Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Maminky, malá mi moc nejí, skoro vůbec, ale co sní skoro vždy, jsou polévky
vařím pořád stejné dokola, moc jich neumím, hlavně vařím vývary, strouhanou, vločkovou…rajskou.
prosím o inspiraci a recepty díky moc!!!
ale nějáké ne moc složité, malá mě nic nenechá dělat, natož vařit ![]()
prosím hráškovou, koprovku ne! to nechce a pokud možno co nejméně mouky…
Já na másle orestuju zeleninku zasypu buď krupičkou nebo vločkama nebo červenou čočkou. doliju vodu přidám nakrájené dva brambory sůl pepř někdy česnek a trošku polévkových bylinek od Grešíka. občas to dělám na cibulce. obměňuju to… Mouku do polívek nepoužívám vůbec
zahušťuju vločkama nebo nastrouhaným bramborem a nebo teda tou krupičkou… i červená čočka hezky zahustí polévku. dám tam vše co zrovna mám..kluci to mají rádi… dochucuju jen solí a pepřem.
Brokolicova, dynova, kremova zeleninova…u vsech staci povarit do mekka, rozmixovat a pripadne zjemnit smetanou ![]()
Tak třeba květákový krém (květák, smetana, muškátový oříšek, provensálské koření, já teda zahušťuju ještě zákletkou z mouky), brokolicový krém obdobně jako květákovou. A jinak vývarové co dům dal, občas jsou jen se zeleninou a masem, ale třeba tam naházím různé luštěniny a zas je to trochu jiné, nebo úplně luštěninové polévky, dýňová polévka, mrkvová polévka…
Zasmaženou
Tam teda mouka přijde, ale zas né nijak moc. Uděláš si zásmažku (olej+mouka), až to zrůžoví tak do toho švihneš nastrouhanou mrkev a celer (gramážově cca stejně), česnek (to ale nevím jak pro dítě, zatím je jen na cestě
), osolíš, přikvedláš vejco. Miluju ji
A já si do toho prasácky nadrobím rohlík ještě ![]()
Brokolicovou (opět nevím jestli dítě může) nebo jakoukoliv zeleninovou. Opět začínám zásmažkou, ale tady jen trošičku, aby byl základ, do toho na kostičky zemáky, brokolici (nebo zeleninu), zalít vodou, pak buď jen dochutit solí nebo zeleninovým bujonem, a na talíř, nebo ponormým mixerem udělat pyré… To mám hrozně ráda, když dám fakt hodně zeleniny a brambor a je to pak takový hustý. K tomu si dávám krutonky, ale to je pro dítě blbost…
My si ujíždíme na téhle . Ale jak koukám, už ju vařím tak dlouho a od oka, že do ní dávám jen červenou čočku, brambory, zakysanou smetanu a sýr
Vývar nepoužívám, jen vodu a trochu soli. A česnek mi děti nechtějí.
Dneska jsem dělala zeleninovou s uzeným tofu a trochou pohanky- tofu ji osolí a udělá moc dobrou chuť.
@oblacek píše:
Já na másle orestuju zeleninku zasypu buď krupičkou nebo vločkama nebo červenou čočkou. doliju vodu přidám nakrájené dva brambory sůl pepř někdy česnek a trošku polévkových bylinek od Grešíka. občas to dělám na cibulce. obměňuju to… Mouku do polívek nepoužívám vůbeczahušťuju vločkama nebo nastrouhaným bramborem a nebo teda tou krupičkou… i červená čočka hezky zahustí polévku. dám tam vše co zrovna mám..kluci to mají rádi… dochucuju jen solí a pepřem.
Ale krupička je taky mouka, pokud se nepletu ![]()
Jinak super na zahuštění je rýžová krupice…
Náš Ondra má rád pórkovou polívku s bramborem například. Jinak hustou dělám květákovou, brokolicovou, pórkovou, čočkovou, bramboračku.
Děkuji moc, jen u některých mi chybí recepty, já je fakt jen tak od oka neumím, ha, ale jen podle receptů
![]()
ale ono je to asi vše nastejno že? máslo + zelenina a uvařit ![]()
A nevíte recept na dobrou gulášovou? to mě teď napadlo, jak si čtu vaše příspěvky ![]()
Polévky doma milujeme, zejména zeleninové krémy na x způsobů.
Buď konkrétní druh zeleniny, např. brokolice, uvařit do měkka s 1 bramborou nebo s cuketou, rozmixovat s mlékem nebo s lučinou nebo s jiným sýrem či smetanou, nebo prostě směs zeleniny, která je k dispozici.
Oblíbené kombinace:
dýňová - dýně, cibule, tymián
hrášková - hrášek, cuketa, máta
cuketová - cuketa, cibule, pórek, niva
mrkvová - mrkev, cibule, kokosové mléko nebo smetana a římský kmín červená řepa - červená řepa, brambora, tymián
Kluk má rád pórkovou - na másle orestovat pórek, zalít vodou a přidat sůl pepř a někdy bramboru. Pak rozmixovat a přidat vajíčko.
květákovo-mrkvová: na másle orestovat na drobno nakrájenou mrkev a květák, zalít vodou, sůl pepř. Někdy zahušťuju jíškou. Na talíři posypat vajíčkem.
Ahoj, máte recept na dýňovou - rychle, snadno a bez mléka/smetany? Díky ![]()