Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Než je hodíte do recyklovatelného odpadu? Myslím tím kelímky, nádobky, lahve…Jsme z Prahy-brácha tvrdí, že se to vymývat nemusí, mamka zas, že ano, ale že v každém městě je to jinak.Jak u vás?
Jen hrubou nečestotu. Třeba lahve od minerálky nevyplachuji, kelímky od jogurtu ano.
Také tak. Neumyté hned smrdí a zamažou tašku. Lahve od oleje do tříďáku nedávám vůbec.
Stejne jak holky - hrubou necistotu vymeju, neviditelnou necistotu neumyvam ![]()
Opravdu stačí jen hrubé nečistoty, třeba kelímek od jogurtu dobře vyjíst. Ale prý je lepší i kvůli lidem na třídičce odpadu to vymýt. Mám myčku, tak to proháním jí, by to tu i smrdělo brzo.
Taky tak, meju vše, lahve od oleje ani nepatří do separovaného sběru.
@Halka
@kadlina píše:
Opravdu stačí jen hrubé nečistoty, třeba kelímek od jogurtu dobře vyjíst. Ale prý je lepší i kvůli lidem na třídičce odpadu to vymýt. Mám myčku, tak to proháním jí, by to tu i smrdělo brzo.
kelímek od jogurtu se v myčce nezkroutí? ne, že by to vadilo ![]()
@Jazz27 píše:
Taky tak, meju vše, lahve od oleje ani nepatří do separovaného sběru.@Halka
jooo? to jsem nevěděla ![]()
Vymývám, ale moc se s tím nepářu. Takže jak říkají ostatní, hlavně hrubou nečistotu.
@3HE prý ten olej z toho nejde už dostat snadno, čistění by bylo nákladnější než vyrobit novou, takže flašky od oleje tam opravdu nepatří.
Ano, lahve od oleje ne, ty jsou mastné.
Já plasty neumývám, možná jen vypláchnu, házím je do koše (tříděnýho) a celkem brzo vynáším. Do myčky dávám sklenice, protože ty skladuju dýl a navíc je mám v bedně, takže na ně pak sahám a u kontejneru znova, takže chci, aby byly čistý. U plastu jen zavážu pytlík a jdu, takže tam mi to nevadí.
Tak oprava: lahve od oleje taky můžou do plastů, ale musí být vymyty jarem, aby nebyly mastné.
Mimochodem, dobrá stránka o třídění:
http://www.jaktridit.cz/…y-a-odpovedi
Nevymývám, máme na třídění odpadkový koš.. A kamarádka hygienička mně kdysi poučovala, že s umýváním plastových kelímků se výrazně snižuje ta ekologičnost díky spotřebě teplé vody a saponátu. Olej používám ve skle ![]()
Kelímky od jogutů, pomazánkového maslá a tak ano. Mám to v kuchyni třeba týden, než se mi to nastřádá, tak to by to tady vypadalo… NEvím, jestli se to musí…
Kdyz jsem s muzem zacala bydlet, tak byl schopny mi domu prinest nevymyte kelimky od jogurtu zpatky, takze uz to vymyvam. Ale zase se s tim nijak extra neparu. Olej kupuju jen ve skle a lahev pak vyplachuju horkou vodou s jarem