Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahoj,
chtěla bych se zeptat na vaše zkušenosti s operací výhřezu ploténky. Je mi 39 let a momentálně už jsem ve fázi, kdy mi nezabírají obstřiky ani PRT a nepomohla ani týdenní hospitalizace.
Mám výhřez ploténky v oblasti S1 (cca 8 mm), řeším dlouhodobě bolesti zad a nohy a po krátkém zlepšení se mi stav zase zhoršuje. Začínám mít problém s tím, že přestávám cítit prsty na noze, což mě dost znepokojuje.
Chtěla bych se zeptat:
Budu moc vděčná za jakékoliv zkušenosti.
Děkuji 🌸
Jsem 7.let po operaci, měla jsem výhřez 24mm, což je dost, levá noha ochrnula, okamžitá operace. Predtim jsem půl roku byla doma v bolestech, léky, rehabky, opich pod CT, který mi to zhoršil. Tyden v nemocnici a další půl roku doma. Zrovna dnes jdu k Dr., protože mi začala zlobit levá noha, hnula jsem si z ploténkami a je to 🥺.
Já měla výhřez někde v bederní oblasti, bez bolesti jsem mohla jen ležet, jinak jsem doslova lezla po 4. Stát jsem nemohla, minimalne jednou rukou se musela držet, zohlá jak smutečni vrba. Operace byla jasná volba. Ale taky jsem se toho bála. Dělali to endoskopicky (prostě nejmenším možným řezem) a ještě ten samý večer mě postavili na nohy. Já čuměla jak puk, nic mě nebolelo, mohla jsem stát rovně. Samozřejmě výsledek u každého může být jiný. Ale mě doslova zachránili život. V nemocnici jsem byla asi 6 dnů. Pak samozřejmě následovala domácí rekonvalescence (ale v pohodě, jen jsem víc ležela, odpočívala, cvičila co mě naučili v nemocnici, víc se hlídala, abych nedělala rotace, nezvedala nic těžkého apod. Ale vlastně jsem fungovala úplně v pohodě, toho jsem se taky před operací bála jaké to bude). A od té doby chodím co půl roku na rehabilitace. Ale jen tak preventivně. Nic mě nebolí a funguju.
s návratem do práce ti neporadím, to asi záleží co děláš. Já v té době byla s dětmi na rodicaku. Naštěstí manžel dělá na HO, tak mi byl k ruce a pomohly i babicky.
Jo a po operaci máš nárok na lázně, ale ty já nevyuzila kvůli malým dětem
@Anonymní píše: VíceMohu se jen zeptat, kde jste byla operována?