Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@warita Tak zrovna Rajec, kojenecká voda úplně propadla v testu na přítomnost dusitanů, takže ta normální na tom nebude o moc lépe. Jinak pokud láhev omyjeme jen horkou vodou (ne vařící) tak v podstatě jenom umožníte rychlejší množení bakterií, takže pokud se nechystáte okamžitě vyvařovat tak je nutné působení teploty nad 60°C déle než 5 minut, nebo 80°C po dobu minimálně 3 minut jinak si z lahví a dudluků uděláte kultivační Petriho misky. Nebo je potřeba po omytí opláchnout studenou vodou, ideálně pod 15°C tím se zarazí růst bakteriálních kolonií.
@Heivka píše:
@warita Tak zrovna Rajec, kojenecká voda úplně propadla v testu na přítomnost dusitanů, takže ta normální na tom nebude o moc lépe. Jinak pokud láhev omyjeme jen horkou vodou (ne vařící) tak v podstatě jenom umožníte rychlejší množení bakterií, takže pokud se nechystáte okamžitě vyvařovat tak je nutné působení teploty nad 60°C déle než 5 minut, nebo 80°C po dobu minimálně 3 minut jinak si z lahví a dudluků uděláte kultivační Petriho misky. Nebo je potřeba po omytí opláchnout studenou vodou, ideálně pod 15°C tím se zarazí růst bakteriálních kolonií.
no presne proto ty flasky sterilizuju.
To vyplachnuti horkou vodou je, protoze horka voda lepe rozpousti tuky, takze lahev je rozhodne cistejsi po vyplachnuti horkou vodou, nez studenou. Navic, lahev vychladne behem nekolika minut, za tu dobu se nemaji bakterie sanci nejak extra namnozit. Nicmemene, sterilni ty lahve po vyplachnuti nejsou, to je mi jasne. Takze kdyz uz cistim, drhnu je fakt solidne a sterilizuju dukladne.
Jinak ano, rajec kojenecka propadla v testech. My ale stejne kojeneckou nikdy nepouzivali. Ale asi budeme ted u druhatka. Jakou znacku doporucujes?
@warita Já v šestinedělí u druhého dítěte používala kojeneckou z Lidlu, privátní značka, pak už zase kohoutkovou, ale my tu máme vodu s výbornými parametry. Jen jsem prevařovala (do půl roku) aby se odpařil chlór.