakrájet a předpřipravit, zatímco se mi ohřívala voda - a teď jsem bez šance. ![]()
Máme rozšířenou indukci. Plyn doma nevedeme (jen na velkém venkovním grilu). Vychytávky. Ty dojezdy a cokoli proti bouchání jsou jasné. Mám ráda velké prostorné šuplíky. Těch jsem chtěla hodně (10 jich máme a dva normálně velké pod troubou vestavěnou). Vyhovuje mi bílý vysoký lesk a máme zabudované úchyty v tom. Taková korýtka tomu říkám, žlaby. Líbí se nám, když je pracovní deska a deska za linkou stejná. Dřez a baterii máme černý granit. Ono to celkově ladí ke spotřebičům. Digestoř vybrat tichou. Tam je to pak spíš o vkusu. Nám se líbila ta šikmá. Někdo to vidí u nás prvně a ptá se, jestli je to televize. Nenapadne je, že je to digestoř. Horní skříňky otvírání jen hore. Pod hornína skříňkama máme po celé délce led pásek. A zapíná se kdekoli na to světlo sáhnu, tak se rozsvítí nebo zhasne. A celkově myčku schovanou. Vadilo by mi, kdyby byl ten ovládací panel přiznány. V rohové skříňce dole máme koš (ne na odpadky, dávám tam velké a vysoké hrnce, tlakáč). Jak se dvířka otevřou, tak vyjede. A chtěli jsme šuplík na odpadkový koš. Ten je fajn. Nad návrhem kuchyně jsme seděli u výrobce dlouho, než jsme vyladili, jak ji chceme. Několikrát návrh předělával.
Bílý lesk je nejlepší povrch co může být, nejde na něm nic vidět. Max když už u toho někdo stojí na půl metru a zkoumá to. Černá skleněná plynová varná deska, super na používání, horor na umývání. My kdybychom chtěli indukci tu už lepší na vyšší napětí, museli bychom překopat půl baráku. Ty levnější jsou nějaké pulsní a pokaždé to cvakne jak se to zapne, zavaří voda a cvakne když se to zas vypne a tak u jednoho vaření stále dokola tak by mě z toho mrsklo. Jinak mám 5 plotynek a je to luxus
k_hand: už bych menší nechtěla 😁 hlavně zvážit jak velkou lednici pořídit. My jsme nechávali původní a měli jsme raději koupit Ameriku a zabudovat ji do linky. Když se vážně vaří a peče tak je malá. Ameriku máme v garáži tak nosíme hrnce tam ale myslím že brzo ji přesunu do jídelny mám tam jeden kout a je součástí kuchyně. Jinak jsme v domácnosti zatím dva dospělí a roční mimino 😄 mikrovlnka a trouba ve výšce už je standart, jde tam skvěle vidět. A ještě doporučuju truhláře, my měli nacenenou kuchyň ze Sika za skoro stejnou cenu jako u truhláře akorát v Siku když zbylo místo mezi skříňkami tak tam dali desku což je nevyužité místo. Myčka schovaná, dřez mi vyhovuje v rohu s odkapávačem do rohu, nezavazi tam když nádobí schne. Všichni mi říkali ať dám dřez pod okno, ale více času trávím přípravou jídla a dezertů než mytím nádobí když mám myčku. Skvělý je bar, nemáme vyvýšený ale je to takový poloostrov a normálně ve výšce linky ☺️ jinak mám 165 a výška linky je 92 a nemůžu si vynachválit. Nemusím se k ničemu ohýbat
k_hand: mamka má 84 a jsem u toho vždy zhrbena 😄 led pásky pod celou linkou zafrezovane taky super.
My máme v kuchyni vestavěnou lednici. Nechtěli jsme, ať je vidět. Ať je to pěkné, kompaktní. Je trochu užší a hodně vysoká. V garáži máme druhou lednici. Tam dáváme ovoce, zeleninu zásobu nebo plech s buchtou tam dám. Americkou chtěl muž v kuchyni. Mi se to nelíbilo, že to naruší koncept celé kuchyně. Místo takhle velké lednice je velká potravinová skříň (90 nebo 100 cm široká). Dole má ty velké šuplíky a hore má dvoukřídlé dveře.
Nejsi moc vysoká, tak bych hlavně nedělala ty horní skříňky moc vysoko, já si pak musim brát židli, abych dosáhla nahoru
jinak záleží jestli mas třeba malé děti, já už bych s nima nesla do leskle bílé kuchyne, všude jsou otisky, vybrala bych bezuchytove reseni, protože mi po tom děti šplhají a půlku těch uchytek mi urvaly
sporák mame indukci, to je celkem fajn, opět výhoda s dětmi, ze to nikdo omylem nezapne, jde tam nastavit pojistka. Pak je výhoda baterie na vodu s takovým tím vytahovanim/ hadicí, to se často hodí. Trouba v úrovni očí mi taky prijde lepsi, než u země. Odpadkový kos v šuplíku pod linkou je taky docela fajn, nikde to neprekazi a jenom bordel z linky smetu dolu. Jinak mě nic nenapadá z toho co mám/ nemám ![]()
Ty bezúchytové jsou moc pěkné, ale horší na údržbu.
Cokoli v lesku nebo vysokém lesku je taky otročina. I ty kamarádky, co si to chválily a říkaly, jak je to bezúdržbové, tak když jsem u nich byla, tak za mě je to totální humáč, ze všech úhlů viditelné otisky prstů a to nejsem leštící typ. Možná se to člověk naučí ignorovat, nevím. Já jsem malá a mám nízkou desku, vzadu grafosklo a super.
Dojezdy by měly být samozřejmostí.
Co se týká indukce, tak fajn je to tak na rychlý ohřev, pokud člověku záleží na způsobu vaření, je lepší plyn, i když to není tak čisté na údržbu. Ono to, že top kuchaři vaří na plynu má určité důvody, ale i na tu indukci si lze zvyknout.
Jo ještě jsem zapomněla, určitě ne takovou tu baterii s vytahovací hadicí, je to problém s hygienického hlediska, špatně se to udržuje.
Kuchyn chci delat letos, urcite na miru od truhlare. Chci co nejvic ulozneho prostoru, cast prostoru oddelit na uklidovou komoru, linka je fakt hodne velka navic pres roh, ten chci ted vyuzit. Potrebuju velke supliky, mj i na trideny odpad, potravinove skrine, horni skrinky az ke stropu, vyssi pracovni desku ( mam 180cm), zabudovanou troubu ve vysce. Mikrovlnku, lednici a mycku mam nove, ty necham. Zabudovane spotrebice jsme meli predtim, ale jak se po letech zacaly rozbijet a navic nam byly male, byl to trochu problem. Varnou desku mam ted el. sklokeramiku, plyn stopro nechci, nejspis indukci a vic plotynek, ctyri mi nestaci. Led pasek mame i ted a budu ho chtit dal. Barvu chci bilou v kombinaci s sedivou, hlavne se tesim az zmizi obklady ( jsou krasne, ale silene neprakticke ) a nahradim je mlecnym sklem.
Ten vysoký lesk jsou tři varianty materiálu. Samozřejmě se to projeví na ceně. My máme ten prostřední. Ten nejlevnější je, kde jsou ty prsty vidět. My s tím problém nemáme. Švédská hadra jedna mokrá, umyju teplou vodou. Suchou vyleštit. A je to. Pak je ta nejvyšší třída vysokého lesku. Takže při tomhle si musí člověk dát bacha, kterou variantu lesku vybírá.
Roky jsem varila na plynu. Na podzim jsme usadili novou desku indukcni a jsem nadsena. Dobre se mi vari a jeste lepe se po vareni umyva ![]()
Se spotrebici na plyn bych ted byla asi opatrna
https://fb. watch/j20Dn11J9S/
Za me urcite vysoký lesk, já mám světle bezovou, bila mi prisla až moc sterilní. Uchyty zapuštěné, nepatlas po tom porad prstama, a za me estetictejsi. Zabudovane spotřebiče. Rohovy carusel-otáčivé skříňky na hrnce, spousta místa. Schované koše. Tlumené dojezdy. Linka 91cm, ne min. Skříně až ke stropu a nahoru dat věci sezonní potřeby (vánoční, velikonoční, to co nepouzivas denne, leze ze tam blbě, ale toho uloznyho prostoru!). Nevim, jak velkou mas kuchyn, ale ostrůvek s varnou deskou a spoustou supliku z jedne strany, posezení ze strany druhé je super. Černé spotřebiče se čistí lip, než nerezové. Až na granitovy dřez, to je peklo. Ostruvkova digestor vypada dobře. Digestor silnou, ale ultra tichou. Panel zabudované myčky jsem tentokrat přiznala, abych vedela, kolik času zbývá, to jsem doteď neměla. Chtěla jsem ještě nad varnou desku udělat přívod vody s kohoutkem, vodu tak napoustis do hrnce přímo na sporaku, ale to u nas neslo. Geniální mi to přijde. Příště bych volila i zabudovaný kavovar. A nejhezčí kuchyně jsme navrhli od výrobců Dieter Knoll a Novel.
Tak hlavně si nech udělat takovou kuchyň, aby vyhovovala tvym potřebám.
Určitě je super linka na míru, barevně žádná divočina. Lesk teda musí být naprosté peklo na úklid. S náma doma vaří syn, takže se hodí mít dvě pracovní plochy, já třeba nemám ráda ty opěvované spodní velké šuplíky. Měli jsme to v jedné kuchyni a absolutně se mi v tom špatně udržoval pořádek. Zabralo to spoustu místa a na úložný prostor teda nic moc využití.
Co je pro mě fajn, je vysouvací drátěný program, kde mám uložený olej, vinný ocet, sirup a podobně. Vše má své místo a nikde to nepadá. Plus potravinová skříň.
Vestavěné spotřebiče jsou sice hezký, ale v momentě, kdy je potřebuješ vyměnit, tak těžko hledáš identický. Varná deska, indukce super, pokud počítáš i s tím, že na to potřebuješ nádobí, které bude fungovat.
Na varnou desku a troubu máme vypínač, aby se dalo vypnout. Jak byl syn malej, hodilo se to, že si to nemohl sám zapnout.
Hlavně se pri plánováno zamýšlí nad tím, jak jsi zvyklá vařit, co používáš, abys to měla po ruce a nelitala z jedné strany kuchyně na druhou…taky abys ty věci měla kam uložit, je dobré se zamyslet, zda vše co máš, používáš a potřebuješ.
Určitě led podsvícení linky…a kvalitní digestoř.
Za mě velká pracovní deska, dřez nemusí být moc velký, lesk bych nechtěla, je to pořád zahmatané. Pokud máš v kuchyni okno, tak bych si nepořizovala digestoř, je pak úplně k ničemu a krám navíc. A sklo za desku je lepší než dlaždičky. Krásně se čistí. My máme černé a je to paráda.