Investiční byt

Anonymní
20.4.22 10:10

Investiční byt

Ahoj, uvazuju nad tím, že bychom pořídili investiční byt. Jeden máme, bydlíme v RD. S financemi bychom vyšli tak, že bychom si moc nevyskakovali, ale nějak bychom to dali. Při stále se zvyšující inflaci mi to připadá jako jediný rozumný způsob investice. Ale tak bohaci nejsme. Máme 2 děti, do budoucna bych chtěla, aby měl každý svůj startovní byt, aby nemusely bydlet v podnájmu. Šly byste do toho? Počítám s tím, že by to znamenalo zase usrovnění se, ale na to jsme poměrně zvyklí. Teď je otázka, jestli touto cestou jít, nebo počkat, jestli se situace na trhu nějak znormalizuje… předpokládám, že lepší už to ale nebude. :roll: K.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
4072
20.4.22 10:21

No, ze by inflace zůstala takto vysoko, s tim bych určitě nepocitala. Je to cyklus, posileny covidem a valkou, ale zase to prejde. A ja osobne bych si ty penize radsi uzivala s rodinou, nez kupovala dalsi byt na investici za cenu uskromnovani, ale ja mam v tomto hodnoty trochu jinde no. Taky zalezi, jak velke uskromneni by to bylo. Jestli to znamena, ze si odpustite druhou dovolenou, nebo ze budete muset omezit vylety, kulturu… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8437
20.4.22 10:25

Ne, raději bych teď udělala dětem pěkné dětsví a dala vzdělání než jim za 15 let předala na zlatém podnosu byt.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1064
20.4.22 10:31

Investice do bytu se vyplatí pouze pokud kupuješ za hotový. Dnes se nevyplatí brát si hypo na investici. Raději bych dětem založila Portu nebo to dala do nějakých ETF.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
711
20.4.22 10:31

Upřímně sama za sebe bych doporučila vždy investovat do nemovitosti, pokud je to možné, ptž je to v naprosté většině skoro vždy plusové. ALE pokud to výrazně zasáhne do vašeho rozpočtu, tak bych si to hodně dobře rozmyslela a asi bych do toho nešla :nevim: Pronájem by vám nepokryl splátku hypotéky?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7674
20.4.22 10:37

Osobně nešla. Raději budu s dětmi cestovat, pojedu na dovolenou, výlety v roce… dopřeju jim pěkné dětství než byt. Třeba budou chtít žít jinde než v tom bytě na daném místě. Myslím že i když dáte dětem pěkné dětství, vzdělání dobré a pak něco do začátku tak taky dobrý. Já dětem určitě byty nedám.. ani na to nemám. Chci jim naspořít a dát třeba jak se budou chtít osamostatnit nějaký obnos, ale myslím tím třeba 50-100tis (na dnešní poměry) každému dítěti. Kdoví jakou hodnotu bude mít 50tis za x let :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
711
20.4.22 10:38

@Lovelytrue právě že hypotéka se vyplatí o hodně víc, než to koupit za hotové. Ty jsi půjčuješ peníze v době, kdy mají určitou hodnotu, a vracíš je do 30-ti let, kdy jejich hodnota časem klesá… A o zhodnocení nemovitosti ani nemluvím. Za posledních 10 let se cena násobila minimálně 2×…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2400
20.4.22 10:39

Jako, pravděpodobně neproděláte… Na druhou stranu, ty startovacího byty - jak víte, kde budou chtít děti studovat, nebo dokonce bydlet, v kterém městě budou pracovat? Jako investice se vším všudy - tj. včetně rizik plynoucích z pronajímání - proč ne (asi už s tím máte zkušenosti, když už jeden investiční být máte), otázka je, co u vás znamená to uskromnění, zas jako nemoci si nějak nahodile vyhodit z kopýtka kvůli třetí nemovitosti, no nevím…

Já třeba osobně mládí v nájmu za problém nepovažuji - za mě pro mladého člověka je nájem ideál, není problém něco rozbít, zničit (v drtivém počtu případů to jde za majitelem, nebo se to schová pod běžné opotřebení), navíc to člověka stimuluje k tomu najít si lépe placenou práci, lze se i snáze odstěhovat za prací nebo partnerem. :nevim: Jako jo, sice to zbaví nějakých teoretických existenčních starostí, ale zase to omezuje v rozletu. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5148
20.4.22 10:40
@brisco píše:
Ne, raději bych teď udělala dětem pěkné dětsví a dala vzdělání než jim za 15 let předala na zlatém podnosu byt.

Asi tak. Treba ani nebudou stat o to, zustat v tom danem meste, stejne byt pak prodaji, nebo pronajmou a sami pujdou bydlet uplne jinam.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2662
20.4.22 10:44

Jedině za předpokladu, že by nebyl problém splácet hypotéku i bez nájemného z bytu. S tím jak jsou dnes chráněni nájemnici je to bohužel o hubu pokud v tom člověk neumí chodit. Neplatiče můžete vystěhovávat x let.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69023
20.4.22 11:02

Investice je pro mě něco, kam uložit peníze, aby mi neležely na účtu. Ale nikdy bych žádnou investici nedělala tak, abych kvůli tomu musela nějak výrazněji omezit svůj současný životní standard. Asi bych zvážila si i vzít hypo (i když teda současné sazby jsou dost vysoké), pokud bych na její splácení měla „levou zadní“, ale nikoliv, abych se kvůli hypotéce na byt, který vlastně nepotřebuju, musela uskromňovat. Navíc ceny všeho letí nahoru, takže možná, že dneska člověk pár tisíc ušetří a za rok bude se stejnýma penězma vycházet tak tak. Byt se dá pronajmout, ale je to loterie - dokud je fajn nájemník, co platí, tak je to výhra, ale když narazíš na pitomce, co neplatí a ještě ti byt zdemoluje, při současných zákonech máš smůlu. A i u nepronajatého máš pořád další každoměsíční náklady. Já bych si řekla, kolik peněz jsem na pohodu schopná dát bokem, a v takové cenové relaci po něčem koukala. Klidně i s vidinou toho, že až to dítěti věnuju, tak to prodá a koupí si za ty peníze něco dle svých představ. A brala bych, že případné peníze z nájmu jsou fajn bonus, ale na jistotu s nima počítat nemůžu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
20.4.22 11:39

Ano za předpokladu, že stále budete mít rodinnou finanční rezervu, která pokryje výpadek přijmu na půl roku včetně té hypotéky a nezasáhne to váš finanční rozpočet ve stylu „teď nemůžeme koupit nový kotel, až příští měsíc“ nebo „v létě děti nemohou na tábor, budou doma“. Investice do nemovitosti (i na hypotéku) mi teď přijde jako jediná rozumná investice.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
20.4.22 11:40
@hani28 píše:
Asi tak. Treba ani nebudou stat o to, zustat v tom danem meste, stejne byt pak prodaji, nebo pronajmou a sami pujdou bydlet uplne jinam.

Což ale ničemu nevadí. Ten byt na 99% za těch 10-20 let hodnotu neztratí, možná spíš naopak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
20.4.22 11:42

Myslím, že hlavní otázka stojí takhle: co konkrétně pro vás znamená „uskrovnit se“? Pro někoho absenci druhého auta, pro jiného dvě rodinné dovolené ročně místo tří a pro dalšího rohlíky s gothajem místo pečeného kuřete k večeři a boty pro děti ze sekáče.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
20.4.22 11:49

Nám takhle v bytě nájemník umřel a trvalo několik měsíců, než jsme ho dostali zpátky k užívání (čekalo se, než se vyřídí dědické řízení). Takže pokud byste na splátky hypotéky měli i bez nájemného, tak bych do toho asi šla :palec: Naopak raději nee :)

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty

Ikona - Zbyněk Vorel

Zbyněk Vorel