Vymena obcanky

2073
19.1.10 20:56

Vymena obcanky

Holky mam dotaz,
rada bych si nechala do obcanky zapsat deti - je mi jasne, ze ji tedy budu muset zmenit.
Ted me ale kamaradka vystrasila, ze by to nedelala, ze novou obcanku budu muset vsude (kde ji mam uvedenou) prehlasit a do toho se mi moc nechce. Jednak nemam rada behani po uradech a bankach a jednak ani nevim, kde vsude ji mam nahlasenou.
Tak jak to tedy je musim to nekde hlasit nebo ne.
Diky moc

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
13415
19.1.10 21:00

To nevim, dělám na poště a máme poštovní spořitelnu, lidi nám to chodí hlásit, ale mi nic takovýho nechceme. Výběry jdou přes rč a číslo OP je jen pro to, kdyby náhodou někdy tvrdili, že nevybírali, tak pro kontrolu do budoucna. Myslim, že to tak bude všude. Vždyť přeci když ti končí platnost, tak to taky nikde nehlásíš a po sňatku hlásíš jen jméno, ne změnu čísla OP. Myslim, že si jí v klidu vyměnit můžeš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
415
19.1.10 21:00

co vím, tak číslo OP nikde nehlásíš. Hlásí se vždy změny v OP - bydliště, příjmení, stav. Nenapadá mě jedinej úřad, kde bys musela hlásit číslo OP, resp. že máš zapsané v OP děti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8297
19.1.10 21:01

Nepamatuju se, ze by nekdy delali problemy, kdyz jsem prisla s novou obcankou az ve chvili, kdy jsem tam sla kvuli necemu, co jsem potrebovala (banka, knihovna…)

Treba ted jsem si vyzvedavala novou platebni kartu a jen chlapek rekl, ze tam mam jinou obcanku, napsal do systemu cislo a platnost a bylo.

Ted jsem obcanku menila hodne a nikomu to nevadilo, jen v pripade ztraty je lepsi OP prehlasit v bance, na zaklade OP se meni podpisovy vzor a nekdo ti muze vybrakovat ucet, pokud je urednik laxni a nepodiva se do registru OP kradenych/ztracenych.

Ale to neni tvuj pripad, tak si myslim, ze klidne muzes zmenit OP, ja se taky chystam nechat si zapsat Matyska a to jsem ted posledni 3roky mela snad 3 OP :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6093
19.1.10 21:02

Verveve, nevím, kde všude máš stávající občanku nahlášenou, ale já si ji nedávno taky měnila a když jsem po nějaké době šla do banky, tak jsem jim prostě jen řekla, že mám novou, podepsala jsem papír a celá akce trvala jen pár minut.
Rozhodně jsem neběhala po úřadech, prostě až jsem měla cestu kolem :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
781
19.1.10 21:03

Jak píší holky, hlásí se změny jména, bydliště a tak, ale číslo OP nikde nehlásíš. Kdyby ti skončila platnost OP, taky bys neobíhala všechny úřady, ne? :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30308
19.1.10 21:07

Měnila jsem občanku před dvěma měsíci kvůli adrese a všude jsem jen hlásila změnu bydliště, ne změnu čísla OP. Takže tohoto bych se nebála, oni si to změní až tam budeš potřebovat něco jiného.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2073
19.1.10 21:13

Holky,
tak diky - ja jsme si to take myslela (tedy priznam se, ze kdyz jsem drive menila obcanku - svatba, zmena bydliste) tak me to nikdy ani nenapadlo to nekde hlasit. No az tedj sme kamaradce rikala, ze si tam chci nechat napsat kluky a ona mi rika, ze by to nedelala, ze se ji nechce pak nekde behat po bankach apod. Tak me to zarazilo - tak jsem se radsi zeptala :-)
Takze takto je to super - takze si tam kluky napsat necham :-)
Jeste jednou moc diky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1280
19.1.10 21:26

Já si nechala Honzíka zapsat do občánky + nahlásit nové bydliště a nikde jsem nic nemusela vyběhávat,a to bylo před měsícem,takže to je podle mě nesmysl :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2060
19.1.10 21:30

Taky jsem si nechavala Noriska zapsat, pridala jsem rovnou i manzela a nikde jsem nic hlasit nemusela. Kdyz clovek ztrati obcanku a necha si delat novou, tak taky nebeha po vsech uradech a nenahlasuje novou.
Urcite si deti nech zapsat :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
19.1.10 22:28

A nevíte, jestli už jsou nějaké ty nové, lepší, co měly být od letošního roku? Já na ni čekám, pak si tam taky nechám zapsat dítě :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7277
19.1.10 23:04

Já si za poslední roky měnila občanku několikrát, nové bydliště, nové jméno, děti a nikdy jsem nikde nic nehlásila. Takže si myslím, že je to v pohodě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
598
19.1.10 23:33

Změna se hlásí pouze pokud se mění trvalé bydliště, to se pak musí hlásit na Pojištovnu, sociálku(když pobíráte MD nebo RD) zaměstnavateli a jinde jim to je celkem jedno, jenom nezapomenout nahlásit změnu korespondenční adresy..... :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
JaSe
20.1.10 22:53

Ahoj,
já jsem v poslední době měnila občanku dvakrát a když si na to vzpomenu, tak jinou občanku hlásím v bance a ve stavební spořitelně.
Zakladatelko, jestli nemáš děti ani v pasu, tak si uvědom, že s nimi nevycestuješ sama do zahraničí, kdyby bylo potřeba. Někde stačí občanka (EU), jinam je potřeba pas, ale děti to chce mít zapsané alespoň v tom pasu.
 Jana

• Citovat
  • Upravit
1211
14.3.14 09:54

POTŘEBUJI VEDET KDE MI VYMĚNÍ OBČANKU,14.4,mi bude končit platnost, a ted nevím zda mám jít na matriku v místě bydliště…nebo do města na úřad(tam asi i vyfotí),ted fakt nevím jak se to dělá :oops: prosím poradte…pěkný den…a díky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová