Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Hokky moje kamaradka mi vcera rekla, ze ji budou za tenhle rok vyplacet celou dovolenou. Na md sla vloni v prosinci a pry mela celou dovcu vybranou. Mne konci smlouva v rijnu letos a mam narok na 16,5 dni dovolene. Mam tedy take narok na vyplaceni dovci?
@Kaspinka u nas v praci se dava az po 2 letech. Ted v rijnu bych dostala na meurcito
@Dinnuska píše:
Hokky moje kamaradka mi vcera rekla, ze ji budou za tenhle rok vyplacet celou dovolenou. Na md sla vloni v prosinci a pry mela celou dovcu vybranou. Mne konci smlouva v rijnu letos a mam narok na 16,5 dni dovolene. Mam tedy take narok na vyplaceni dovci?
Mateřská dovolená nahrazuje výkon práce pro účely nároku na dovolenou, takže pokud jsi na MD od prosínce, splníš tento rok 60 odprac. dní čerpáním mateřské a rodičovská už nebude tak dlouhá, aby ti to pokrátila. Při ukončení prac. poměru je možné proplatit nebo si ji i vyčerpat.
@Dinnuska tak pak by to mělo být v pořádku, že dostaneš poměrnou část. Splníš podmínku 180 odpracovaných dní, ale smlouva ti končí takže dostaneš jen tu dovolenou, která odpovídá tomu jako bys chodila do října do práce. Kdyby jsi chodila do práce a v říjnu skončila smlouva, taky nemáš nárok na dovolenou až do konce roku;-)
@cila pokud se nepletu tak za rodičovskou dovolenou se dovolená nekrátí, ta se krátí jen za nemoc či neomluvenou absenci. Pokud do mateřský pracovala tak by se jí teda krátit neměla
Celou dovolenou proplatí, když si o to zažádáš u zaměstnavatele při přechodu z MD na rodičák. Pokud si nezažádáš, tak ti ji pokrátí a dostaneš minimum. Řešila jsem to samé a volala si tenkrát na nějakej úřad a jejich právník mi řekl tohle. Sami zaměstnavatelé to neudělají, musíš si zažádat.
Za dobu pobírání rodičovského příspěvku není nárok na dovolenou. Ten je jen v době mateřské dovolené.
@lpetra píše:
@cila pokud se nepletu tak za rodičovskou dovolenou se dovolená nekrátí, ta se krátí jen za nemoc či neomluvenou absenci. Pokud do mateřský pracovala tak by se jí teda krátit neměla
Rodičovská dovolenou krátí, ale jsem doma přes rok s malou, je tedy možné, že se něco nově změnilo, ale platilo to takto.
@cila no tak neplatí pokud si vybereš dovolenou mezi mateřskou a rodičákem tak se nekrátí. Když si jí nevybereš a chceš si ji vybrat po příchodu do práce tak ti jí krátit můžou ale nemusí
@BLAŇUL89 píše:
Celou dovolenou proplatí, když si o to zažádáš u zaměstnavatele při přechodu z MD na rodičák. Pokud si nezažádáš, tak ti ji pokrátí a dostaneš minimum. Řešila jsem to samé a volala si tenkrát na nějakej úřad a jejich právník mi řekl tohle. Sami zaměstnavatelé to neudělají, musíš si zažádat.
To proplacení dovolené mezi MD a RD má význam tehdy, kdy by následné čerpání rodičovské dovolené pokrátilo celoroční nárok na dovolenou. U zakladatelky to do ukončení pracovního poměru rodičovská nepokrátí. Leda by chtěla dostat příjem za dovolenou do jiného čtvrtletí např. kvůli soc. dávkám.
@lpetra píše:
@cila no tak neplatí pokud si vybereš dovolenou mezi mateřskou a rodičákem tak se nekrátí. Když si jí nevybereš a chceš si ji vybrat po příchodu do práce tak ti jí krátit můžou ale nemusí
Ale pokud by nevybrala mezi MD a RD a do konce roku byla zaměstnaná, dovolená by se ji pokrátila. Já psala, že může vybrat až před ukončením, nebo nechat proplatit při odchodu, protože krácení u ní neproběhne, rodičovská nebude více než 100 dní.