Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Platí původní smlouva za podmínek, které v ní byly ujednány. Nic nového se sepisovat prozatím nemusí.
Do doby vyřízení závěti platí vaše smlouva a vy musíte poukazovat nájem na sjednaný účet. Pak už je to na novém majiteli, nájem vám zvednout může, výši upravuje občanský zákoník
Smlouva je platná, do vyřízení dědictví doporučuji pravidelně platit vše v termínech a na původní účet.
Vypršením smlouvy vaše práva k bytu zaniknou, tzn. novou smlouvu budete vyjednávat po dědictví s novým zapsaným vlastníkem. Tím jak máte nájem koncipovaný na dobu určitou, tak není nijak povinován stávající smlouvou.
Děkuji, ano ten vnuk v telefonu říkal, ať vše platím jako dřív. S tím, že během března / dubna mají jít k notáři a že se mi poté hned ozve, jak bude něco nového.
Ptala jsem se ho také, zda mohu vidět pak písemný verdikt či nějaký papír z jednání. Řekl mi, že samozřejmě pošle s novou smlouvou oskenované, ale zabarvené vše, co se netýká bytu. Z důvodu ostatního majetku a ostatních rodinných příslušníků při jednání, že není sám. Má na toto právo?
Takže, pokud to chápu správně. Jakmile budou mít u notáře vše vyřešeno. Pošle mi novou smlouvu nejspíš s vyšším nájmem a nemohu s tím nic dělat?
Děkuji za vysvětlení
Ano, majitel bytu stanovuje výši nájmu, ta musí být v souladu s občanským zákoníkem. Takže nájem vám zvednout logicky může, proč by nemohl ![]()
@Anonymní píše:
Děkuji, ano ten vnuk v telefonu říkal, ať vše platím jako dřív. S tím, že během března / dubna mají jít k notáři a že se mi poté hned ozve, jak bude něco nového.
Ptala jsem se ho také, zda mohu vidět pak písemný verdikt či nějaký papír z jednání. Řekl mi, že samozřejmě pošle s novou smlouvou oskenované, ale zabarvené vše, co se netýká bytu. Z důvodu ostatního majetku a ostatních rodinných příslušníků při jednání, že není sám. Má na toto právo?Takže, pokud to chápu správně. Jakmile budou mít u notáře vše vyřešeno. Pošle mi novou smlouvu nejspíš s vyšším nájmem a nemohu s tím nic dělat?
Děkuji za vysvětlení
Zadny papír z jednání s notarem ti ani v nejmenším ukazovat nemusi, natož, ze by ti ho musel ukazovat kompletni. Staci, když se po vyrizeni dedictvi podivas na katastr.
A jinak pri rychlosti notaru budete oba radi, když to bude vyrizene na pripadne prodlouzeni smlouvy.
Prý ne, že to v katastru hned asi nebude. A tomu trochu věřím. Když jsme měli v rodině úmrtí, tak v katastru vše bylo nově zapsáno až cca půl roku od vyřízení.
Bylo mi řečeno, že původní vlastník tohoto bytu měl víc nemovitostí, tak je bere notář přednostně, aby nenabíhaly penále za nějaké nedoplatky.
(úmrtí prosinec) Takže nemám žádné právo k nahlédnutí? ![]()
@Anonymní píše:
Prý ne, že to v katastru hned asi nebude. A tomu trochu věřím. Když jsme měli v rodině úmrtí, tak v katastru vše bylo nově zapsáno až cca půl roku od vyřízení.Bylo mi řečeno, že původní vlastník tohoto bytu měl víc nemovitostí, tak je bere notář přednostně, aby nenabíhaly penále za nějaké nedoplatky.
(úmrtí prosinec) Takže nemám žádné právo k nahlédnutí?
Ne, žádné právo k nahlédnutí nemáš.
@Anonymní píše:
Prý ne, že to v katastru hned asi nebude. A tomu trochu věřím. Když jsme měli v rodině úmrtí, tak v katastru vše bylo nově zapsáno až cca půl roku od vyřízení.Bylo mi řečeno, že původní vlastník tohoto bytu měl víc nemovitostí, tak je bere notář přednostně, aby nenabíhaly penále za nějaké nedoplatky.
Právo k nahlédnutí do dědictví cizí rodiny? Ne, to opravdu nemáš…a já bych ti neposlala nic ani začerněné…
@Anonymní píše:
Ptala jsem se ho také, zda mohu vidět pak písemný verdikt či nějaký papír z jednání. Řekl mi, že samozřejmě pošle s novou smlouvou oskenované, ale zabarvené vše, co se netýká bytu. Z důvodu ostatního majetku a ostatních rodinných příslušníků při jednání, že není sám. Má na toto právo?Takže, pokud to chápu správně. Jakmile budou mít u notáře vše vyřešeno. Pošle mi novou smlouvu nejspíš s vyšším nájmem a nemohu s tím nic dělat?
Děkuji za vysvětlení
Do zápisu od notáře ti je prd, ten bych ti nedala ani smykem. Ty si ověříš na katastru, kdo je novým majitelem bytu. A ano, pokud se bude sepisovat nová smlouva poté, co vyprší platnost původní, může ti zvednout nájem o kolik chce. Kdyby ti zvedal nájem v době trvání smlouvy, tak maximum navýšení upravuje občanský zákoník.
@Anonymní píše:
Pro tebe není rozhodující dědické řízení, ale vklad na katastru.
@Anonymní píše:
Notář to na katastr posila hned po doreseni dědictví, pokud neni lempl…
A přednostně
no, podle toho co pises jeste u notáře ani nebyli a pokud je tam nekolik nemovitostí, tak to nebude nejspus na jednu navstevu.
Tak teď tomu nerozumím.
Pokud teoretický vše vyřeší třeba teď v březnu/ dubnu a bude mi chtít poslat novou komplet smlouvu na sebe o 1000kč víc hned od prvního, tak má právo?
Nemyslím to zle, ale pochopte. Zavolá mi trochu nějaký mladý ucho, že majitel zemřel. ( Ano, poslal mi parte) atd. a že mě bude informovat. Ještě se slovy, že mám nájem jako v Pardubicích, kde také pronajímá a že na Prahu se mu to nelíbí.
Ale pokud to nebude na katastru, jak si to ověřím ![]()
Musím přistoupit na novou smlouvu, když stávající je do 31.12? ![]()
Ne, mladej v telefonu zněl dost uvědoměle, když jsem řekla, že u nás to bylo na dlouho. Údajně notář veškeré podklady má a že jako rodina všichni se závětí souhlasí, tak jim notář slíbil, že pokud se všichni domluví, tak ten den to uzavře. A mně se hned ozve. ![]()
Ahoj,
jsme v nájmu již 3 roky, vždy po roce s prodloužením - dodatkem smlouvy. Zemřel majitel bytu a dle dědictví to bude přecházet údajně na vnuka (již se nám ozval). Stalo se Vám něco podobného?
Jde mi o to, že jsme tu v Praze měli pěkný nájem (2kk, 14tis. se vším, Hlubočepy) a obávám se, že nám cenu zvedne.
Mám v tomto případě na něco nárok? Smlouva byla do konce roku platná, ale úmrtím asi zaniká a bude muset být nová s aktuálním vlastníkem, že? Celá smlouva či jen dodatek?
Děkuji všem za informace, toto se mi stalo poprvé a vůbec nevím, zda na něco máme právo.
Hezký den