Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj,
budu se snažit stručně. Asi před rokem jsem ve spotech na ČT 1 viděla řidiče, který pronásledoval jiného řidiče, který ho „naštval“, vytáhl ho z auta a vyřizoval si účty „osobně“.
Pak jsem to asi dvakrát viděla u nás ve městě - namíchnutý řidič opouští vozidlo (například na červené na semaforech) a jde o auto dál vynadat řidiči.
Teď se to stalo nám. Stručně popíšu tu situaci - k bezprostřednímu ohrožení nedošlo. Problém byl, že přes haldy sněhu a skoro v půlce vozovky zaparkovaná auta jsme prostě špatně viděli doprava (respektive neviděli)- a když už jsme byli v silnici, rychlejší bylo „projet“ (dodatečně připisuju: aby to bylo jasný: zleva nejelo nic, tak jsme najeli do tohoto pruhu abychom viděli doprava - a ještě jsme to mohli „stihnout“ -žádný dramatický brzdy … vim že to zní blbě ale nebezpečná ta situace prostě NEBYLA, a to já jsem posera!!!)- to auto co jelo zprava nemuselo výrazněji přibrzdit. Jenže v tu chvíli to prostě jinak NEŠLO - musela bych snad vystoupit a mávat na manžela, jestli něco jede nebo ne, a on by mě snad musel nabrat někde o kus dál… Snad jste pochopili co se snažim popsat. To auto prostě mělo přednost - a my jsme jakoby „projeli“. Samozřejmě troubilo, ale hamtnout na brzdu nemuselo. NEBRZDILO.
NO a to auto tedy projelo, my jsme jeli normálně dál.
Ovšem: on si nás někde vychytal (to nechápu jak nás „vyhmátl“) - buď nás nějak předjel nebo nevim. Prostě najednou před námi (byla tma, upozorňuju) prudce zabrzdilo auto (byla tam plná čára!), tak jsme taky zastavili, on vylítl ven - manžel stačil zamknout dveře. Chlapík se samozřejmě automaticky snažil ty dveře otevřít, rumploval s nimi, vykřikoval „buď rád žes to zamkl“, do toho jeho žena ječela jak jsme je mohli zabít… A že on je řidič kamionu (ale teď jel v osobáku), a že my ho nebudem učit o pravidlech. A že jak má manžel štěstí že to zavřel (manžel byl proti němu jak golem, tenhle chlap měl snad 50 kilo i s postelí).
Já se mu dokola omlouvala že to NEBYLO schválně, že jsme nechtěli porušit pravidla a nedat přednost - on na mě ječel ať držím hubu - jenže v tu chvíli ve mně tak nějak budil soucit… Prostě takovej ubožák! Tak jsem se dokola neúnavně omlouvala, že prostě to nebylo schválně nebylo schválně nebylo schválně…
Že jsme si toho vědomi…
On postupně vychládal, nakonec teda dospěl tak daleko, že se ještě omluvil nám (????), zvedl dlaně a rozklepaným hlasem řekl „nezlobte se“ a zase zalezl a odjel.
Dneska to říkám svojí ségře - a ta mi řekla, že minule vycouvávala u pošty (ségra je výborná řidička!) a že tam buď někomu vjela nebo co.. Nic se ale nestalo, a on že za ní jel až dokud nezaparkovala, a tam na ni ječel.
JE TOHLE PROBOHA NORMÁLNÍ?????? Jsou ty lidi snad posedlí???
Příspěvek upraven 18.01.10 v 22:48
Nejsou posedlí, jen prostě alergický na ty, kteří je ohrožují, nedodržjí pravidla a tak. A teď jste si to za ně odnesli vy.
Za všechny ty situace, kdy mě někdo omezil, ohrozil, nesprávně předjel nebo nedal přednost a já měla plný ruce práce to zvládnout, zatímco to druhý auto v klidu odjelo, já jim ROZUMIM. A možná bych to udělala stejně.
Janine 24 - udělala bys to stejně?
Já ne. My jsme byli ohrožení stejně jako oni - neviděli jsme do silnice - a půjdu snad na městský úřad nadávat, že do té silnice není vidět - půjdu jim vyhrožovat že jim rozbiju hubu?
Mně po městě tolikrát auto nedalo přednost, když jsem jela rovně a ono odbočovalo doleva.
JE NORMÁLNÍ PRONÁSLEDOVAT HO A JÍT MU „ROZBÍT HUBU“???
Podle mě ne.
V těch spotech od čt 1 to odsuzovali.
Kdo to udělá, není o nic lepší než oni.
To jsou blázni!!!! Jinak nemám slov…Hlavně že manžel zareagoval duchapřítomně a stihnul zamnknout, jinak by vás takovej blázen snad i zmlátil.
No ja nevim Janine, jestli jsem alergicka na nekoho, kdo me ohrozil, tak si v aute zanadavam co je to za „blba“ s prominutim nebo i hur
a jedu dal a ne ze si dotycneho nekde vyhmatnu a zacnu ho pacit z auta
![]()
Lidi jsou bohuzel cim dal tim horsi a agresivnejsi, pred mym porodem v breznu prechazime silnici, manzel sel trosku za mnou, ridic, co vjizdi na prechod (se zelenou!! pro chodce) ho malem srazil, tak manzel samo rekl: „klidne me prejed ty blbecku“
Chlap zastavil jak kaskader na chodniku, vyletel z auta, zacal na nas rvat, co si to dovolujeme a ze da manzelovi do huby
neverila jsem…
S malym v kocarku jdu pres prechod, jsem v polovine, skoro na konci!! a chlap to pred nama zapichne tak tesne, ze mi oliz kolecko
(pred nim kolona, takze mu nic neujelo…). Taky rikam „prejed nas blbecku“ a delam rukou rozmachly gesto
on to bohuzel slysel, normalne vylezl z auta a rikal neco ve smyslu „co si to dovolujes ty p..o“ ![]()
Tak je treba takovejhle slov nebo i hur vylejzat z auta????
Nektery lidi fakt nechapu......
![]()
Příspěvek upraven 18.01.10 v 21:41
Ono to třeba pro vás vypadalo, že nemusel vůbec brzdit, ale taky se mohl šeredně leknout a to je kolikrát horší. Já se někdy taky děsně vyděsim a to je od katastrofy ještě dost daleko (když je blízko, tak se nějak lekat už nestíhám). Možná má pán slabý nervy a takhle to dopadlo… na druhou stranu můžete být rádi, že to nebyl nějakej magor, co by vám rozbil pěstí okýnko. Já viděla taky něco podobnýho, tam teda pán bohužel okýnko stáhnul a pěstí fakt dostal (jak moc se trefil nevím), pak mu tam ještě vkopával nohu, ale to neodhadnul, bylo to na něj dost vysoko ![]()
Veruš1 - asi by se o to pokusil.
Protože automaticky letěl k nám a začal nám otvírat dveře.
Paradox byl, že jsem se ho ani nemohla bát, protože byl asi o hlavu menší než já a o dvě hlavy menší než manžel (a ode mě ho dělilo asi 20 kilo a od manžela asi 50).
Důležitě nás šel poučit o pravidlech, ale zastavil UPROSTŘED SILNICE NA PLNÉ ČÁŘE. VŠECHNA auta, která jela okolo, nás musela na nepřehledném úseku (PŘED ZATÁČKOU) objíždět.
Mě se také stala podobně nepříjemná věc.Jela jsem za tmy,za mnou se nelepilo auto,chtělo mě předjet,byla tam dvojitá plná čára a řidič dal dálková světla.Skoro 3 km jsem jela s nepříjemným svetlem ve zpětným zrcátku,svítilo mě to do očí,špatně se jelo-jela jsem 90 km/hod.,ne pomalu,že bych někoho štvala.A když mě auto předjelo,tak jsem mu pustila také dálkový světla-aby viděl jaké to je,když mě to dělal doposud.Najednou auto špláplo prudce na brzdu a začalo na mě hrozně rychle couvat.nejspíš s úmyslem nacouvat do mě a já bych to odnesla jako že jsme to neubrzdila
Těžko by někdo uvěřil tomu,že auto přede mnou couvalo rychle do kopce,že?Ale vypadalo by to,že jsem to já neubrzdila z kopce. Tak jsem začala couvat také…bylo to šílený.nedalo se předjet.Potom se řidič opět rozjel,jela jsem také…zase prudce šlápnul na brzdu a začal opět na mě couvat.To už jsem se celá klepala.Potom jsem strachy zajela k benzínce,on zastavil kousek ode mě a čekal,až vysednu.Hypnotizoval mě pohledem.Moc jsem se bála,nikde nikdo,nevěděla jsem zda obsluha uvnitř vnímá,pokud by mě napadnul,zda by zakročila.On stále hypnotizoval,vypadal jak pod vlivem drog,hrozně divný a nepříjemný pocit.Nakonec jsem se rychle rozjela a podařilo se mě dojet těch pár km domů-to už jsem brečka a klepala jsem se,protože jsem se bála,že mě někde dohoní a mezi vesnicemi něco udělá.Nevím,kde jsem ho v té rychlosti ztratila.Ale už nikdy bych nechtěla nic podobného zažít.
No nejsou posedli ale v tu chvili si dotycny mysli jak MOC jste ho vy ohrozili a jedna tak v sebeobrane.
Me se tohle stalo dvakrat,vzdy jsem vezla dite a musela slapnout na brzdu.Jednou se proste vietnamec rozhodl ze vyjede od kraje kde parkoval a pres dva jizdni pruhy se zaradil do toho kam chtel a vubec ho nezajimalo ze hned v tom prvnim jedu ja.
Muzu rict ze kdybych nemela v aute dcerku a jak jsme oba stali vedle sebe na krizovatce tak bych z auta vyletela,vytahla ho a asi mu v tu chvili jednu natahla.A on jen klepal na celo jako proc se rozciluji.
Podruhe jel jakysi debil za mnou v pravem,pak prejel do leveho a pak kdyz uz ja jsem minula odbocku on se rozhodl odbocit a proste mi malem vrazil do auta.
Je ale pravda ze ridici jsou stale vice agresivnejsi a nema smysl se s nekym hadat protoze by to mohlo dopadnout jako v Americe kde ten jeden toho druheho proste zastreli.
Příspěvek upraven 18.01.10 v 21:47
Martysek -
jo, to jsem si taky řikala, když jsem to okýnko stáhla, že by mi moh dát pěstí… tak jsem ho zase vytáhla jen na škvíru…
Jo - chápu že se lekl, že měl možná strach - na druhou stranu… byl to řidič kamionu a kamion brzdí na šíleně dlouhou vzdálenost, možná mu to v tu chvíli nějak přeplo na kamion… nevim. těžko říct.
ale nakonec se omluvil, hlavně jsem věděla že se ten tvor musí uklidnit jinak by následovalo to co psala martysek.
Normální to neni, protože řešit něco násilím opravdu normální neni. To třeba odsuzuju já a ač se mi kolikrát stalo, že mě někdo na silnici ohrozil, tak jsem si tak maximálně zanadávala pro sebe v autě.
Ale je fakt, že jsme jednou jeli s manželem a nějaká „princezna“ nám vlítla do silnice, nikde žádný přechod, ještě zatáčka a ona si pak šla jak primadona a tou prd..í nepohla. To jsem se teda držela, abych nevystoupila a neřekla jí, ať pohne p…
Víš co, já právě jsem víc než vytočená právě z těch lidí, který si vůbec neuvědomí, že mě ohrozili, že kdybych to nestačila ubrzdit, tak mohl být problém a v klidu jedou dál. Tam si myslím, že nestačí jen zanadávat a jet v klidu taky, protože oni pak příště můžou takhle ohrozit někoho míň zkušenýho nebo pozornýho a bude karambol.
Dám příklad - jedna paní nás takhle s 2 dětma vzadu, co vezla, úplně v klidu vytlačila ze silnice, protože přejela do našeho pruhu, neviděla nás a my, abychom do ní nevrazili, tak jsme jí uhnuli mimo silnici. Ona jela v klidu dál a vůbec to neřešila. Tj. příště to udělá znova a buď způsobí karambol a ohrozí plechy nebo svoje a možná i cizí děti nebo jí zkusím upozornit, aby na to dala příště pozor. A fakt mě mrzí, že jsme zůstali viset v tom příkopu, protože takovouhle řidičku podle mýho stojí za to upozornit.
Možná ta tvoje situace byla z druhý strany taky jinačí než to přišlo tobě, takže si to někdo chtěl vyjasnit. Nevím.
Zlatuško - tak já to za normální teda nepovažuju. Řídím taky dlouho a hodně, a právě proto si poslední dobou docela často uvědomuju, že vlastně nikdy člověk neví, co toho druhýho nutilo jednat tak či onak. Sice si zanadávám, ale pak si řeknu, že hlavní je, že to dopadlo dobře a snažím se toho druhého zas až tak nesoudit. A taky dobře rozeznám tzv. „náhodné ukouznutí“ a vyloženě naschvál. To se bohužel taky děje, že někdo frajeří a prostě jede a myslí si, že všichni padnou na pr…l.
Ale takový to vybouchnutí a návaly hněvu a dokonce i fyzické ohrožování rozhodně neschvaluju a myslím si, že ti lidé reagují nepřiměřeně a měli by se nad sebou zamyslet. Ne-li vyhledat někde pomoc.
Ježiš lasičko to co popisuješ je otřesný.
Kam se hrabu!!! O.K. - toho pána co popisuju já jsme my vytočili něčím úplně jiným.
Ale to co popisuje Lasička je ukázkový. Nejedeš dost rychle? Podám si tě.
Takovouhle nějakou situaci popisovali v tom spotu.
Můj názor je, že z toho auta vylítne agresivní řidič. Takový, který se cítí neohroženě. A jet za někým a pronásledovat ho - kvůli hovadině jako že tak to už je asi na léčebnu.
Pan byl asi trochu cholerik, ne…
Jinak trosinku chapu, ja bych vysilovala, kdyby nas nekdo ohrozil, kdyz jedeme s Matesem, to bych nadavala.Ale manzel jezdi tak, ze i kdyz je nekde pravidlo prave ruky, nebo jedem po hlavni, tak vzdycky kouka, co jede z vedlejsi. Zijeme v miste, kde se opravdu hodne musi rozhodovat o prednosti podle prave ruky a bohuzel se toto pravidlo asi v autoskolach nevyucuje, protoze lidi jedou stylem, tahle silnice je vetsi, tudiz hlavni.
Ale jednou se stalo, ze jsme jeli, kolona aut a najednou nejaky debil prosvistel pravym pruhem, co byl na odbocovani a hodil takovou mysku, no vsichni jsme to postupne zahamtli, ale nechybelo malo a cca 10 aut by bylo v sobe
Tak to ten jeden ridic nevydrzel a sel na svetlech za tim blbem, trochu na nej kricel, nikam se nedobyval.
A souhlasim, ze jste to schytali za vsechny ty pitomce, co ho kdy ohrozili, pokud byl ridic kamionu, ty to maji na pytel, kdyz jim tam nekdo vlitne, tak kdyz oni to zatapnou, tak jsou pak ve spravach, jak zablokoval kamion dalnici, ze…