Výhody kojení

Napsat příspěvek
Velikost písma:
9023
26.11.19 13:57

Výhoda - je stále „po ruce“, kdykoli připravené, bez lahví, bez ohřevu vody, bez míchání, bez nákupu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69014
26.11.19 14:26
@Mmmanka píše:
To se jen tak nerika. Ale jo, je to zkratka dovednost a zadny uceny z nebe nespadl. ;) 8) Ale rozumim, ze zkusenosti mohou byt ruzne. ;) :kytka:

Tuhle jsem četla rozhovor s jednou laktační poradkyní, byla poradkyní dřív, než se jí narodily děti. Tak se ptali, co ji na kojení „naživo“ nejvíc překvapilo. Prý to, že než si prsa zvykla, i když dělala vše správně, jak to strašně bolelo :mrgreen: Že léta radila ženským, že když se to dělá správně, tak to bolet nemůže…
To mě pobavilo, a to píšu z pozice člověka, co ho to nebolelo nikdy ani u jednoho z dětí :-) Holt asi má někdo ta prsa citlivější…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5170
26.11.19 14:29
@ugluk píše:
Tuhle jsem četla rozhovor s jednou laktační poradkyní, byla poradkyní dřív, než se jí narodily děti. Tak se ptali, co ji na kojení „naživo“ nejvíc překvapilo. Prý to, že než si prsa zvykla, i když dělala vše správně, jak to strašně bolelo :mrgreen: Že léta radila ženským, že když se to dělá správně, tak to bolet nemůže…
To mě pobavilo, a to píšu z pozice člověka, co ho to nebolelo nikdy ani u jednoho z dětí :-) Holt asi má někdo ta prsa citlivější…

Jo, jako urcite si prsa musi zvyknout, ja to nerozporuju, vsak jsem psala, ze zkusenost muze byt jina, ale kojeni samo o sobe neboli a pokud ano, je nekde neco jinak nez by melo byt. ;) :mrgreen: :kytka: :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69014
26.11.19 14:35

Jinak kojím druhé dítě a kolikrát si říkám - co já bych bez toho kojení dělala? :lol: Neřeším žádné intervaly, dám dítěti najíst, kdykoliv potřebuje. Neřeším množství, vypije si přesně tolik, kolik potřebuje. Dokážu ho tím uklidnit, zvlášť v noci, když je mimčo neklidné, vezmu si ho k sobě, přitulíme se, párkrát si cucne a spí dál. Dudlík odmítá (první dítě ho bralo). Co se nemocnosti týče, první dítě až na jednu větší nemoc superzdravé, bude mu 8 a v podstatě chodíme jenom na dvouleté preventivky. A při té nemoci bylo mateřské mléko absolutně jediná věc, kterou žaludek udržel. Druhé už má v necelém roce za sebou antibiotika. Od prvního jsem mohla v klidu odejít a nechat ho tatínkovi s odstříkaným mlíkem, druhé mě odejít nenechá. Obě solidně jedí. Co se mě týče, můžu při kojení hodně jíst a přitom mám figuru jak nikdy, mám fakt pěkná prsa (po prvním kojení mi pěkná zůstala, po druhém uvidím). Nebolelo mě nikdy nic, žádné záněty ani ragády se nekonaly. Takže sice netuším, jak moc velký vliv to má na imunitu, alergie a tak vůbec, ale pro mě je to extra pohodlné a levné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69014
26.11.19 14:37

@Mmmanka no tak ji nebolelo kojení, bolela ji prsa, když z nich zrovna kojila, no :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5170
26.11.19 14:43
@ugluk píše:
@Mmmanka no tak ji nebolelo kojení, bolela ji prsa, když z nich zrovna kojila, no :)
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Ja kojila tri deti. U prvniho jsem fakt nevedela jak na to, bolelo to, jeste jsem mela jednu komplikaci, kterou jsem teda po boji vyresila (nechci zminovat :kytka: ). Hodne jsem cetla web kojeni.net a pry ze kojeni neboli. Tak jsem se kousla, zkusila to jinak a nakonec to vcelku vyslo dobre. U druheho jsem si rikala, jo, vim jak na to, a taky to bylo docela v pohode, u tretiho uz me fakt nic nebolelo, ale uz jsem na to mela gryf, byla tam ta zkusenost. Kdybych mela jen jedno dite, rikala bych, jak ty zacatky byly hrozne a ze to boli a kdesicosi, ale ono proste ne, clovek si musi umet najit zpusob, aby to nebolelo. Jasne citlivost prsou je dalsi vec, pro nekoho to prijemne uplne nebude, ale ze by to bolelo, to si fakt uplne nemyslim, ale vsak nemusime vsichni se vsema souhlasit, od toho je diskuze. :palec: :kytka: :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.11.19 14:57

Obě moje děti byly plně kojené a jadérka měly ve 3m vyvinuté prý ukázkově. Železo také v pohodě (u syna se dost sledovalo, protože jsem v těhu prodělala 5. nemoc, která způsobuje u miminka anemii).
Hlavní výhody - rychlost, jednoduchost, imunita (nemoci které mám já buď vůbec nechytí nebo jen ve velmi mírné formě), prso je i jako uklidňovací pomůcka - při řevu většinou pomůže dát cucnout. A maminky co kojí, většinou rychleji zhubnou.
Nevýhody - zátěž na imunitu maminky, jisté omezení v jídelníčku (i když podle nových studií to není tak žhavé - samozřejmě nemluvím o alkoholu apod., to samozřejmě nemůžem), větší závislost miminka na matce (lze částečně řešit odstříkáním, já to ale nikdy nedělala), v mém případě omezení sportovních aktivit a oblečení kvůli bolavým prsům.

• Citovat
  • Upravit
69014
26.11.19 14:57

@Mmmanka já bych viděla, že pravda bude někde mezi tvým „kojení nebolí“ a opačným názorem z téhle diskuze „kojení prostě na začátku bolí“. Prostě myslím, že i při správné technice někoho na začátku, než si ta prsa zvyknou, bolet můžou.
Ale nerada bych tu slovíčkařila, já s tebou v podstatě souhlasím a sama jsem kojení zastáncem :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101745
26.11.19 15:14
@ugluk píše:
@Mmmanka já bych viděla, že pravda bude někde mezi tvým „kojení nebolí“ a opačným názorem z téhle diskuze „kojení prostě na začátku bolí“. Prostě myslím, že i při správné technice někoho na začátku, než si ta prsa zvyknou, bolet můžou.
Ale nerada bych tu slovíčkařila, já s tebou v podstatě souhlasím a sama jsem kojení zastáncem :kytka:

Tak samozřejmě, že bolet můžou, ale zas bych netvrdila, že musí…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69014
26.11.19 15:16
@j.a.n.i1 píše:
Tak samozřejmě, že bolet můžou, ale zas bych netvrdila, že musí…

No to určitě ne, mě nebolela nikdy :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1129
26.11.19 15:19

Je to individuální, na nějaké kojení při správné technice nebolí a mléko obsahuje vše, co kojenec potřebuje nevěřím. Každá žena, každé dítě je jiné. Jiné predispozice, zdraví, podmínky. Někdy je to nejlepší pro dítě MM a někdy UM. Bohaté zkušenosti z okolí, ani x laktačních poradkyň někdy nepomůže. A ty osvícené už to ví, že v tom hraje roli spousta proměnných. Bezproblémové kojení je super, když dítě prospívá a všichni jsou happy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6650
26.11.19 15:22

@ugluk To se máte, já během čtyř měsíců kojení kdy jsem si hlídala jídelníček přibrala 3× tolik jako za 9 měsíců těhotenství kdy jsem žrala jako protržená, stejně jsem to měla i při antikoncepci na někoho ty hormony působí jinak. Kamarádka která kojila dlouho taky s váhou hodně bojovala a to je normálně extra štíhlá aniž by se musela snažit a jí kojení šlo a bylo i příjemné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1055
26.11.19 15:52
@Anonymní píše:
Mam dě děti a první byl na UM a druhá do roka plně kojené. Co jsem s prvním nemusela řešit-žloutenku z kojení, do teď v 16m mi nejí skoro nic, takže jsem leda z kojení přešla na UM. Při každé změně řešíme zácpu, dnes jsem 2 hodiny držela plačící malou než se povedlo a to vím už co a jak…podle mě to dlouhodobé kojení aspoň u nás způsobilo pozdější problémy s trávením. Nesní víc jak 200g skleničku nebo 210ml mléka, moje máma tvrdí, že nemá roztažený žaludek kvůli častému kojení. Závislost-staršího hlídala už ve 4m babička a v roce u ní přespával, s mladší se můžu hnout z baráku na hodinu jedině když hlídá tatínek.

To mi prijde jako hloupost, ze by z kojeni byla v pozdejsi dobe travici potize…a s tim jidlem je to u kazdeho ditete jinka, jedno ji vic, jedno min, nektere jidlo bojkotuje…žádné dite hlady jeste dobrovolne neumrelo…kolik tekutin dcera vypije pres den, ji ovoce, zeleninu???Pokud ano tak bych resila s doktorem, jesttli neni treba nekde problem ve střevě…pokud trpi na zacpy může to byt i duvod toho, proc nechce jist

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26747
26.11.19 16:00
@Heivka píše:
@warita Tak to zkuste, já měla u prvního s kojením velké problémy, když se narodila dcerka zkusila jsem kojení, problémy nastaly téměř okamžitě tak jsem požádala o UM a zastavení laktace. Kdyby se neobjevily černé myšlenky kojila bych. Je pravda že mým dětem sedlo první UM co jsem jim dala (Nutrilon Profutura). Jinak já lahvičky nevyvařovala, jenom po rýmě, a děti to bez problému přežily.

Hele tak to mléko je celkem semeniste, takže když ti na nočním stolku leží x hodin nedopita láhev a pak to člověk smrdla nějakým eko přípravkem, tak mi to přišlo divný a dvakrát denně to do mikrovlnky strčila spolu s dudlíkem třeba. Já zas dávala nepřevarenou kartonovou kojeneckou vodu. Postupně jsem točila i z kohoutku studenou a postupně i přestala sterilizovat denně, teď ještě přejít na ten JAR.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69014
26.11.19 16:09

@Heivka jo, taky znám takový případy, s každým ty hormony můžou zacloumat jinak. Tohle bude dost daný i geneticky, asi jako přibírání v těhotenství - někdo žere jak protrženej a nenabere nic, někdo nabere čtvrt metráku, i když problije půl těhotenství :?
Já vůbec u sebe tvrdím, že mám sakra problém s otěhotněním a donošením (za 13 let snahy 4 těhotenství a 2 děti z toho), ale když už mi to konečně klapne, tak rodím a kojím bez větších problémů. Aniž bych na tom měla nějakou zásadní zásluhu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí