Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Dobry den, pracoval jsem rok a pul v praze pod jednou " soukromou agenturou" a asi po cca roce a pul jsem zjistil ze mi zamestnavatel vubec nehradil zdravotni, pritom kordinator mi sam rekl ze to plati, bohuzel se asi spletl nebo netusim, protoze tam vladl velky chaos jak v praci tak v te soukrome agenture, kazdopadne po tom roce a pul se stehuju a nastupuju do nove prace, ale zjistil sem ze se mi udelal dluh na zdravotnim, ktery cini asi 37 tisic. kordinator se uplne odmcel, a to same ostatni. Takze me nezbyva nic jineho nez castku platit, no problem ted tedy je ze najem cini 10 tisic mesicne, a prace kde nastupuju tak plat je cca 22 tisic mesicne v cistem, a mam ted docela strach aby jsem to utahl, nemam vubec tuseni kolik mi muzou brat mesicne? Jelikoz je to prednostni dluh… Dokazal by mi tu nekdo poradit nebo rict kolik mi muze zbyvat mesicne? Plat v cistem 22 tisic mesicne (HPP) a dluh = 37 tisic. Deti nemam, ziju sam.
Dekuji za info.
A s tou „soukromou agenturou“ jsi mel pracovni smlouvu nebo jaky uvazek?
@Melodie91 píše:
A s tou „soukromou agenturou“ jsi mel pracovni smlouvu nebo jaky uvazek?
Popravde to bylo cele divne, smlouvu mi dali az snad po 4 mesicich co jsem tam pracoval, tak jako vsem asi, a smlouva vypadala jako kdyz ji nekdo napise z hlavy.. kazdopadne ve smlouve jsem si nevsiml niceho ohledne zdravotniho, coz byla moje chyba.
@amenoth píše:
Dobry den, pracoval jsem rok a pul v praze pod jednou " soukromou agenturou" a asi po cca roce a pul jsem zjistil ze mi zamestnavatel vubec nehradil zdravotni, pritom kordinator mi sam rekl ze to plati, bohuzel se asi spletl nebo netusim, protoze tam vladl velky chaos jak v praci tak v te soukrome agenture, kazdopadne po tom roce a pul se stehuju a nastupuju do nove prace, ale zjistil sem ze se mi udelal dluh na zdravotnim, ktery cini asi 37 tisic. kordinator se uplne odmcel, a to same ostatni. Takze me nezbyva nic jineho nez castku platit, no problem ted tedy je ze najem cini 10 tisic mesicne, a prace kde nastupuju tak plat je cca 22 tisic mesicne v cistem, a mam ted docela strach aby jsem to utahl, nemam vubec tuseni kolik mi muzou brat mesicne? Jelikoz je to prednostni dluh… Dokazal by mi tu nekdo poradit nebo rict kolik mi muze zbyvat mesicne? Plat v cistem 22 tisic mesicne (HPP) a dluh = 37 tisic. Deti nemam, ziju sam.Dekuji za info.
zajdi na pojištovnu, co mám zkušenost, ne tedy osobní, tak jsou, co se týká splátkového kalendáře dost vstřícní, kolik můžeš platit? 1-2000měsíčně? popros o co nejnižší částku, peníze navíc můžeš zaplatit kdykoliv, ale kdyby ses zpozdil, chtěli by po tobě zbytek hned…
@amenoth píše:
Popravde to bylo cele divne, smlouvu mi dali az snad po 4 mesicich co jsem tam pracoval, tak jako vsem asi, a smlouva vypadala jako kdyz ji nekdo napise z hlavy.. kazdopadne ve smlouve jsem si nevsiml niceho ohledne zdravotniho, coz byla moje chyba.
Ale tak pokud mas nejakou smlouvu, kde mas nejake penize, platis z toho dan a zadravotni a socialni, jestli za tebe oni tohle neodvadeli, tak je to chyba zamestnavatele…vis, jestli jsi mel penize snizene o to zdravotni socialni? Ve smlouve se nic takoveho neuvadi, pokud jsi tam nepracoval na zivnostak..to se s platu hrubeho strhava automaticky, stejne jako dane
Pokud máš platnou smlouvu, je to chyba zaměstnavatele. Vzala bych jí a skočila se poradit s nějakým právníkem, zda dluh má jít za tebou nebo za minulým zaměstnavatelem.
@amenoth píše:
Dobry den, pracoval jsem rok a pul v praze pod jednou " soukromou agenturou" a asi po cca roce a pul jsem zjistil ze mi zamestnavatel vubec nehradil zdravotni, pritom kordinator mi sam rekl ze to plati, bohuzel se asi spletl nebo netusim, protoze tam vladl velky chaos jak v praci tak v te soukrome agenture, kazdopadne po tom roce a pul se stehuju a nastupuju do nove prace, ale zjistil sem ze se mi udelal dluh na zdravotnim, ktery cini asi 37 tisic. kordinator se uplne odmcel, a to same ostatni. Takze me nezbyva nic jineho nez castku platit, no problem ted tedy je ze najem cini 10 tisic mesicne, a prace kde nastupuju tak plat je cca 22 tisic mesicne v cistem, a mam ted docela strach aby jsem to utahl, nemam vubec tuseni kolik mi muzou brat mesicne? Jelikoz je to prednostni dluh… Dokazal by mi tu nekdo poradit nebo rict kolik mi muze zbyvat mesicne? Plat v cistem 22 tisic mesicne (HPP) a dluh = 37 tisic. Deti nemam, ziju sam.Dekuji za info.
Měl jsi smlouvu na HPP nebo DPČ? Pokud ano, je dlužníkem zaměstnavatel a ne ty. Dojdi na zdravotní pojišťovnu, předlož jim smlouvu a poraď se, jak svůj nárok uplatnit. Takto tě každý odrbe, když se nebudeš brát za svá práva.
Rozhodně jít na zdravku a tam předložit všechny dokumenty, které z bývalé práce máš. Pokud by přece jen dluh byl tvůj, tak požádat o splátkový kalendář + podat žádost odpuštění penále
Do nové práce doufám bez řádné smlouvy ani nepůjdeš. Držím pěsti ![]()
Pokud byla platna smlouva, je to chyba zamestnavatele. Zasla bych se smlouvou na inspektorát prace, na ossz a na zdravotní pojišťovnu a začala bych to řešit, ale tohle by neměla být tvoje chyba. Ale záleží na te smlouvě no
Dekuji vsem za rady, a odpovedi, urcite to udelam, kazdopadne kdyby to nepomohlo, s cim tedy mohu pocitat? Ptam se kvuli tomu aby jsem vedel zda utahnu najem a vse ostatni. Proto by jsem potreboval zda by mi nekdo dokazal rict kolik by jsem mohl mesicne brat, pokusim se to urcite vyresit, ale i tak kdyby nahodou…
plat 22 tisic v cistem, zadne dite, ziju sam, exekuce 37 tisic.
mesicni plat po strzeni exekuce? Diky
@amenoth na netu jsou kalkulačky na nezabavitelne minimum.
Ale pokud už se to vymáhá exekucne, tak jdeš sakra pozdě.
No - podle mne nám neříkáš vše, protože už píšeš i o exekuci, takže jsi o dluhu musel vědět už dávno a měl jsi ho řešit s agenturou/zaměstnavatelem, navíc na výplatnicích jsi každý měsíc musel srážky vidět a už po měsíci by sis musel všimmout, že nejsou hrazeny odvody.. takže bůh ví, jak to bylo
pokud je exekuce na něco jiného, tak ti zbývá jen exekuční minimum (kalkulačka zde
https://kalkulackaexekuce.cz/?…)
a to pak teda nevím, z čeho chceš ještě splácet pojišťovně, jsou sice ke splátkovým kalendářům vstřícní, ale po tisícovce to při tak vysokém dluhu nepůjde..
z toho, co píšeš, se ti přesně věcně poradit nedá, takže musíš na pojišťovnu se všemi podklady (exekuční rozhdonutí, výplatnice z práce, pracovní či obdobné smlouvy) a tam se s nimi dohodnout - je možné, že dluh by měli vymáhat po zaměstnavateli, ale bůh ví co jsi měl vůbec za smlouvu a ani jsi nevyloučil, že jsi třeba nepracoval na živnosťák?
to je bohužel běžná praxe a za odvody by sis v takovém případě opravdu odpovídal sám..
to, že jsi akceptoval „čtyřměsíční bordel v agentuře“ je tvá chyba a hloupost, na kterou jsi dost doplatil.
@amenoth píše:
Dekuji vsem za rady, a odpovedi, urcite to udelam, kazdopadne kdyby to nepomohlo, s cim tedy mohu pocitat? Ptam se kvuli tomu aby jsem vedel zda utahnu najem a vse ostatni. Proto by jsem potreboval zda by mi nekdo dokazal rict kolik by jsem mohl mesicne brat, pokusim se to urcite vyresit, ale i tak kdyby nahodou…plat 22 tisic v cistem, zadne dite, ziju sam, exekuce 37 tisic.
jaká exekuce? normálně si dej splátkový kalendář…
@amenoth píše:
Dekuji vsem za rady, a odpovedi, urcite to udelam, kazdopadne kdyby to nepomohlo, s cim tedy mohu pocitat? Ptam se kvuli tomu aby jsem vedel zda utahnu najem a vse ostatni. Proto by jsem potreboval zda by mi nekdo dokazal rict kolik by jsem mohl mesicne brat, pokusim se to urcite vyresit, ale i tak kdyby nahodou…plat 22 tisic v cistem, zadne dite, ziju sam, exekuce 37 tisic.
Nechají ti 12672Kč… stačí kalkulačku exekuce najít. Hele nevlastní brácha měl dluh na zdravotním a ta exekuce nebyla hned… a moje mamka mu vyřídila splátkový kalendář.. měl dluh za více let a dalo se domluvit…platil snad 1tis měsíčně. říkáš plnou pravdu??? Nebo to dluh taky už několik let a chodili ti upomínky atd, nee?
Anonym rodina