Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Ahoj holky, prosím vás, mám nějakou náladu zkusit si udělat domácí tatarskou omáčku - máte nějaké osvědčené finty jak na to? ![]()
Já jí dělám tak, že do domácí majonézy (klasická za studena - žloutek a olej) přidám na hodně drobnou nasekanou kyselou okurku a trochu na drobno pokrájené cibulky, osolím a opepřím podle chuti. Někdy přidám trochu dijonské hořčice, když to není pro děti.
Já zakysanou smetanu nebo jogurt, trochu majonézy, sůl pepř, cibulka, okurek, trochu hořčice.
@Milli a jaký máš poměr toho žloutku a oleje když děláš majolku? A dá se vyšlehat i v ruce nebo musím mít šlehač? ![]()
Majonéza se dělá tak, že ručně mícháš žloutek do pěny a pak opatrně po trochách přidáváš olej, z počátku málo, pak až postupně nabývá tak můžeš dát víc oleje. Jakmile ale přestřelíš, tak se ti zdrcne. Spravíš ji jen tím, žer rozěláš nové vejce, ušleháš a postupně přidáváš tu zdrclou majolku.
Poměr je odhad, prostě pokud ti vejce pojme olej, můžeš přidávat
@ewanka - mám sice šlehač, ale dělám jí zásadně v ruce. Množství oleje neodhadnu, přilévám ho postupně. Ale už se mi asi třikrát povedlo první žloutek zmařit, tak jsem ho dala do dalšího a bylo to dobrý.
Moje mamka dala vždycky větší žloutek a tak odhadem necelé 1dl oleje do mixéru a na jeden zátah to udělala. Já míchám v misce ruční metlou a olej postupně přikapávám, až je to tak hustý, že to ze šlehací metly nestéká. S kupovanou se to nedá rovnat
.
Pěkně to má na videu cuketka - http://www.cuketka.cz/?…
Dá se to dělat i z mlíka 1:2 ponorným mixerem. Dáš mlíko a čůrkem přidáváš olej dle poměru. Do zhoustnutí. Pak přidáš jak říkají holky cibuli, okurek, trochu hořčice, láku z okurek, sůl, pepř a já dávám trochu petrželky. Pak to nech chvilku uležet, ať se chutě propojí.
Já ji dělám, z majolky a kysané smetany. Trošku rozředím mlíkem. Pak nadrobno nakrájenou cibulku a nakládanou okurku. Nadrobno nakrájené kapary. Ochutit hořčicí, pepř, sůl. V létě občas dáváme i rajčata a papriku.
Ja koupim majonezu Helmans, pridam lzicku hortice Amora, trochu pepre a vegety, jemne nakrajenou cibulku ( nejlepe bilou ci cervenou ), jemne nastrouhane okurky, trosku cukru a trosku laku z okurek - smichat, nechat rozlezet a namina je hotova
Majonezu delam pomoci tycovyho mixeru.1 zloutek a 100ml oleje, posolim a vymixuju v uzke nadobe. chutna jak Helmans
Já zas jedno na tvrdo uvařené vajíčko, tak deci mléka ponorným mixerem rozšlehat a pak čurkem olej do zhoustnutí, pak jak píšou holky, okurka, cibule, troška hořčice, sůl…
Tak jsem to holky zkoušela - domácí majolka, sůl, pepř, okurky, cibulka, trošku hořčice a citronové šťávy - je výborná, mám jen problém s tím, že je žlutá - to e normální?
Jsem zvyklá na tu bílou z obchodu, tak nevím, jestli jsem něco neudělala špatně… ![]()
Majonéza, najemno cibulka a sterilovaná okurka, worchestrová omáčka, zředit mlíkem.