Vyjmenovaná slova

43035
8.1.18 12:16

Vyjmenovaná slova

Než se ztrapním před učitelkou.
Kluk (2 třída) se mě občas ptá na vyjmenovaná slova a já mu je moc nechci přeříkávat, protože vím, že dnes jsou trochu jiná, než byla za nás. Nechci ho učit tu „básničku“ blbě.
Dotaz zní - je dneska ta říkačka vyjmenovaných slov na všech školách stejně, nějaká oficiální verze pro všechny ZŠ a kde ji najdu?
Nebo to má každá učitelka jinak a musím se obrátit na tu naší?
 Díky.

EDIT: už mám dostatek odpovědí, díky!

Příspěvek upraven 08.01.18 v 12:44

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
6759
8.1.18 12:23

Hledala bych v synově učebnici, tam by nějaký přehled vyjmenovaných slov měli mít.
Jinak dle Ústavu pro jazyk český jsou to tato:

http://prirucka.ujc.cas.cz/?…

Příspěvek upraven 08.01.18 v 12:25

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16694
8.1.18 12:23

@Pudloslava Vím, že v „áčku“ mají těch vyjmenovaných slov víc, než moje dítě v „béčku“. Kamarádka byla překvapená. Takže to bude asi škola od školy. Mě také překvapil po B na konci ZBYTEK. Za nás tam žádný zbytek nebyl :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43035
8.1.18 12:26
@Kakika píše:
@Pudloslava Vím, že v „áčku“ mají těch vyjmenovaných slov víc, než moje dítě v „béčku“. Kamarádka byla překvapená. Takže to bude asi škola od školy. Mě také překvapil po B na konci ZBYTEK. Za nás tam žádný zbytek nebyl :lol:

No tak to je jasne, musim na ucitelku. Dik.

edit: on „zbytek“ není od „být“?

Příspěvek upraven 08.01.18 v 12:27

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43035
8.1.18 12:26
@IvaB píše:
Hledala bych v synově učebnici, tam by nějaký přehled vyjmenovaných slov měli mít.
Jinak dle Ústavu pro jazyk český jsou to tato:

http://prirucka.ujc.cas.cz/?…

Příspěvek upraven 08.01.18 v 12:25

oni to ve druhé ještě neberou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2550
8.1.18 12:28

Každá řada učebnic to má jinak. A navíc - učitelka si může jet „svoji“ vyzkoušenou řadu. Já jsem ve 3. třídě taky měla delší řadu, než jsme měli v učebnici, protože jsem zašla za kolegyní z 2. stupně a rovnou jsem je učila to, co po nich budou chtít.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65405
8.1.18 12:29

@Pudloslava naše se učí taková, co si pamatuji ještě já
Jedině sehnat učebnici 3.třídy, ze které se učí na vaší škole. Nebo nějakého kamaráda tretaka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2008
8.1.18 12:29

Vyjmenovana slova jsou ve 3.tride. V kazde ucebnici/dle ucitelky je ta basnicka trosku jina

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9491
8.1.18 12:30

@Kakika Fakt? Dcera je ve třetí třídě a mají úplně stejná vyjmenovaná slova jako my před 35 lety. A zbytek tam tedy není, končí to Přibyslaví.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6865
8.1.18 12:33

Dcera brala ve druhé třídě, a bohužel jiná než jsem brala já, takže bylo při učené veselo :D, aby jsme se snadněji naučily a hlavně dobře poprosila jsem třídní o výtisk jejich vyjmenovaných slov a bylo :). Dala mi k tomu i ty básničky, každá může mít jiná. Takže nejlíp zjistit přímo u učitelky která je má na čj :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43035
8.1.18 12:44

Díky všem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5063
8.1.18 16:40

Před více jak 20 lety jsme se učili se zbytkem :-) být, bydlit, obyvatel, byt, příbytek, nábytek, dobytek, zbytek, obyčej, bystrý, bylina, kobyla, býk, Přibyslav :lol: Jak je to teď nevím

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí