Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj holky, rada bych se zeptala na toto: podle ceho se vypocitava 2. materska (resp. tech prvnich 28 tydnu penezite pomoci v materstvi - 69% z platu)? Jsem ted s prvnim prckem na MD od 07/2005 a breznu 2007 se nam ma narodit sourozenecek a od nekterych maminek jsem slysela, ze pri druhem ditku dostavaly penezitou pomoc v materstvi nizsi nez pri prvnim, tak mi to nejak nejde do hlavy.
A jeste jeden dotazek - pracuju na dohodu pro jednu firmu - nemuze mit ten privydelek vliv na vysi te PPM? Neodvadeji za me ale zadne zdrav. ani soc. pojisteni, tak snad by se to melo brat podle puvodniho platu, ne ![]()
Diky za informace.
JANDULKA
Ahojky,
tak PPM na druhé dítě budeš dostávat vypočtenou za stejné období jako první, akorát bude trošičku vyšší, jelikož se změnil zákon. Pokud pracuješ na dohodu o provedení práce (ne o činnosti) tak to na výši nemá vliv.
Ivulka
Ahoj, já řeším podobný problém. Chtěla bych druhé stihnout do Jířových 4 narozenin, abych měla právě vysokou mateřskou. Ale jak se to nechá vyřešit, když by mi chybělo třeba 3 týdny?? to musím na tři týdny na pracák a pak nastoupit na mateřskou? jsem z toho trošku zoufalá
nebo se to nechá nějak obejít, třeba rizikovým těhotenstvím??
ona je ta vyyší PPM i když stihneš nastoupit na MD do 4 let? já myslela do 3. Nebo prostě když ti zaměstnavatel drží místo do 4, tak se to taky dá?? mám v tom hokej, najde se tu někdo kdo to vysvětlí?
a ještě mě napadl jeden případ:
odešla jsem na MD v červci, brala klasicky 28t PPM, pak mi proplatili dovču, teď jsem na RP.
Co kdybych to stihla do 3let věku dítěte nastoupit na MD s druhým, budou mi do příjmu počítat i tu proplacenou dovču? S čím to sečtou, s tou PPM? Nebo to přičtou k základu co mi vznikl do toho července? Babo raď!
Podle mých informací to je do 4 let. Do tří let ti zaměstn. musí držet místo. Ale bližší info právě sháním ![]()
Aprilmause …chceš druhé mimi?? Jsi hrdinka!!!…s úsměvěm zde sleduju Tvé (resp. Jiříčkovi) příběhy „ze života“…Hodně sil… a přeju Ti ze srce alespon trochu klidnější holčičku!!!!!!!!!!
Jinak myslím, že PPM by měla být i na druhé dítě vypočítávána ze stejných platů jako u prvního, pokud byste mezitím nikde jinde nepracovaly…Jestli ano, tak netušim!!!
Víc Vám povim až v září
doufám, že dostanu minimálně stejně jako předtím…fakt by mi to bodlo ![]()
Jo prd hrdinka, spíš mě tak trošku donutily okolnosti… Taky se modlím za hodné dítě, protože druhé takové bych už asi fakt nerozdejchala. Na druhou stranu - mám už zkušenosti s šíleným dítětem, takže bych to možná zvládala daleko líp ![]()
Ty MUSÍŠ mít druhé dítě hodné, protože už sis to vybrala za dalších 20 mamin…asi včetně mě
A ty už asi zvládneš všechno…držim palečky at ti vše vychází!!!!
![]()
Pusu Jiříčkovi
![]()